AK Parti İl Teşkilatının yeni rotası: İstişare Kültürü ve Sivil Toplumun Gücü
AK Parti Konya İl Teşkilatı’nın, Konya’daki sivil toplum kuruluşlarıyla düzenlediği istişare toplantısı şehirde yeni bir aksiyon başlattı. Toplantı, yalnızca geniş katılımıyla değil, ortaya koyduğu birlik ruhu ve istişare anlayışıyla da dikkat çekti.
Demokratik ülkelerde devleti elbette seçimlerle iş başına gelen iktidarlar yönetir. Ancak demokrasiyi güçlü kılan sadece sandık değildir. Toplum üzerinde etkili iki temel güç daha vardır: medya ve sivil toplum kuruluşları. Sağlıklı işleyen bir demokraside bu iki yapı, halkın sesi olma görevini üstlenir.
Aslında sivil toplum, bizim medeniyetimizin dünyaya kazandırdığı en önemli değerlerden biridir. Vakıf geleneğiyle kök salan bu anlayış, Hz. Peygamber döneminden itibaren gelişmiş; tarih boyunca vakıflar, tekkeler ve zaviyeler aracılığıyla devletin ulaşamadığı noktalarda topluma hizmet etmiştir. Bu yönüyle sivil toplum, milletin kendi iradesiyle teşkilatlanmasının en güzel örneklerinden biridir.
Sivil toplum kuruluşları; aklı olanın aklıyla, bilgisi olanın bilgisiyle, emeği olanın emeğiyle, imkânı olanın imkânıyla ortak hayra ulaşmayı hedefleyen büyük bir dayanışma modelidir. Bugün “gönüllülük” diye ifade edilen anlayış, aslında bizim asırlardır yaşattığımız imece kültürünün modern adıdır.
Konya ise bu alanda Türkiye’nin en güçlü şehirlerinden biridir. Çok sayıda vakıf, dernek, oda ve meslek kuruluşuna ev sahipliği yapan şehir, aynı zamanda Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu gibi örnek bir yapıya da sahiptir. Bu platform, gerektiğinde yalnızca Konya’nın ve Türkiye’nin değil, dünyanın neresinde olursa olsun mazlumların ve mağdurların sesi olmayı başarmaktadır.
Siyaset ile sivil toplumun aynı masa etrafında buluşması, kuşkusuz daha sağlıklı kararların alınmasını sağlar. Çünkü sahadaki gerçekleri en iyi bilenler, toplumun içinde yaşayan ve vatandaşın nabzını tutan sivil toplum temsilcileridir.
Bu toplantıda da bunun güzel örnekleri yaşandı. Konya’nın bütün ilçelerinden gelen sivil toplum temsilcileri, hazırlıklı bir şekilde toplantıya katıldı. Önerilerini, eleştirilerini, tavsiyelerini ve taleplerini doğrudan dile getirdiler. Bunların dikkatle not alınması ise toplantının sadece bir protokol buluşması olmadığını gösterdi.
AK Parti de toplantıya tam kadro katıldı. İl Başkanı, il yönetimi, ilçe teşkilatları, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları ve milletvekilleri aynı salonda, aynı masada sivil toplum temsilcilerini dinledi.
Katılım oranının neredeyse yüzde yüze ulaşması da dikkat çekiciydi. Bu tablo, hem sivil toplumun istişareye verdiği önemi hem de AK Parti Konya İl Teşkilatı’nın yeni dönemde ortaya koyduğu çalışma anlayışına duyulan ilgiyi göstermesi bakımından anlamlıydı.
İstişare, bizim inancımızın da medeniyetimizin de en güçlü kavramlarından biridir. Ortak aklın devreye girdiği yerde hata azalır, başarı artar. Farklı görüşlerin aynı masada buluşması, toplumun geleceği adına her zaman kazançtır.
AK Parti Konya İl Teşkilatı, bugüne kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı organizasyonlardan birine imza attı. Fatih Özgökçen ve ekibini tebrik etmek gerekir. Toplantının sonunda verilen mesaj ise açıktı: Yeni dönemde istişareye dayalı, birlikte üreten ve birlikte yol yürüyen bir anlayış hâkim olacak.
Temennimiz odur ki; bu birlik ruhu sadece toplantı salonlarında kalmasın, şehrin ve ülkenin geleceğine yön veren kalıcı hizmetlere dönüşsün. Çünkü güçlü Türkiye’nin yolu, güçlü sivil toplumdan; güçlü sivil toplumun yolu da samimi istişareden geçmektedir.