Son Dakika Haberler

Ali Saraç

Ali Saraç

​Bu bildirimler ne kadar gerekli

02 Tuesday 2020
01 Nisan 1997 tarihinde yayınlanan 256 sıra Nolu VUK Genel tebliği ile yıllık bildirim zorunluluğu olan 
Form “A” ve Form “B” bildirimleri yeniden düzenlendiğinde mali müşavirler için  Ba-Bs çilesi başlamış oldu.
Ay sonlarına doğru gerek firmalar gerekse mali müşavirlik ofisleri tarafından mutabakat için aradık denilen  bu Ba-Bs  formları ne demektir. Öncelikle bunu açıklamak gerekiyor.
 Form Ba ve Form Bs;
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin bir kişi veya kurumdan (KDV hariç) 5.000 TL ve üzerindeki;
-Mal ve/veya hizmet alımlarını Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)
-Mal ve/veya hizmet satışlarını ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu(Form Bs)
ile (KDV hariç tutarlar dikkate alınarak) bildirme yükümlülüğünde bulunmasıdır.
Ayrıca ilgili dönem içinde alış/satışlarının belirlenen haddin altında kalması veya hiç alış/satışı olmaması halinde de söz konusu formların tüm bilgileri doldurmak suretiyle verilmesi gerekmektedir.Mükellefler Ba-Bs formlarını, aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın son günü akşamı saat 24:00’e kadar sistem üzerinden onaylamakla  yükümlüdürler.
Burada mali müşavirlere  ve işverenleri sıkıntıya sokan konulardan başında bu beyanname için düzenlenen cezaların çok yüksek olmasıdır. Süresi içinde verilmeyen yada eksik veya hatalı verilen beyannameler için 2020 takvim yılı için  2.300-TL özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Eğer firma  beyannameyi kanuni süresi içinde  verdiği halde ilk 10 gün içinde bu beyannameye herhangi bir düzenleme yaparsa bunun herhangi bir cezası bulunmamaktadır.Takip eden 15 gün içinde düzeltme yapılırsa bu usulsüzlük cezası 1/5 oranında düzenlenir.Bu süreler geçtikten sonra yapılan düzenlemeler de ise özel usulsüzlük cezası düzenlenmektedir.
Hepimizin bildiği gibi 01.01.2020 tarihinden itibaren  e-arşiv uygulamasını geçilmiş olup vergiler dahil 5.000_TL’yi geçen faturalarda e-arşiv fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
Ba-Bs bildirim hadleri KDV hariç 5.000_TL  iken e-arşiv mükellefleri arasında kesilen e-arşiv fatura bedelleri KDV dahil 5.000_TL olarak düzenlenmektedir.Bu geçişle birlikte düzenlenen her  e-arşiv ve e-fatura bilgileri otomatik olarak Gelir İdaresinin sistemine düşmektedir.Hiçbir firma Ba-Bs bildirimi yapmazsa bile Gelir İdaresinin bu bilgilere erişimi oldukça kolaydır.
Bir önceki dönem maliye Bakanı olan Naci Ağbal 2017 yılında yaptığı açıklamada”Devletin başka birimlerden aldığı hiçbir veriyi sizden almayacağız.Nihai hedefim Ba Bs formlarını kaldırmaktır.Sizin uğraşmayacağınız bir sisteme geçmek istiyoruz” diyerek bu bildirim gereksiz olduğunu ifade etmişti.Şimdi yapılması gereken zaten Gelir İdaresinin datalarından bulunan bu verilerin Ba-Bs formları ile ikinci bir kez istenmesinin iptal edilmesidir.
Özellikle e-arşiv uygulamasına geçildikten sonra Ba-Bs formları görevini bitirmiştir.Bu beyannamelerin varlığı özellikle mali müşavirler için bir angarya ve eziyet haline dönüşmektedir.Bu bildirimlerin kayıt dışı ekonomiyle  mücadelede hiçbir faydası olmamaktadır.Ayrıca düzenlenen  özel usulsüzlük cezaları ile adeta işverenler cezalandırıcı pozisyonda bekleyen bu beyannamelerin ivedilikle uygulamadan kaldırılması gerekmektedir.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English