Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Mali tatil

02 Thursday 2020
Mali müşavirlerin  yıllardır beklediği ve mücadele ettiği mali tatil ile ilgili düzenleme  28 Mart 2007 tarih 26476 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.Bu düzenleme ile oluşan beklenti meslek mensupları ve çalışanlarına bir nebze olsun nefes aldırmak üzerlerinde bulunan iş yükünü  hafifletmekti.

Yapılan düzenlemede beyanname verme süreleri,ödeme süreleri ve müracaat süreleri tatile rastlayan tarihlere gelmesi halinde mali tatilin son gününü izleyen  tarihten itibaren 7 günlük bir uzatma öngörmektedir.Buna göre  2020 yılı için mali tatil süresi 01 Temmuz 2020 başlayıp 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü sona erecektir.

Mali tatil sadece kanun olarak var olan  ancak  uygulanamayan bir düzenleme olarak vardır. Yasal yükümlülükler devam ettiği için birçok meslektaş bu tatilden  gerçek anlamda yararlanamamaktadır. Mali Müşavirle her ne kadar mali tatilde bile olsa,Temmuz  20 sinde bu tatil biteceği için bu dönem içinde sgk,kdv ,muhtasar ve damga vergisi gibi beyannameleri vermekle yükümlü olacaklardır

Mali tatilin tam anlamıyla uygulanabilmesi için hukuki düzenlemelere ihtiyaç vardır.Gerçek anlamda bir mali tatil uygulaması için yapılması gereken en önemli  düzenlemelerin başında tatil döneminde verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin sürelerinin 5 gün olarak değil de bir sonraki dönem beyanname ve bildirgeleri  tarihleri ile birleştirilmesi gerekmektedir.Aynı dönemde meslek mensuplarının en çok muhatap olduğu vergi dairesi ve SGK gibi kurumlarında bu dönemde eş zamanlı olarak tatile girmesi gerekmektedir.Nasıl adli tatil uygulamasından tüm yükümlülükler  tatil sonrasına erteleniyorsa mali tatilde de benzer bir uygulama yapılarak tüm bildirimler bir sonraki döneme aktarılmalıdır.

Covid19 salgınından dolayı mücbir sebebe giren mükelleflerin Mart-Nisan ve Mayıs 2020 dönemlerine ait KDV ve Muhtasar bildirimleri de 27 Temmuz tarihine ertelendiği için özellikle bu sene hiçbir mali müşavirin mali tatil yapamayacağını aşikardır.
Sonuç olarak yapılması gereken,meslek mensuplarının kendilerine vakit ayırabilecekleri sevdikleriyle  ve çocuklarıyla birlikte  doyasıya dinlenebilecekleri,eğlenebilecekleri  gerçek anlamda bir tatil uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesidir.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English