Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​MÜBAREK RAMAZAN-I ŞERİFE KAVUŞMA HEYECANINI YAŞIYORUZ

06 Tuesday 2021
     Bu günlerde; üç ayların sonuncusu, kendisinde Kur'an-ı Kerim’in indirildiği, bin ay¬dan daha hayırlı olan, Kadir Gecesinin bulunduğu, Oruç Ay'ı olan Mübarek Ramazan-ı Şerife kavuşma heyecanını yaşıyoruz. Kısmet olursa 11 Nisan akşamı ilk Teravih namazımızı kılıp gecesinde de Sahura kalkarak 12 Nisan Salı gününden itibaren de Ramazan Orucumuzu tutmaya başlayacağız. Böylece on bir ayın sultanına hoş geldin diyerek bu güzel ay’ı değerlendireceğiz.
     Ramazan: Yanmak manasına olup bu ay’a bu ismin verilmesine sebep Ramazanda Allah-u Teala'nın kullarının içlerinin açlık ve su¬suzluktan yanması, bunun karşılığı olarak günahlarının yanması ve gönüllerinin kötü işlerden temizlenmesi manası murat olunur. Oruç, namaz gibi bedeni ibadetlerden başka sadaka ve hususiyle fitre gibi mali ibadetlerin de bu ayda yoğun olarak yapılması sebebiyle içtimai yardım ayı demek de gerçekten anlamlı olur. Zekat vermesi gereken Müslümanlar, sahip olduğu mallarının üzerinden bir kameri yıl geçtikten sonra, İslâm’ın beş ana temelinden olan bu ibadetin gereğini yerine getirir. Zekât ibadetinin süresi dolmadan önce verilmesi faziletli iken, tehir edilmesi, Müslüman’ın günaha girmesine vesile olur. Zekatlarımızı geciktirmeden vermemiz gerekir.
     Allah (c.c.) âyet-i kerimesinde: “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiri doyuracak fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” buyrulmuştur. (Bakara Suresi Ayet :183,184,185)
     Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s..) Efendi¬miz Hadisi Şeriflerinde:"Ramazan'ın evveli Rahmet, Ortası mağfiret, sonu da cehennemden azâd olmaktır." buyurmuştur.
Biz Mü’minler ramazan ayının önemini idrak ederek, Cenab-ı Hakkın Rahmet ve mağfiretine nail olup, cehennemden azâd olmaya çalışmalıyız. Geçen Ramazan'dan bu Ramazana kadar ki zaman dilimi içinde Allah-u Teala'nın Rızasına uygun acaba ne yaptık? Ne gibi kıymetli emirleri yap¬mayıp bıraktık? Yahut hangi haramları işledik?  Her geçen gün, hayat defterimizden bir yaprak eksilmektedir. Dünya ti¬caretinde her tüccar sene sonunda o senenin ge¬lir ve giderini, kârını ve zararını gösteren bir bilanço tanzim eder. Kazandıysa kârı artırmak, zarar ettiyse bunun sebeplerini gidermenin yollarını araştırır. Buna göre yeni sene için bir program hazırlar. Haklı olarak gerekli önlemleri alan bir tüccar gibi, bizlerde Manevi kirlerden arınmak için gerekli önlemleri almalıyız. Allah (c.c.) ve Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.s.)’in emrettiklerini yapıp, yasaklarından kaçınarak Manevi bilançomuzu kârlı hale getirmeliyiz.
   Âhiret ticaretimizin muvaze¬nesi  için Ramazan-ı Şerif çok iyi bir fırsattır. Kulluk  görevimizi her zaman yapmakla yükümlüyüz. Ancak rahmet, mağfiret ve cehennemden kurtulma ay’ı Ramazanda ibadetlerimizi artırmalıyız. Kusurlarımızdan dolayı tövbe etmeliyiz. Bu mübarek ramazan-ı şerifi ganimet bilerek gaf¬let uykusundan uyanmalıyız. Bir senenin günahları ile kirlenmiş kalplerimizi temizlemek için çokça istiğfar ederek, Nasuh tövbe ile Rabbimizin Rahmetine nail olmak için çalışmalıyız.
     İftar sofrasının başında geçireceğimiz dakikalardaki mağfiret dileklerimiz, duâlarımız muhakkak kabul olur. Sahur sofrası da böyledir. Böylelikle arınmış kalplerle yapacağımız ibadetler de Rabbimizin katında makbul olur. Şu fani dünyanın mahkemelerinde muhakeme olu¬nurken insanlar nasıl heyecanlanıp ter dökerler. Bunları çok iyi muhakeme edip düşünmeliyiz ki Mahkeme-i Kübra da hesaba çekildiğimiz de sıkıntı duymamamız için imtihanda olduğumuz bu dünya hayatımızı iyi, güzel yaşayalım ve kurtuluşa erebilelim.
   Dünyada ki imtihan ve teftişlerde  her birimiz ter dökmekte, heyecanlanmaktayız. Mahkeme-i Kübra da Allah (c.c.)’ın  huzu¬runda muhakeme olmak, hesap vermek ne ka¬dar güçtür değil mi? İşte bu dehşetli günü dünyada çok düşünerek ona göre davranmamız gerekir.Mahkeme-i Kübra'nın çok zorlu hesap ve ceza¬larından kurtulmak, dünyadaki kulluk imti-hanını kazanmakla olur. Allah (c.c.) Kemal sıfatlarla muttasıf, noksan sıfatlardan münezzehtir. Yaptığımız ve yapacağımız ibadetlere bizim ihtiyacımız vardır. O’nun içindir ki manevi feyiz ve bereketi çok olan bu Ramazan-ı Şerifi kurtuluşumuza vesile olacak şekilde değerlendirmeliyiz.
     Allah (c.c.)’ın yapa¬cağımız ibadetlere kesinlikle ihtiyacı yoktur. Rahmeti çok olan Rabbimiz yapacağımız iba¬detleri bahane ederek biz kullarını bağışlamak ve rahmetine gark etmek istiyor. Bunun için Namaz, Oruç, Zekât, Hac gibi emirler vermiştir. Oruç, Allah (c.c.) ile kul arasında gizli kalan bir ibadet olduğundan çok kıymetlidir. Onun içindir ki    Oruç' un ecrinin kat kat fazlası ile verileceği müjdelenmiştir. Ramazan ay'ı gelince içinde bir sevinç duy¬mayan kimse ruhen hastadır. Biz Mü’minler, Ramazandan gereği gibi faydalanıp, Manevi hazzımızı artırmalıyız. Bu dini neşeden, uzak kalan gönüllere Allah (c.c.)’tan hidayet dilerim.
   Mübarek Ramazan-ı Şerife kavuşarak gereği gibi değerlendiren Mü’minlerden olmayı Rabbimiz, her birimize nasip eylesin. Allah (c.c.); Mübarek Ramazan-ı Şerifi, İslam Aleminin birlik ve beraberliğine, uyanışına, bağışlanıp, kurtuluşumuza vesile kılsın. Sıhhat ve âfiyetler dilerim.
     omerlutfiersoz@gmail.com

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Mustafa

    Heyecan mi kaldı bu yıl belli bile değil

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • türk

    o sizin için geçerli

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English