Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Haramlarda mutluluk arayanlara mutluluk, haram olur

19 Monday 2020
İslam; fıtrat dinidir, koymuş olduğu normlar cihan şümul’dür.  İslam; insanlar için yararlı, faydalı, güzel ve iyi olan hiçbir şeyi yasaklamamıştır. İslam; içki, kumar, zina, faiz, yalan, iftira, hırsızlık, gıybet, fitne, uyuşturucu, haksız yere bir insanı öldürme vb. gibi olumsuzlukları haram kılmış, yasaklamıştır. Kısacası dinimiz İslam, zararlı olan her davranışı haram kılmış ve yararlı olacak hiçbir şeyi de haram kılmamıştır. Bu konuda, şu faydalıdır ancak haram kılınmıştır, denilebilecek bir örneği gösteremezsiniz. Aslında tek otorite, hüküm koyan Allah (c.c.)’tır. İsteseydi bizleri imtihan etmek için şu an helal olan bir yiyeceği haram kılabilirdi ama kılmamış. İnananlar emir ve yasakları bu çerçevede de inanırlar. Aslında İslam’a düşman olanlar her taraftan saldırmaktadırlar. Son günlerde dünya sahnesinde sahte içkiden ölenlerin sayısında küçümsenmeyecek artışlar olmuştur. Sahte denilen içinde metil alkol bulunan içenleri kısa sürede, güya sahte olmayan Metil alkol içenleri de yavaş yavaş ölümüne sebep olmakta veya sürünmelerine vesile olmaktadır. Metil alkol içenin ölümüne sebep olurken etil alkol şifa mı veriyor? Elbette onun da bir çok zararları var. Hangi haram olursa olsun; Haramlarda mutluluk arayanlara mutluluk, haram olur.

Toplumlardaki huzursuzluğun ana sebeplerinden bazıları, Allah (c.c.)’ın yasakladığı içki ,kumar, zina, faiz v.b. dir. İnsanı yaratılış gayesinden uzak tutan içki, kumar, zina, faiz v.b.  haramlar, insan hayatını sıkıntıya sokan, aile ve toplumda huzursuzluk çıkarılmasına vesile olan pisliklerdir. Bu ve benzeri haramların tamamı İlâhi dinlerin her birinde de haram kılınmıştır. İslâm’dan önce Araplarda çok yaygın bir şarap, içki içme alışkanlığı, kumar, fal, şans okları v.b. bulunduğu için tedrici olarak haram kılınmıştır. Aktaracağım âyet-i kerime yasaklamanın son aşamasıdır. Allah Teâlâ; “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?” (Mâide Sûresi âyet:90-91) buyrulmuştur. Haramlardan uzak durarak helaller ve mubahlar dairesi içerisinde hayatımızı yaşamalıyız. Helallerin sayısı sayamayacağımız kadar çoktur. İçki haramdır ama içilebilecek bir çok temiz nimet vardır. Zina haramdır fakat şartlarını taşıyanların nikah yolu ile erkek ve kadın’ın evlenme imkanı mevcuttur.Kısacası haramlardan uzak kalınarak helaller dairesi içerisinde hayatımızı en güzel şekilde yaratılış gayemize uygun olarak yaşayabiliriz.

Kendini aydın zannedip çağın ve bilimin dışında kalan bazı zavallılar zaman zaman içki konusunu gündeme getirerek özgürlüklerimiz kısıtlanıyor diye fer yad ediyorlar. Kendilerine güveniyorlarsa istedikleri kanalda hem de canlı yayınlarda tartışmak isterim. Hakkın ve haklının karşısında kimse duramaz.  İçkinin her yerde tüketiliyor, alınıp satılıyor olması sanki olması gereken bir şeymiş, her yerde satılmaması ise büyük bir eksiklikmiş gibi gösterilmesi gerçekten düşündürücüdür. İçkinin her yerde alınıp satılıyor olmasını doğalmış gibi göstermeye çalışmak yerine, çocuklarımızın ve geleceğimizin böylesine kötü bir alışkanlıktan korunması için çaba harcamamız  gerekir. Alkol kullananlardan görüyoruz, bilimsel değerlendirmelerden öğreniyoruz ki, gerçekten şişede durduğu gibi durmamaktadır. İstatistiklerde, trafik kazalarının, boşanmaların, toplumsal huzursuzluğun kaynağında  alkol’ün %70 ve üzeri seviyesinde zarar vererek etkili olduğu bildirilmektedir. Anayasanın 58. maddesinin ikici paragrafında; “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” denildiğinden, ülkemizin tüm fertlerinin korunması ve bu olumsuzluklardan kurtarılması hem bütün halkımızın, hem de devletimizin tüm birimlerinin asli görevlerindendir. Bu konuda herkes bir nevi test edilmektedirler. İnananlar öncelikle Allah (c.c.) haram kıldığı için farklı inançlara sahip olanlarda bilimsel yönden insan vücuduna çok büyük zarar verip ailevi ve toplumsal olumsuzluklara sebep olduğu için içki, uyuşturucu v.b. olumsuzluklara karşı olup el birliği ile toplumumuzdan tamamen kaldırmak nesillerimizi korumak için çalışmalıdırlar. Bilim adamlarımızla birlikte tüm halkımız içkinin  meşrulaşması için değil, tam tersi, zararlarını topluma öğreten  ve insanları korumak için elinden gelen çabayı gösteren bir  konumda olmalılar diye düşünüyorum.
Hakikaten içkiyi zoraki savunmaya kalkan sözde isminin önünde güya koca koca unvan bulunan insanları anlamakta zorlanıyorum. Niye derseniz?  Çünkü bilimselliği, tıbbi verilere uymayı, çağdaşlığı v.b. özellikleri hem savunurlar, hem de bu savunduklarına kendileri uymazlar.  Şimdi, illa Müslüman bilim adamlarından demiyorum, ister Ateist, ister Yahudi, ister Hıristiyan v.b. bilim adamlarından Empirizim   (deneycilik), gözlem v.b. yöntemlerle  içkinin içilmesinin insana yararı, faydaları ve vazgeçilmezliği konularında elde edilen somut olumlu sonuçlardan bahsedebilir misiniz? diye sorsam,  bu soruya, evet içki faydalıdır ve vazgeçilmezdir diyebilecekleri  bilimsel bir cevapları yoktur. Alkol’ün tıp, temizlik v.b. konularda mikrop öldürücü olarak kullanılmasında sakınca yoktur.İçilmesi yasaktır. Bilim adamları; içkinin  insan vücuduna yaptığı tahribatlar konusunda bir çok bilimsel sonuçlar ortaya koymuşlardır.Bazı şahsiyetler, hem akıl, bilim, çağdaşlık ve medeniyet düşüncelerine sahip olduklarını söyleyecekler, hem de, bilimin ortaya koyduğu gerçekleri de görmezden gelecekler.Bu kabul edilemez bir durumdur.

Dinimiz İslâm’a göre; haramlardan uzak durup helâller dairesinde yaşamamız emredilmiştir. İslâm; içki, kumar, zina, rüşvet, faiz, haksız yere adam öldürmek, domuz eti yemek, yalan, gıybet, iftira gibi hususları haram kılmıştır. Helâller dairesi çok geniştir. İslâm içkiyi haram kılarken su, süt, salep, çay, kahve ve enva-i çeşit meyvelerin sularını içmemizi helâl kılmıştır. Yasaklanan sadece içinde alkol bulunan içeceklerdir. Haksız kazancın kaynağı faiz haram, ticaret ise helâl kılınmıştır. Gayri meşru birliktelikler yani zina haram, şartlarını taşıyan erkek ile kadın’ın evlilikleri ise emredilmiş ve helâl kılınmıştır. Domuz eti ile birlikte yırtıcı ve binek hayvanlarının yenilmesi haram, birçok kuş eti, kuzu, koyun, keçi gibi küçükbaş ve deve, inek gibi büyük baş hayvanlar helâl kılınmıştır.  Rüşvet haram, alın teri ile elde edilen kazanç helâl ve kutsal sayılmıştır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Yani İslâm; yararlı ve faydalı olan hiçbir şeyi haram, zararlı olanları da helâl kılmamıştır. Her birimizin gayretli çalışmaları ile nesillerimizin; içkiden, alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, sigara, kumar, cehalet ve benzeri tüm kötü alışkanlıklardan  korunmalarını sağlayıp gerçek mutluluğa kavuşanlardan olmamız duası ile sıhhat ve âfiyetler dilerim.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Enes

    Sayın yazar güzel bir konuya değinmişsiniz. Hüküm ancak Allah'ındır. Yaratmakta, emretmekde Allah a aittir. Allahın haram (yasak) kıldıklarını helal (serbest); helal (serbest) kıldıklarını (haram) yasak yapma konusunda Allah Subhabehu vetâlâ kimseye yetki vermemiştir. Kendisini bu konuda yetkili zannedip Allah'a istinaden kanun yapanlar, sahte ilahlardır, tağutlardır. Biz bunları "Lâ ilahe illallah" diyerek reddetmemiz, tanımamız gerekmektedir. Aksi halde Şura suresi 21. ayette Rabbimizin belirttiği üzere Allah'a ortak koşmuş oluruz. Ve Allah Maide suresi 72. ayette şöyle buyurmuştur: "Kim Allah'a şirk (ortak) koşarsa, şüphesiz Allah ona cenneti haram kılmıştır." Velhamdülillahi Rabbil Âlemîn.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English