Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Kendi notumuzu kendimiz verelim

04 Temmuz 2018

 

İnsanların başkalarını yargılayıp suçlamaları çok kolaydır. Ancak kişinin kendisini hesaba çekip, kendini yargılaması esastır. Müslüman, nefs muhasebesini hiç bir zaman ihmal etmemelidir. İmtihanda bulunduğumuz dünya hayatını çok iyi değerlendirmeliyiz. Önemli olan her zaman nefs muhasebemizi yapmalı, hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmeli, kulluk görevimizi daha iyi yapmak için gayret sarf etmeliyiz. İmtihanda olduğumuz bu dünya hayatın da geçen her günümüzü ve yılımızı hakkıyla değerlendirebildik mi? sorusuna cevap aramalıyız. Boşuna geçen günler ve yıllarımız için üzülmeli, Nasuh bir tövbe ile hayatımızı hakkıyla değerlendirmeye gayret etmeliyiz.

Günlük hayatımızda ehemmiyetsiz kabul ettiğimiz birçok şeyi planlayıp hesaplamak suretiyle gerçekleştirmekteyiz. Hem dünyevi, hem de uhrevi konularda hayatımızı düzenli, planlı, programlı olarak yaşamamız menfaatimiz icabıdır. Dünya hayatında rızkını helâl yoldan temin için uğraşan küçük bir ticarethane sahibi bile elindeki sermayeyi, borç ve alacak dengesini korumak için sürekli muhasebesini yapar. Bunu asla ihmal etmez, bilir ki hesabın ihmali, iflasın işaretidir. Dünyevi ticaretimizde hesap yaptığımız gibi uhrevi ticaretimiz içinde; Allah (c.c.)' ın huzurunda hesaba çekilmeden önce kendimizi, her an, her gün, her yıl, her zaman hesaba çekerek hayatımızı yaşamalıyız.

Geliniz değerli kardeşlerim, bugün farklı bir yol ve yöntem izleyelim. Müslüman olarak yaşadığımız bu dünya hayatında Kur'an ve Sünnette emredilenlerin ne kadarını yapıyor ve yasaklananlardan da ne kadar uzak duruyoruz. Birkaç emir ve yasağı yazıp, sonucunda her birimiz kendi notumuzu kendimiz verelim. Kendimizin kendimize verdiği notlar sonucunda yüksek bir not alıyorsak kulluğumuzun farkında olup güzel yaşadığımız için aynı yaşantımıza devam edelim. Kendimizin kendimize verdiği notlar sonucu notlarımızın çoğunluğu zayıfsa, bugünden itibaren İmanımızı ve amellerimizi yeniden gözden geçirip, şuurlu, güzel ahlâk sahibi olarak hayatımızı yaşayalım.

Kur'an ve Sünnette emredilip yasaklanan hükümlere göre Kendi notumuzu kendimizin vereceği sorulardan bazıları:

1-Kendi isteğimizle kelime-i şehadeti söyleyip Müslüman olan bizler, Tevhid merkezli bir hayat yaşayıp şirkten uzak durup, İmanımızın gereği olarak namazlarımızı düzenli olarak kılıyor muyuz?

2-Ramazan orucumuzu meşru mazeretler dışında tutuyor muyuz?

3-Zenginsek zekâtımızı düzenli veriyor ve ayrıca infaklarımızla gerçek anlamda yardım yapabiliyor muyuz?

4-Zenginsek hac görevimizi yapmak için girişimde bulunuyor muyuz?

5-İnsanlara faydalı olmak için çalışıp, rol model güzel örnek oluyor muyuz?

6-İşimizi en iyi şekilde yapmak için çalışıp, rızkımızı helâl yoldan kazanıyor muyuz?

7-Kul hakkına girmemek için hassasiyet gösteriyor muyuz?

8-Faizden uzak durmak için gayret ediyor muyuz? 9-İçki, Uyuşturucu v. b. haramlardan uzak duruyor muyuz?

11-Gıybetten kaçınıyor muyuz? 12-Kumardan uzak duruyor muyuz? 13-Zinadan kaçınıyor muyuz?

14-Hırsızlık ve rüşvetten uzak duruyor muyuz?

15-Savaş, meşru müdafaa ve hata en hariç, her türlü hainlikten, terör faaliyetlerinden, insanları haksız yere öldürme düşünce ve uygulamalarından uzak durabiliyor muyuz?

16-Yalan söylüyor ve yalan yere şahitlik yapıyor muyuz? 17-Nefsimizle ve düşmanlarla cihat ediyor muyuz?

18-Hayattalar ise Anne ve Babamıza sahip çıkıp bakıyor muyuz? 19-Yakın akraba ile irtibatımızı sürdürüyor muyuz? 20-İsraftan gereği gibi kaçınıyor muyuz? Bu soruları Kur'an ve Sünnette emredilip yasaklanan bütün hükümlerle beraber düşünerek kendi notunuzu kendiniz veriniz? Değerli okuyucularım sorulan soruların her biri 5 (beş) puan değerindedir. Değerlendirme sınavında kardeşlerimin her birinin yüksek notlar almasını gönülden ister, başarılar dilerim.

Allah (c.c.)'ın huzurunda hesaba çekilmeden önce fırsatımız varken kendimizi kendimiz hesaba çekelim ve hatalı, kusurlu olduğumuz hususlarda önlem alıp, İslâm'a uygun olarak güzel bir hayat yaşayanlardan olalım. Selâm ve duâ ile sıhhat ve âfiyetler dilerim.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English