Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​TEFEKKÜR VE ŞÜKÜR

17 Ocak 2022
Zerreden kürreye yaratılmış olan her şeyi, âlemleri tefekkür etmeliyiz. Tefekkürlerimiz sonucunda bizlere verilen bütün nimetleri düşünüp hayretten âyete, sonucunda hidayete erişince ne kadar da şükretmemiz gerektiğini çok iyi kavramalıyız. Tabi ki inanmayanların bu lezzetten, mutluluktan uzak durmaları, kendilerinin Kâinat kitabına ve

Kur’an-ı Kerim’e mesafeli davranmalarından kaynaklanmaktadır. Mü’min; verilen her bir nimetin şükrünü eda edebilmek, nankörlük etmemek için âlemlerin sahibi Allah (c.c.)’a, gerçek anlamda kulluk görevini yapmakla yükümlüdür. Kulluk görevlerini yapanların dünya imtihanını kazanıp kurtuluşa ermeleri mümkün olabilmaktaedir.

Âyet-i Kerîmelerde: “Gökleri yedi kat üzerine yaratan O' dur. Rahman'ın bu yaratmasında bir düzensizlik bulamazsın. Gözünü bir çevir bak, bir çatlak görebilir misin? Sonra tekrar tekrar bak; bakışların (aradığı çatlak ve düzensizliği bulamayıp) âciz ve bitkin hâlde sana dönecektir.” (Mülk Sûresi âyet:3-4) “Kendisinden isteyebileceğiniz her şeyi size vermiştir. Allah'ın nimetini sayacak olsanız bitiremezsiniz. Doğrusu insan pek zalim ve çok nankördür.” (İbrahim Sûresi âyet:34) “Allah'ın nimetini saymaya kalksanız, onu sayamazsınız. Hakikaten Allah çok bağışlayan, pek esirgeyendir.” (Nahl Sûresi âyet:18) buyurulmuştur.

İnsan vücudunda ortalama olarak 70 (yetmiş) trilyon hücre bulunmaktadır. Sağlıklı bir nefes alıp vermemiz çok önemli bir nimettir. Atom: proton, nötron (çekirdek) elektron (yörüngede dönüş hızı 100 km/saat).Çekirdek, atomdan 10 bin kere küçük. Bir damla suda, 9 kentrilyon atom bulunmaktadır. Dünyanın balansı dağlar olduğunu Nahl, Enbiya ve Lokman Sûrelerindeki âyetlerden öğrenmekteyiz. Işık hızı (300 bin km/sn, yani 1 bir saniyede 7.5 ekvator turu) Bir ışık yılı:10 trilyon km. Kutup yıldızı 6,5 katrilyon km, varış 650 yıl. Dünya; kendi ekseni etrafında saatte 1666 km, güneşin etrafında ise 107 bin km hız ile dönmektedir. Güneş bir turunu 230 Milyon yılda tamamlamaktadır. Güneş, 1 milyon dünyayı içine alabilir. Güneşte saniyede 600 milyon ton hidrojen, helyuma dönüşmekte, 4,5 milyon ton hafiflemektedir. Ay’ın dönüş hızı 13.000 km/saat. Güneşten; 150 milyon kez daha büyük kütleli gök cisimleri, 100 milyar kez daha büyük gökadalar, 1 milyar kez daha parlak yıldızlar, Güneş gibi 1 trilyon yıldız topluluğuna sahip Samanyolları, Güneşin bir yılda yaydığı enerjiyi 6 saniyede veren gök cisimleri, Güneş’in 5 milyar senedir yaydığı enerjinin 50 katı enerjiyi Evrene yayan yıldız patlamalarının keşfedildiği bilinen gerçeklerdendir.

Saniyede kendi ekseni etrafında 1122 defa dönen ve bir küp şeker kadar parçası 40 milyar ton gelen nötron yıldızları, saniyede 1 milyon 120 bin km. hızla bizden uzaklaşan yıldız kümeleri keşfedilmektedir. Saatte 1.000 km. hızla giden bir uçakla Güneş gezegenlerinin bize en yakın yıldıza 16 milyon senede varılabilir. Samanyolu’nun içinde Güneş gibi 300 milyardan fazla yıldız olduğu, kâinatta; her birinde 1 bir trilyondan fazla yıldızın bulunduğu 200 milyar kadar Samanyolu’nun varlığı tahmin edilmektedir. Yaratılan zerreden kürreye, mikro-makro âlemleri tefekkür, insanı tahkiki bir imana götürecek bilgilerle düşünce dünyamızı berraklaştıracak güzelliktedir. Kâinattaki zerreden kürreye var olan her şeyin, iyi düşünülmesi, sonucunda, insan acziyetini öğrenip Allah inancına sahip olması beklenen doğal sonuçtur. Görmediği, duymadığı, dokunmadığı şeyler hususunda insanları İmana davet ederken, mümkün olan her türlü akli ve nakli delilleri kullanarak, mantıklarına hitap ederek, insanları inkâr batağından çıkarıp, ikna edebilmek için İslâm’ı en doğru anlayıp yaşayıp güzel örnek olarak aktarmalıyız. Biz iyi örnek olarak sözlerimizle de hakikatleri aktararak anlatmakla sorumluyuz. Biz, hak ve hakikatten ayrılmadığımız sürece hiçbir beşeri düşüncenin, İslâm’a galip gelebilmesi mümkün değildir. Ancak biz hakikatin farkında olmaz ve anlatamaz isek, kusur bize ait olur.

Kur’an’ı Kerîm’i okuyup anlayıp yaşantımıza aktarmamız gerekmektedir. Mü’min; Kur’an ve Sünnete tabi olarak, Allah (c.c.)’a ve Resûl’ü Hz. Muhammed (s.a.s)’e şüphesiz İman ederek teslimiyet göstermeli, bu inancının her zaman Şuûrunda olmalıdır. Bu şuur’a sahip olanlar; Şirk’ten, kibirden, ifrat-tefritten, tefrikadan, şeytan’ın ve nefsin istek ve arzularından uzak durarak, Eûzü Besmele, güzel niyet ve duâ ile en azından mutmain bir nefis mertebesine, olgunlaştıkçada sonucunda kâmil bir nefs mertebesine erişerek, muttaki, muhlis ve muhsinlerden olurlar. Allah(c.c.)’ın var ve bir, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in de O’nun kulu ve elçisi olduğuna hiçbir tereddüde mahal bırakmadan inanmak çok önemlidir. Gerçek İmana ilimle araştırmayla, Allah(c.c.)’ın semada ve arzda sergilediği delillerini eserlerini temaşa edip, akl-ı selim ile ibret alıp, ikna olmakla mümkün olduğu aşikârdır.

Üstad Cengiz Numanoğlu bu husu ekte sunduğum bir beytinde konuyu çok veciz özetlemiştir:

Tefekkürsüz bir toplum, başıboş kafiledir,

Tevekkül doğurmayan tefekkür nafiledir.

Ahmet Hamdi Akseki: “Allah’a İnanç zaruri ve fıtridir. Allahın varlığına kanaat için dışardan deliller aramaya gerek yoktur. Fıtratı bozulmamış olan, ruhu hasta olmayan her insan bunu bulur ve anlar. Bu yoldaki deliller sadece insanı uyarmak ve içindeki fıtri ve zaruri bilgiyi inkişaf ettirmek ve düzeltmek içindir. Peygamberlerin gönderilmelerinde ki hikmet ve gayede budur. İnsanın kendi yaratılışı kendi fıtratı da bizatihi Allah(c.c.)’ın varlığına delalet eden bir delildir” demiştir.

Özetlemek gerekirse esasında görünürde insan küçük, kâinat büyük âlemdir ama gerçekte ise; insan büyük, kâinat küçük âlemdir. İnsanın yaratılışına ve özelliklerine baktığımız zaman bu husus kolayca anlaşılır. Kâinatta her şey insan için yaratılmıştır.

Allah (c.c.) her birimize; tefekkür edip verilen nimetlere şükretmeyi, akli ve nakli deliller ışığında tahkiki iman ile birlikte amel-i salih Mü’minlerden olmayı lütfeylesin. Sıhhat ve afiyetler dilerim. omerlutfiersoz@gmail.com

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English