Son Dakika Haberler

Adem Yıldız

Adem Yıldız

​Dolandırıcı ve yankesicilerin korkulu rüyası: YANDOL

26 Wednesday 2020
Konya İl Emniyet Asayiş Şube Müdürlüğü YANDOL Büro Amirliğinin üstün başarısını ele alacağız ama önce şuna bir göz atalım. İçişleri Bakanlığı derki; UYARI Sizleri telefonla arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtıp, sizden para, altın isteyen şahıslara inanmayın. Böyle bir durumda hemen 112 Polis İmdat’ı arayın. Ama bizim toplumumuz yumuşak vicdanlı olduğu için bizlere ağlayan birine ne yazık ki inanırız.

Şöyle konuyu bir açalım... YANDOL ne demek? Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’nin kısaltılışına YANDOL denir. Tek kelime çok iş de diye biliriz. Dolandırıcılık, en genel anlamıyla aldatma amacı ile yapılan kasıtlı eylemlerdir. Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanununda 157. ve 158. maddelerinde yer alır.

MADDE 157 Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi bu eylemiyle dolandırıcılık suçu işlemiş olur.

MADDE 158 Dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri;

- Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,

- Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle, gibi…

Dolandırıcılık yöntemleri vardır. Bunlardan bazıları ise evlenme vaadiyle dolandırıcılık, sosyal medya dolandırıcılığı, ATM dolandırıcılığı gibi. Burada bizlerin dikkat etmesi gereken en önemli husus kişisel bilgilerimizi tanımadığımız kimselerle paylaşmamalıyız. Sizi arayarak “adınız FETÖ/PDY vb. terör örgütü soruşturmasına karıştı” diyen insanlara itibar etmemeliyiz. Böyle bir telefon alırsanız bilin ki dolandırıcıların ağındasınız.

Yankesicilik suçu ise kişiye ait para veya değerli eşyaların el çabukluğu ile çalınması. Tabi bunu beceri olarak görmeyelim. Çünkü bu her şeyden önce bir hırsızlık. Yankesicilik suçluları fırsat suçlularıdır aslında.

Peki, ilimizdeki YANDOL ekibi neler yapıyor?

Konya İl Emniyet Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği, büyük başarılara imzasını attı. Konya da gerçekleşen yankesicilik ve dolandırıcılık olaylarının şüphelileri İstanbul, Manisa, Mersin ve Nevşehir illerinde operasyonla yakalandı. Onlarca dosya yapıldı, yakalanan şüphelilerin çoğu da tutuklandı. 

Cümlelerle Konya YANDOL dersek

-En önemli faktör Faili meçhulsuz,

-Konya da tırnakçılık, yankesicilik yapan kimse kalmadı diyebiliriz,

-Kart dolandırıcılığı yapan şebekeler çökertildi,

-Konya da YANDOL olaylarında büyük düşüş sağlandı,

-İstanbul da 5, Mersin de 2, Manisa da 5, Şanlıurfa da 1 ve Nevşehir de 4 olayı çözüme kavuşturdu

Uzun lafın kısası 2019 yılında dolandırıcılık olaylarını %75 aydınlatan polis, yankesicilik olaylarında %49 azalma sağladı. Teşekkürler Konya YANDOL.

Dolandırıcı ve yankesicilere not: Kandırmaca full time devam sanma, Konya YANDOL iş başında

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English