Son Dakika Haberler

Yusuf Sayın

Yusuf Sayın

​Dış Politikada Yumuşak Güç Kullanımına Bir Örnek: “Düğünlerimiz”

23 Friday 2022
Dış politikanın uygulama alanları arasında yer alan yumuşak güç (soft power) unsurları askeri ya da kaba güç kullanımına alternatif olarak güç uygulamasından etkilenen tarafın rızasına dayanması yönünden özel ve önemli bir noktada bulunmaktadır. Daha ziyade kültürel ve sosyal alanda ön plana çıkan yumuşak güç yöntemi, bugün dünya diplomasi uygulamalarının başında gelmektedir.
Günümüzde yumuşak güç uygulamaları arasında insani yardımların başta geldiği söylenebilir. Türkiye de küresel insani yardımlar yönünden dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Su kuyusu açmaktan tutunuz da değirmen yapımlarına, aşı desteklerinden gıda yardımlarına kadar çok önemli ve çeşitli alanlarda ülke, insan, renk, dil, din farklılığı gözetmeksizin tamamıyla insani amaçlarla bu alanda faaliyetler yürütülmektedir. 
Türkiye’nin dış politika ve diplomasi araçlarından belki de en önemlisini oluşturan insani yardımlar arasında sınır ötesinde düzenlediği düğünler -biraz da görmezden gelinerek ihmal edilen- küresel insani organizasyonlardır. Konya’da meskûn ama küresel ölçekte hizmet veren, Türkiye’nin çeşitli illerinde şube ve temsilci/lik/leri olan Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı, 1996’dan bu yana ihtiyaç sahibi binlerce çiftin izdivacına ve ailelerin kurulmasına vesile olmuştur/olmaktadır. 
Aynı zamanda ilmi çalışma alanında gösterdiği ulusal ve uluslararası hakemli, süreli yayınları ile Türkiye ve dünya çapında önemli, hayırlı hizmetlerini devam ettirmektedir. Vakfın hem ilmi yayınları hem de düğün projelerinde Konya merkezden başlayan mütevazı çalışmaları Türkiye sınırlarını aşarak -Evlâd-ı Fatihan, Filistin ve Afrika diyarları öncelikli olmak üzere- devlet kuruluşları Türk Kızılayı, TİKA, AFAD ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliği ile birçok ülkeye ulaşmaktadır. Temelde “Herkese İş, Aş, Eş” sloganı ile hizmet eden Mehir Vakfı, insanların derdine deva olma gayreti ile çalışmalarına devam etmektedir.
Türkiye’nin yumuşak güç kapasitesine dikkate değer oranda katkı sağlayan Mehir Vakfı’nın uluslararası alanda şimdiye kadar gerçekleştirdiği ve halen sürdürdüğü çalışmalar arasında başlıcalarını şöyle belirtebilirim:  
Karadağ, Rojaye-Türk Kızılayı - Balkan İşbirliği Derneği - Mehir Vakfı Ortaklaşa 20 Çiftin Toplu Düğün Programı (10.02.2014) (Yapıldı)
Karadağ, Rojaye-Türk Kızılayı - Mehir Vakfı Ortaklaşa 25 Çiftin Toplu Düğün Programı (08.01.2015) (Yapıldı)
Üsküdar Belediyesi Filistin Alimler Birliği ve Mehir Vakfı İş Birliği ile 50 Filistinli Çiftin Toplu Düğün Programı (11.12.2015) (Yapıldı)
Sultanbeyli Belediyesi, Mehir Vakfı ve Mehir Aile Derneği İş Birliği ile 100 Filistinli Çiftin Toplu Düğün Programı (17.02.2018) (Yapıldı)
Filistin Âlimler Birliği Heyeti, Mehir Vakfı ve Mehir Aile Derneği İş Birliğiyle 100 Filistinli Çiftin Toplu Düğün Programı (Hazırlık Aşamasında)
Bulgaristan / Kırcaali Müftülüğü, Türk Kızılayı, Mehir Vakfı ve Mehir Aile Derneği İş Birliğiyle 25 Çiftin Toplu Düğün Programı (Hazırlık Aşamasında)
Mehir Vakfı ve Mehir Aile Derneği İş Birliğiyle “150 Ülke 150 Mutluluk” Adı Altında 150 Çiftin Toplu Düğün Programı (Hazırlık Aşamasında)
Gerçekleşen veya planlanan organizasyonların sayıları ve örnekleri daha fazla ifade edilebilir. Mehir Vakfı’nın ve benzer durumdaki sivil toplum kuruluşlarının dünyanın çeşitli yerlerinden insanları kutsal aile çatısı ve yuvası altında bir araya getirmesi, devletlerin en temel yapı taşı arasında yer alan aile kurumunun teşekkül ettirilmesine aracılık etmesi ve maddi-manevi yardımlar sunması, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde aile birlikteliklerinin ihdası marifetiyle yumuşak güç unsurunu konsolide etmesi hayati önemdedir. 
Günümüzün sosyokültürel çalkantıları ve aile kurumu temelinde toplumun karşı karşıya kaldığı tehdit ve meydan okumalar karşısında Mehir Vakfı özelinde şahit olduğumuz böylesi kıymetli çabaların toplumsal sonuçları son derecede olumlu ve avantajlı olacaktır. Her insan bir ailenin parçasıdır, her aile de bir devletin! Bu durumda devletlerin bekasında ailenin rolü oldukça önemlidir.  Ve burada kısaca ifade etmeye çalıştığım; böylesi bir çaba Türkiye’ye toplum, kültür ve ahlak gibi temel katkılar sağlamanın yanı sıra dış politikamızın icrasında da kıymetli yansımalara vesile olacaktır, muhakkak.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English