Son Dakika Haberler

İhsan Genç

İhsan Genç

​Köklü bir geçmişe yolculuk: İran

22 Monday 2021
Yeni bir soluk almak gibi farklı bir ülkenin kültürel değerlerini tanımak ve şahit olmak o coğrafyanın ilginç görüntülerine. Ortak noktamız insan olmak ve insanca paylaşmak yeryüzünde. Gezdiğiniz yer kültürel açıdan zenginse ve köklü bir geçmişe sahipse daha çok döndürüyor başınızı. Bu hafta sizinle aslında kültürümüze çokta uzak olmayan ama farklılıklarını da içinde barındıran bir ülke ve bu ülkenin başkentinde gezeceğiz. Çok köklü bir geçmişe sahip olan ve atamız Selçuklu’nun izlerini taşıyan bir ülke İran. Bu ülkede çok sayıda Türkmen ve Azeri kardeşlerimiz yaşamakta geçmişten günümüze. Dolayısıyla kozmopolit bir yapıya sahip olan İran’da kültürel farklılıkları çokça görebilirsiniz. 

Azadi Meydanı
İran’ın başkenti Tahran’da ilgimizi çeken görüntülerden en görkemlisi Azadi Meydanı ve anıtı oldu diyebiliriz.Özgürlük Meydanı Anlamını taşımakta Azadi Meydanı. Eski adı Şehyad olan bu meydan ve Azadi Kulesi 50.000 metrekare ölçümüyle İsfahan’daki Nakş-ı Cihan Meydanı’ndan sonra İran’ın en büyük meydanı konumunda. Muhammed Rıza Pehlevi döneminde Hüseyin Emanet adlı bir mimar tarafından yapılır.  Yüksekliği 48 metre olan Kulede İslam öncesi ve İslam sonrası İran mimari öğeleri kullanılmış.
 
Halı-Kapalı Çarşı
Tahran’ın en canlı merkezlerinden birisi olan Kapalı Çarşı ya da farklı isimlerle anılan bölgede birbirinden güzel İran halılarını görme şansı yakaladık. Özellikle İsfahan Bölgesinde yoğun olarak yürütülen halı ve kilim dokumacılığı çok gelişmiş durumda. Tamamı el dokuması ve İpekten olan halılar desenleri ve özellikleri bakımından oldukça köklü bir geleneğin mahsulü aslında. Tabi bunun da bir bedeli var ve oldukça pahalı buradaki ürünler.
 
İran Kilimi
İran halılarından bahis açılmışken İran Uluslararası turizm fuarında binlerce kişiye sergilenen görüntülerde de rastlıyoruz halı ve kilim dokumalarına.  İsfahan’ın hemen yakınında bulunan Çarmahan Bahtiyari bölgesine ait olduğu bilgisi verilen halı ve kilim dokumalarına da bir göz atmakta fayda var.  Gelen ziyaretçilere göstermek amacıyla ve tanıtım amacıyla fuar alanında kilim dokuyan inanlara rastladık ve paylaşmak istedik sizinle.

Bakır İşçiliği
Uluslararası turizm fuarında el işçiliği birçok eseri de görmek mümkün. Hem de el işçiliğinde oldukça ileri seviyede olduğunu söyleyebiliriz İsfahan Bölgesinin kültürünü yansıtan eserlere bakarak. Bakır işleme kaplar ve ona ruh veren yetenekli eller birleşmiş İsfahan’da. Halısı kadar başarılı diyebiliriz el emeği göz nuru eserleri

İran Folklörü
Fuar alanında ülke kültürünü yansıtan o kadar çok görsel var ki. Doğu kültürünün vazgeçilmezi davul ve zurnalı gösteriler burada da karşıladı bizi. Sokak ortasında fuara gelenlere görsel ve ritmik bir şölen sunuluyordu biz de ortak olup biraz izleyelim istedik. Figürler tanıdık gelebilir zira sunumlarımın bir çok yerinde belirttiğim gibi sınırlar ülkelerin siyaseti gereğidir ama kültürde sınır pek olmuyor.
   
Yemek Kültürü
Bir ülkenin ve ülkenin farklı bölgelerinin lezzetleri elbette kültürel ve coğrafi özelliklerden etkilenir. Baharatlı ve yağda kızartılıp sunulan yiyecekleri yoğunlukla görüyoruz burada,  özelikle de safran baharatının fazlaca kullanıldığına şahit olduk.Ama kıl çadır kültürü ve geleneği Anadolu’yu anımsatırcasına çıktı karşımıza..
 
Türkmen Müzikleri
Gezerken kulağımıza yabancı olmadığımız ve çok bizden hissettiğimiz Türkmen ezgileri geldi..Tabi ki o alana doğru ilerledik ve ulaştığımızda kıyafetleriyle ve güzel müzikleriyle Türkmen kardeşlerimizi bulduk karşımızda. Biraz sohbet ettikten sonra eski ve köklü müzik aletimiz Tar’dan çıkan seslerle özümüze doğru yolculuk yaptık biraz…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English