Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Vergi borçları için yeni bir fırsat

16 Haziran 2020
Basında ve sosyal medyada sürekli olarak duyduğumuz vergi affı,mükelleflerin  zamanında tahakkuk eden ama tahsil edilemeyen alacaklarının faizlerinin bir kısmından feragat ederek bu alacaklarını tahsilatını hızlandırmak demektir.Bir nevi bu aflar mükelleflerin geçmiş borçlarını temizlemeleri anlamına da gelmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerde uygulanmakta olan ve ülkemizde de sürekli gündemde bulunan vergi affının amacı,kamu alacaklarının hızlandırılması  ve devlete yeni gelirlerin sağlanmasıdır.Ülkemizde sıklıkla uygulanmasının temelinde yaşanan ekonomik krizleri gidermek  ve Hazineye kaynak sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.

Korona virüs nedeniyle alınan bazı tedbirler nedeniyle birçok firma bu süreçte işyerlerini kapatmak zorunda kalmışlardır. Koronavirüs Tedbirleri genelgesi kapsamında; 15-18 Mart tarihleri arasında ülke genelinde, cafe,kafeterya,sinema salonları ,spor merkezleri gibi olmak üzere ülke genelinde 149.382 iş yeri geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmiştir. Bu firmalar kapalı oldukları ve  hiçbir gelir elde edemedikleri  için  ne vergilerini,ne kiralarını nede ödemelerini yapamamışlardır.Genelge  ile kapanan tüm işyerleri mücbir sebeple vergi ve ssk ödemeleri 6 ay ertelenmiştir.

Peki mücbir sebebe girmeyen mükelleflerin durumları nasıldır?Sokağa çıkma yasakları ile Evdekal uyarılarını uyan insanımız dışarı çıkmadıkları için genelge dışında kalan sektördeki mükelleflerin, iş potansiyeli ve iş hacimleri düşmüştür.Bu sektörlerde bir taraftan ekonomik krizle uğraşırken ve işçisinin maaşını vermeye çalışırken diğer taraftan da vergileri ödeme konusunda oldukça zorlanılmaktadır.Bu yuzden bu sektördeki mükelleflerinde ekonomik anlamda zayıf düşmesinden dolayı vergi ve ssk borçları yükselmeye başlamıştır.
Önceki dönemlerde çıkartılan 6736 ve 7143 sayılı kanunlarda en fazla tahsilatın matrah artırımı,stok affı ve  kasa  affından tahsilat yapıldı görülmüştür. Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan bütçe tahsilatı rakamlarına göre 2019 yılında, 7143 Sayılı Kanun kapsamında 55 milyar 423 milyon TL, 7020 Sayılı Kanun kapsamında 154 milyar 251 milyon TL tahsil edilmiştir.

Ekonomik olarak  zorlu günler geçirdiğiniz bu günlerde,mükelleflerin  geçmiş dönem borçları başta olmak üzere,matrah artırımı,kasa ve stok affını da içerisine alan geniş kapsamlı bir yapılandırma çıkartılması zorunlu hale gelmiştir.Çıkartılacak af sayesinde hem devletimizin tahakkuk etmiş vergilerinin tahsilatı artmış olacak hem ekonomik anlamda zor günler geçiren mükellefler rahat bir nefes alacaklardır.

Son dönemlerde çıkan yapılandırmalar maalesef birbirinin aynısı şeklinde olmaktadır.Açıklanan uygulamalarda her yıl 2 defa ödememe yada geç ödeme hakkı verilirken ilk 2 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırmanın bozulacağını  ifade etmektedir.Yani ilk 2 taksiti ödeyemeyen  mükellefin yapılandırması daha başlamadan bozulmaktadır.

Önceki dönemlere ait vadesi gelmemiş olan ödeme tutarları ile birlikte 31.05.2020 tarihi itibariyle kesinleşmiş olan tüm vergi borçları kapsama alınmalıdır.Farklı farklı yapılandırma kanunlarının olması mükellefler açısından karışık bir hal almaktadır.Tüm borçlar çıkacak olan kanun ile birleştirilmelidir.Taksit ödemeleri 2 ayda bir olduğu için bu yapılandırmaların ödeme tarihleri de birbirine girmektedir.Toplam borç 36 eşit takside bölünüp aylıklar halinde ödenmelidir. Korona virüsten dolayı ilk 2 taksit ödenmediği zaman yapılandırmanın bozulma şartı esnetilerek bu düzenlemede uygulanmamalıdır.

Burada yayınlanan ve uygulanacak uygulamalar konusunda devletimizin meslek mensubu olan mali müşavirlerin tecrübelerinden  faydalanması gerekmektedir.Şüphesiz yapılandırma uygulamalarında  sürekli sahada olan meslek mensupları bu uygulamaların verimliğini artırma anlamında üzerlerine düşen görevi yapma konusunda her zaman devletimizin yanında olacaktır. Düzenlenecek olan yeni bir yapılandırma fırsatı hem devletimiz hem mükellefler için bir kazanç olacaktır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • ali da

    Vergi cezaları silinsin adamı öldürdük,katile bile af var,vergi borcunu ödemek isteyenlere bankalar kredi versin bir kerede devlete olan borcumuzu odeyelim,banka faizi daha dusuk

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • Bltist

    Bu zamanda vergi affı çıkmazsa dahada çıkmasın zaten gerekte yok uzattıkça uzatılıyor nedeni de belli değil yani

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • cCc

    Kader mahkumlarına af varsa, vergi affı da olsun. Vergiler silinsin...

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (2)
  • Esnaf

    Millet gerçekten çok zor durumda. vergi affı şart.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • Aydın Karacaoğlu

    Seçime kadar çıkmaz Ali Bey. Bunlar oy getirici işlemler..

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (3)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English