Son Dakika Haberler

İhsan Genç

İhsan Genç

​Ata yadigârı topraklardan Arnavutluk’tayız

13 Tuesday 2021
     Giriş: Yolda olma heyecanını içinde taşıyan bu kaçıncı cümledir kurduğum bilmiyorum. Ama bildiğim bir gerçek var ki gezip gördükçe insan paylaşmanın gerçek tadını almış oluyor. Bir ses duyar gibiydik tarihi tarihimizle bir olan bu güzel şehri, İşkodra’yı gezerken tarihin derinliklerinden. Cihan devletimiz Devlet-i Ali Osmani’den izler gördük İşkodra’da ve güzel dinimizle şereflenen kardeşlerimizle kucaklaştık. Her yolculuk ayrı bir heyecan verir insana bunu anlıyoruz ama uzun yıllar ortak kültürde yaşadığımız bir ülkede, şehirde gezerken hissedilenlerin ne kadar özel duygular olduğunu anlatmak çok zor. Yıkılan camilerini anlatıyor rehberimiz, yıkılan şadırvanları, yok edilmeye çalışılan maneviyatı. Ama maneviyat yoksunlarının unuttukları bir şey var. Hakikat penceresi o kadar açıktır ki o pencereden bakan herkes bir gün anlayacak gerçeği. İşte hakikat penceresini açıp,perdeleri aralamaya giden fedakar Rida Uluslar arası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği çalışanları ve gönüllüleri yıkılmaya çalışılan köprüleri yeniden inşa etmeye çalışıyor Balkan topraklarında.

Şimdi derin bir nefes alarak bir solukta birlikte gezelim istiyorum Ecdadımızın izlerini taşıyan bu güzel yerleri İşkodra’nın Tarihi: Gururla anlatacağımız bir tarihle dolu İşkodra. Tabi bu gururun yerini son yüzyıl bir üzüntüye bırakıyor. Osmanlı İmparatorluğu'na ilk kez 1392'de yapılan akınlar sonucu bölgeye hakim prensin Yıldırım Bayezid'e bağlılığını bildirmesiyle bağlanan İşkodra, kısa süre sonra Macaristan Krallığı’nın eline geçer. Niğbolu Savaşı'ndan (1396) sonra yeniden Türk egemenliğine girdiyse de 1401'de Prens tarafından şehir Venediklilere satılır. 1409'da Macar Kralı Zsigmond (Sigismund) tarafından işgal edilir. 1444 yılında Firuz Bey tarafından Venedik Cumhuriyeti hesabına ele geçirilen kent bu devlete teslim edilir. 1455'te Evrenosoğlu İsa Bey tarafından İşkodra bir kez daha Osmanlı topraklarına katıldı ise de, şehir birkaç kez daha el değiştirdi.

Fatih Sultan Mehmet döneminde (1451-81) 1467 yılında Rumeli Beylerbeyi Mahmud Paşa büyük bir ordu ile gelerek şehri kesin olarak fethetti. 1468'de tüm Kuzey Arnavutluk'ta Türk egemenliğinin kurulmasıyla İşkodra Rumeli Beylerbeyliği'ne bağlı bir sancak haline getirildi. Arnavutluk'la süregelen savaşlar sonunda bölgede İslamiyet (Bektaşi) geniş ölçüde yayıldı ve birkaç boy hariç İşkodra ve çevresi halkı Bektaşi İslamiyet'i kabul etmeye başladı. Arnavutluk Müslümanlarının ağırlıklı bir bölümü Bektaşi olup Şehirde ve civarda birçok Bektaşi tekkesi mevcuttur. Balkan Savaşı'nda İşkodra’daki Türk birlikleri Hasan Rıza Paşa komutasında kenti kuşatan Sırp ve Karadağ birliklerine karşı uzun süre savundu ise de 13 Nisan 1913'te teslim oldu. Kent, aynı yıl, 1912’de bağımsızlığını ilan etmiş bulunan Arnavutluk devletine bırakıldı. İşkodra, Birinci Dünya Savaşı'nda 27 Haziran 1915 Avusturya - Macaristan birlikleri, İkinci Dünya Savaşı'nda ise İtalyanlar tarafından işgal edildi ise de her defasında Arnavutluk'a geri verildi.II. Dünya Savaşından sonra Arnavutluk'ta komünist yönetim kuruldu. 1967 yılında İşkodra'daki camilerin biri dışında hepsi yıkıldı. Komünist yönetimin yıkılmasından sonra şehirdeki tek cami olan Kurşunlu Camii tekrar ibadete açıldı.

Mes Köprüsü: Gezerken rastladığımız ata miraslarımızdan birisi de Mes Köprüsü oldu.1780 yılında Osmanlı Devletinin bölgede hâkim olduğu yıllarda dönemin Osmanlı Paşası Mehmet Buşati Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Bugün o dönemlerdeki gibi önem teşkil etmese de bölgedeki Osmanlı'nın en büyük mimari kültür miraslarından birisi. Köprü tipik Osmanlı Mimarisi ile inşa edilmiş ve daha metrelerce uzaklıktan bunu çok kolay anlayabiliyorsunuz.

Rida Eğitim Kursları: Yurdumuzda oldukça uzakta hem bayrağımızı dalgalandıran, hem de Allah kelamının kulaklarda yankılanmasını sağlayan Rida ekibine minnettar kaldığımızı söylemeliyiz. Tarihimizden hem görsel hem manevi izler taşıyan bu güzel toprakların her köşesine ulaşmaya çalışıyor Rida Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği. Burada yapılan çalışma ise oldukça özel bir anlam taşımakta. Yıllarca maneviyatından, Kuran’dan, inançlarından uzaklaştırılmaya çalışılan Arnavutluk’taki Müslüman kardeşlerimize rehber olması açısından açılan kuran kursları ile bölge de oldukça önemli bir amacı üstlenmiş durumda Rida. Onlarca eğitim-öğretim yuvasında yani camilerde yankılanan güzel şehadet ve kuran sesleri halen kulaklarımızın dibinde gibi. Şimdi bu manevi atmosferin havasını birlikte soluyalım.

Piknik Buluşması: İşkodra’da yaşadığımız en özel günlerden bir tanesi de RİDA’nın kurslarında eğitim gören çocuklarımızın bir araya gelmesi oldu. Yüzlerce çocuk adeta bir kardeşlik gösterisinde bulunarak gururla taşıdılar şanlı bayrağımızı ve dillerinde yeni öğrenmeye başladıkları kuran-ı kerim sureleriyle umut ışığı oldular Ata topraklarımızda bizlere. Hayatlarında ilk defa böylesi kalabalık bir birliktelik örneği gören çocuklarımızda vardı. Aslına bakarsanız bizi gururlandıran güzellik bu kadar çocuğun hem de bu küçük yaşlarına rağmen dinimize bağlılığını göstermeleri ve bizleri kabul edip doya doya sarılmış olmalarıydı.



Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English