Son Dakika Haberler

Osman Kocaer

Osman Kocaer

​Hakem takdiri ile...

13 Monday 2019
Konyaspor-Trabzonspor... Kelimenin tek anlamıyla müthiş keyifli, bol pozisyonlu, zevkli ve iki takım içinde önemli bir maçtı. Ta ki hakem Halis Özkahya son 15 dakika ortaya çıkıp maçın önüne geçene kadar.
 
Konyaspor geçen hafta kazandığı Alanyaspor maçının ardından kalan haftaları kazanmak şartıyla gözünü beşinciliğe dikmişti. Hafta içinde Galatasaray, Türkiye kupası finalinde küme düşmüş Akhisarspor'u mağlup edip de kupayı kazanırsa, ligi beşinci bitiren takım Avrupa kupalarına katılabilme şansı yakalayacak. Dolayısıyla yeşil-beyazlılar için bu maç
son derece önem teşkil ediyordu. 
 
Üst sıraları yakından ilgilendiren bu karşılaşmaya teknik direktör Aykut Kocaman, uzun zamandır olduğu gibi yine sahaya tam kadro çıkmakta zorluk yaşadı. Geçen hafta Alanyaspor karşılaşmasında sarı kart cezası sebebiyle forma giyemeyen Uğur Demirok'un onbire döndüğü ancak bu seferde Ali Turan'ın sarı kart cezası sebebiyle forma giyemediği bir savunma düzeni izledik. Uğur'un yanında Jevtovic fazla sırıtmasa da yinede yeşil-beyazlıların ideal savunma ikilisi olmadığından Trabzonspor'un yetenekli oyuncularıyla ve duran top organizasyonu ile hazırladığı pozisyonlarda zaafiyet yaşadılar. Yatabare'nin sarı kart cezalısı olduğu haftada ise kadroda sürpriz olarak nitelendirebileceğimiz isim sanırım Mücahit Can Akçay'dı. Bu, genç Mücahit için çok önemli bir şanstı, Jahovic için de sezon sonu tehlike çanlarının iyiden iyiye çaldığını gösteren, derin bir mesaj.
 
Karşılaşmaya gelecek olursak, Tabzonspor'un bulduğu gol, geçen hafta Alanyaspor maçında olduğu gibi doğru adam paylaşımı yapılmaması sonucu bir duran toptan, köşe vuruşundan geldi. Bu dakikaya kadar Konyaspor, oyun kontrolünü eline almaya çalışarak, temkinli oynamaya gayret ederken, golden sonra bu anlayışını terk edip rakip kaleye fazla oyuncu ile hücum etme çabası içerisine girdi. Bunun sonucunda oyun içerisinde kendisini defaatle hissettiren savunma zaafiyetleri de yinelendi ve Trabzonspor bu dakikalarda Skubic'in hatasında çok çok kritik bir pozisyonda ikinci golü kaçırdı. Burda Serkan'ın hakkını teslim etmek lazım. Yaptığı muazzam kurtarış maçın kırılma anıydı. Trabzonspor bu pozisyonda ikinci golü bulsa maç Konyaspor için bir hayli zorlaşırdı... 
 
Bu pozisyonun ardından yeşil-beyazlılar, üçüncü bölgede Johnson'un kaptığı ve attığı muhteşem golle maçta dengeyi yakaladı. Johnson'un golünün ardından Konyaspor kontrollü ve topu rakibe veren bir oyun tarzına dönüş yapsa da mücadele, karşılıklı ataklarla ve kalecilerin yapmış olduğu önemli kurtarışlarla devam etti. İlk yarıda kaleciler gerçekten birçok pozisyonda kritik kurtarışlara imza attı. İlk devrenin sonlarında hızlı atakta Fofana'nın attığı golde Konyaspor'un hücumda doğru işler yapması sonucu geldi. 
 
Seyir zevki çok yüksek bir ilk yarının ardından ikinci yarıya da temkinli ve sabırlı başlayan taraf Konyaspor oldu. Trabzonspor ikinci yarıya bir hücum oyuncusu alarak, maçı ne kadar istediğini gösterdi. Gösterdi göstermesine de hakem Halis Özkahya niye göstermek için son dakikaları bekledi anlamıyorum. 
 
İkinci yarı Konyaspor oyunun iki yönünü de çok doğru oynadı. Trabzonspor da özellikle oyuna Ekuban'ın girmesinin ardından etkili oldu. 60 ila 80. dakikalar arası çok iyi baskı kuran bordo-mavililere  hakem Halis Özkahya da ayak uydurunca tartışmalı bir penaltı kararı sonucu maça eşitlik geldi. Aslında 60.dakikaya kadar fena maç yönetmeyen Özkahya, ne oldu da birden bire VAR hakemi Suat Arslanboğa ile  birlikte maçın sonucuna doğrudan etki etti anlamakta güçlük çekiyorum. 
 
Temsilcimizin maç içerisinde ciddi eksiklerinin bulunmasına  rağmen hücumda kendisini rakiplerine birazcık kabul ettirdiğinde oyunda ve skorda üstünlüğü ele aldığını gözlemliyoruz. Golü bulupta savunma yapmaya çalıştığında ise bunu belirli dakikalara kadar götürüp sonra savunma hataları ve elde olmayan başka sebeplerden dolayı (hakemler gibi) kalesini gole kapatamadığını görüyoruz. Dolayısıyla özeleştiri yapmak gerekirse oyunu ilerde hücuma dayalı bir sistemle oynamaya çalışmak müsabakalarda Konyaspor'un beklenenden daha erken sürede gol bulmasına ve maçı kopartmasına sebep olabilir. Uzun zaman galibiyet alınamayan dönemde de takımda eksik olan şey buydu. Savunma futbolda elbette ki çok önemli bir yere sahip. Ancak Konyaspor için şu dönemde aynı öneme sahip olması gerektiğini pek düşünmüyorum. Çünkü savunmada merkezde oynayan oyuncular ideal ikili değil. Çünkü son haftalarda savunmada oynayan oyuncular eksikler sebebiyle sürekli değişiyor. Ve yine çünkü, savunma bütünlüğü maç içerisinde sağlanamıyor. Bu da oyun içerisinde bireysel hataların öne çıkmasına ve istemli istemsiz ne olursa olursa kalede gol görmemize sebep oluyor. Dolayısıyla oyun içerisinde hücumu doğru oynadığında gol bulmakta sıkıntı yaşamayan Konyaspor'un, 'şu dönemde' öncelikli oyun anlayışının da golü ve skoru erken bulması açısından 'hücum futbolu' oynaması gerektiğini düşünüyorum. 
 
Maçın son bölümünde Jahovic'in yere düşürüldüğü, hakemin de takdir kullanamayıp vermediği penaltı pozisyonu ile ilgili konuşmak gerekirse de VAR sisteminin oyuna müdahil olmamasını, bu 'kasıtlı' hakemlerin hangi akla hizmet ettiklerini bir kez daha gözler önüne serdiğini düşünüyorum. 
 
Osman Kocaer/Konspor

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English