Son Dakika Haberler

İhsan Genç

İhsan Genç

​Göz alıcı doğasıyla İsviçre

29 Mart 2021
Alplerin kuşattığı bu dağlık ülkede şimdiye kadar gördüğümüz en uzun tünellerden birinden geçerek yol almak oldukça keyifli. İsviçre, resmî adıyla İsviçre Konfederasyonu federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan federal cumhuriyet. Batı Avrupa'da bulunan ülkenin kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, ve doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

İsviçre denize kıyısı olmayan, Alpler, İsviçre Platosu ve Jura Dağları arasında bölünen,41.285 km2yüzölçümüne sahip bir ülke. İsviçreli nüfus çoğunlukla en büyük şehirlerin bulunduğu platoda yoğunlaşır. İsviçre Konfederasyonunun uzun bir silahlı tarafsızlık tarihi var ve 1815 yılından beri uluslararası bir savaş durumu olmamış. İsviçre dil ve kültür açısından dört ana bölge-ye ayrılabilir: Almanca, Fransızca, İtalyanca konuşulan bölgelerle Romansça konuşulan vadiler. Çift meclisli İsviçre parlamentosu Federal Meclis, Hükümet’ten ayrı olarak temel iktidar merkezidir. İsviçrede kişi başına düşen milli gelir 80.000 dolar düzeyinde olup ve 35.000 dolar civarındaki AB ortalamasının oldukça üstündedir.

OLD CİTY(ESKİ ŞEHİR): Her şehrin önemli ve tarihi bir meydanını görmek mümkün. Bu şehirdeki old city ifadesiyle anılan meydan ve bu meydandaki bin yıllık tarihe sahip saati görmek oldukça keyifliydi. Öyle ki uzun yıllar savaş görmeyen bu ülkede tarihi eserlerin genel olarak tahrip edilmemesi ülke ve bu şehir oldukça farklı bir görüntü sunmakta ziyaret-çilerine. Saat üretiminde dünyada oldukça önemli bir yere sahip olan bu ülkedeki üretim bin yıllık saati gördükten sonra oldukça da tarihi bir öneme sahipmiş diyebiliriz.

Meydandaki alışveriş merkezlerindeki ürünler birçok önemli meydanda olduğu gibi hayli pahalı caddenin sıcak görüntüleri içimizi ısıttı gerçekten. Birçok şehrin kalabalık meydanlarında görürüz onları ve keyifle dinleriz. Sokak çalgıcılarından bahsediyorum. Refah seviyesi oldukça yüksek olan İsviçre’de daha da fazla rastladığımızı söyleyebilirim.

PARLAMENTO MEYDANI: Renkli görüntülerin olduğu Pazar yerleri bize o ülke kültürü hakkında oldukça önemli veriler sunar. Buradaki Pazar yerinde gördüğümüz düzenli hal ülkenin genel yapısını yansıttı aslında. Çünkü genellikle düzen ve intizamın üst düzeyde olduğu bir yer burası. Pazar yerinden ilerleyerek meşhur Parlamento binasına doğru ilerledik.    Ülkenin hem iç işleriyle ilgili hem de dış ilişkileriyle ilgili kararların alındığı bu bina aynı zamanda tarihi öneme sahip bir bina. Öyle ki bulunduğu meydana da ismini vermiş bir yer.  İsviçre denince akla gelen önemli simgelerden bir tanesi de ağzımızı tatlandıran çikolatası. Bol yağış alan platolarına ve Alplerin mis gibi havasını soluyan hayvanlarının sütü-    ne bağladık biz bu lezzeti. Elbette yapılışı ve bu noktadaki ustalıkta önemlidir. Biraz bilgi al-mak istedik ama nafile bir çok işyeri ve üretim yeri bunu kabul etmedi. Çünkü marka haline gelen İsviçre Çikolatasının sırrını vermek istemiyorlar. Ne yapalım? Biz de bir merhaba deyip bari görüntülerini paylaşalım ve tadına bakalım istedik.

    BELVÜ MEYDANI:  Zürih için oldukça önemli bir meydan olan Belvü Meydanı ve tarihi opera binası ilk duraklarımızdan birisi oldu. Uluslararası bir hüviyete sahip olan bina hala aynı canlılığını korumakta. Belvü Meydanı da bize oldukça renkli görüntüler sundu. Buz pateni üstünde eğlenenlerden tutunda soğuk ve yağışlı havaya rağmen meydanda kurulan Pazar yerini dolduran insanları görüntüledik sizin için.  
   
ZÜRİH GÖLÜ: Alplerin de etkisiyle soğuk ve kararsız bir iklime sahip olan İsviçre’nin bu güzel şehrindeki en güzel noktalardan birisi de şüphesiz ki buraya gelenlerin de uğrak verip güzel şehir manzaralarını görmek için tekne gezileri taptıkları Zürih Gölü oldu. Farklı kuş türlerini de bünyesinde barındıran göl bize çok keyif aldığımız görüntüler sundu.

HELVETİE PLAST: Şehir halkının ortak heyecanlarını yaşadıkları önemli meydanlardan birisi de Helvetieplast Meydanı gezi duraklarımızdan bir diğeri oldu. Tarihi bir meydan olduğu bilgisine ulaştığımız bu yerde bulunan ve anlamını merak ettiğimiz heykeller hakkında rehberimizden bilgi aldık ayrıca bu meydan özellikle milli futbol takımımızın başarılarından sonra halkımızın da ortak duygularını yaşadığı önemli bir yer. Yani birlik ve beraberlik duygusu burada yaşayan vatandaşlarımızın çoğunluğu tarafından sağlanmış durumda.


Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English