Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Mali Müşavirlere KDV İndirimi

05 Wednesday 2020
Kurban bayramı öncesi Maliye Bakanımız tarafından bir çok sektör için KDV indirim müjdesi açıklanmıştır.Yıl sonuna  kadar uygulanacak olan KDV indirimleri sonucunda bu sektörler rahat bir nefes alacaklardır.Resmi gazetede de yayınlanan karar ile, iş yeri kiralama hizmeti, kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri, düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri, berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler, terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı, ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri ile halı ve kilim yıkama hizmetlerinde KDV oranları %18 den %8 e indirildi.Ayrıca Covid19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelmekte olan turizm,konaklama,yeme-içme hizmetleri,sinema ve tiyatro gibi kültürel faaliyetlerde  %8 olarak  uygulanmakta olan KDV oranı yıl sonuna kadar %1 e indirilmiştir.

Yapılan bu düzenlemeler sonucunda esnafın üzerinde bulunan mali yükümlülükler azalırken,bir taraftanda bu indirimler fiyatlara yansıyacaktır.Bu yansımalar sonucunda bu sektörlere olan talebi de artıracaktır.Covid19 salgınında etkilenen bu sektörler için yapılan bu düzenlemeler son derece yerindedir ve ilerleyen dönemlerde bu indirimlerin hareketliliği elbette ki  ilgili  sektörlere yansıyacaktır.

Burada üzücü olan durum ise şudur.Covid19 salgını dönemde canını dişine takarak,kendisini ,ailesini  ve sevdiklerini riske atıp 7/24 devletine hizmet etmeye çalışan bir hizmet sektörü maalesef bu indirimler listesine dahil edilmemiştir.Yöneticilerimizin  evdekal uyarılarına  rağmen,almış oldukları mesleki sorumlulukları  gereği risk alıp, evlerinde çocuklarını,sevdiklerini bırakıp,ofislerine gelip işlerinin başında duran mali müşavirlerin göz ardı edilmesi meslek camiasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Meslek mensupları özellikle bu dönemde Covid19 salgını yüzünden başta İçişleri Bakanlığının genelgesi olmak üzere kapanan birçok işyerinden herhangi bir ücret tahsil edememişlerdir.Tahsil edilemeyen bu  dönemlere ilişkin beyannameler düzenlendiğinden dolayı serbest  meslek makbuzu düzenlemek zorundadırlar.Yani bir nevi tahsil etmemiş olduğu ücretin KDV sini  gelir idaresine borçlanmaktadır.KDV oranının %18 olması borçlanma rakamlarını da oldukça olumsuz etkilemektedir.

Sonuç olarak; mali müşavirlik mesleği  gelir idaresi ile mükellef arasında ki iletişimi sağlayan bir hizmet sektörüdür.Bir  nevi verginin tam ortasında olmalarına rağmen  bu son  düzenlemelerin dışında kalmışlardır.Pandemi süresince ekonomiye katkı sağlayıp ekonominin çarklarının dönmesini sağlayan mali müşavirler içinde KDV oranın sadece 2020 yıl sonuna kadar değil süresiz olarak  %8 e çekilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Gonyali

    Mali Müşavirler zaten KDV yi stopaja mahsup ediyorlar zaten ne indirimi. Yakında üstüne para da istersiniz

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (2)
  • aliveli

    hangi mali müşavir kdv ödüyormuş hepsi mahsup ediyor kimi kandırıyorsun. ayrıca mali müşavirler gibi birçok insan aynı hizmeti verdi veya olumsuz etkilendi. hep bi mağdur edebiyatınız var.

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (2)
  • Konalıi mali müşavir

    Ücreti almadan sizin gibi kendini bilmezlere il yapan maalesef mali müşavir var. Sıkıyda ad soya yaz konyada sizin işinizi yapacak bir mali müşavir çıkmaz. Ozaman vediğin ücretin 10 katı ceza te görürsün

    • Begen (1)
    • Begenme (3)
  • Mağdur müşavir

    Maadurum. Maadurum maadurum da maadurum maadurum da maadurum maadurum çok maadurum

    • Begen (0)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English