Son Dakika Haberler

İhsan Genç

İhsan Genç

​‘Kuzeyin Venedik’i’ Amsterdam-Hollanda

01 Monday 2021
Yüzölçümü küçük ama ekonomik, tarımsal ve turistik gücü oldukça yüksek bir ülkeden sesleniyoruz bu hafta size…Anlatacak ve paylaşacak bir çok bilgi var yine seyir defterimiz- de…İster yel değirmenlerinin ülkesi deyin buraya isterseniz,lale ülkesi…Gerçi ülkedeki lale geçmişine bakınca Osmanlı kültürünün etkisini görürüz ama sahip çıkan bu ülke olmuş diyelim kısaca…

Hollanda ya da Hollanda Krallığı Hollanda, Aruba ve Hollanda Antillerinden oluşur. Kuzey ve batıda Kuzey Denizi, güneyde Belçika, doğuda ise Almanya ile komşu olan ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altında. Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks Ülkeleri’nden bir tanesini oluşturur. Bu ülkenin kendine has en önemli özelliklerinden birisi deniz seviyesinin altında oluşu diğer özelliği de genellikle düz ve alçak olan topraklarının % 40’ı denizlerin doldurması suretiyle kazanılması. Toplam yüzölçümü ise sadece 41,526 km². Meşruti monarşiyle yönetilen ülkenin yüzölçümü nedeniyle oldukça yoğun nüfuslu olduğunu gördük.

Bu güzel ülkeyi gezmeye başkent Amsterdam’la başlayalım istedik. Tarihi sokakları ve binaları oldukça büyük bir özenle korunmuş olan Amsterdam’da yoğunluğun içinde sadelik ve sessizliği görmek mümkün…Çünkü özellikle yaygınlaştırılmış olan nehir görüntüleri ve nehir taşımacılığı bu hengame içerisinde stresi azaltıcı bir özelliğe sahip sanki. Tabi bir de en önemlisi trafikteki insanların birbirine olan saygısı ve neredeyse duymadığımız araç korna sesi duymamamız bizi bu konuda etkilemiş olabilir. Bir milyondan fazla nüfusa sahip bu şehir Kuzeyin Venedik’i olarak da adlandırılmakta. Bir balıkçı şehri olarak kurulup ülkenin başkenti olacak kadar büyümüş zaman içerisinde.
1- Nehir Evleri
 Hollanda’nın birçok yerinde fazlaca gördüğümüz ve çoğunlukla sonradan oluşturulmuş kanallar özellikle taşımacılığın yanında Amsterdam’a çok farklı bir görüntü kazandırmakta. İlginç karelerden birisi de Dam Meydanına doğru ilerlerken gördüğümüz kanal evleri oldu. Suya özlemini gidermek için ne gerekiyorsa yapmış insanoğlu.

2-Dam Meydanı
Amsterdam gezimizdeki duraklarımızdan birisi de özellikle de tarihi önemi yüksek olan binaların da bulunduğu Dam Meydanı oldu. Canlılığın üst düzeyde olduğu ve her milletten insanı görebildiğimiz bu meydanda birçok güzel kare yakalamaya çalıştık. Ulusal anıt, Kraliyet Sarayı ve meşhur Madam Tuso Müzesi meydanda ilgimizi çeken yerlerden birkaç tanesi oldu. Meydanda birçok etkinliğin ve gösterilerin olduğu bilgisine de sahip olduk.

3-Bisiklet Parkı
Otopark kavramına alışmış bir çok topluma örnek olabilecek bir uygulama görmekteyiz bu güzel şehirde.  Bisiklet sayısı insan sayısından fazla desek garip gelir herhalde size ama öyle. Tabi bunun için altyapının, bisiklet yollarının hatta bisiklet parkının bile yapıldığını görmekteyiz Amsterdam’da. Aynı zamanda bisikletin yoğun olarak kullanılan bir ulaşım aracı olduğunu ve kullananlara karşı da trafikte üst düzey bir saygının olduğunu da söylemeden geçmemek gerekir. Oldukça sağlıklı, sessiz ve akıllıca bir uygulama demeliyiz bu uygulamaya. Ne diyelim darısı ülkemizin başına…

4-Merkez İstasyonu
Tarihi bina görüntüsüyle ilgimizi çeken ve Hollanda’nın da ana istasyonlarından birisi olan Merkez İstasyonu bir günde transfer yolcular hariç yaklaşık 250.000 yolcu kapasitesine sahip.1889 yılında açılan istasyon 40 metrelik demir bir çatıya sahip. Bir ülkenin gelişmesi ulaşımıyla birebir ilgilidir diye düşünüyoruz. Çünkü burada ulaşım üst düzeyde. Tarihi istasyonun içine kurulan piyanodan gelen sesler bir yolculuk hikâyesi taşıyor gibi içerisinde. Durmadan gelip geçen trenlerde ve yolcularda kim bilir kaç farklı hikaye var yaşanmış ya da yaşanacak olan…
   


   

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English