Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Dava nedir? Dava adamı kime denir?

01 Şubat 2021
İlk İnsan ve ilk Peygamber Hz. Âdem (a.s.)’dan itibaren başlayıp kıyamete kadar sürecek bir mücadele söz konusudur. Dolayısıyla bir mücadelenin olduğu yerde iki taraf bulunmaktadır. Biz Müslümanlar bu mücadeleyi hak ile batıl olarak tanımlamaktayız.Bir yanda mutlak doğruyu savunan taraf (Hak), diğer yanda ise mutlak doğruya giden yoldan insanı çevirmek isteyen taraf (Batıl) bulunmaktadır. Hak ile batıl bir arada bulunmaz. Siyah ile beyaz kadar farklılık arz ederler. Birinin olduğu yerde diğeri yoktur. Onun içindir ki sürekli mücadele ederler. Öncelikle Dava Nedir? Her insanın zihninde farklı anlamı olan bir kelimedir. Gerek anlamı ve gerekse zihinde oluşturduğu çağrışımla insan için pek çok anlam ifade etmesi bir yana aynı zamanda çevresinde oluşturulan deruni anlamla birlikte kutlu bir hale bürünen bir kelimedir. İnanılıp öne sürülerek savunulan düşünceye DAVA denir.

Öncelikle çok net olarak ifade etmeliyim ki; biz Müslümanların ‘Dava’ dediği hakikat İslâm’dır. Dava dediğimiz ana unsur bizim inandığımız değerler bütünüdür, inanç sistemimizin tamamıdır. Biz buna dava diyoruz. İster siyasette, ister sivil toplumda, isterse ticarette, nerede olursak olalım dava şuuruyla hareket etmek suretiyle İslâmî bir yaşantıyla hayatımızı sürdürerek örnek olmak zorundayız. Dava İnsanların samimi fedakarlıkları ile gönüllerde yankılanmakta, ihanet edenler sebebiylede yaralar almaktadır. Para, pul, mevki ve makamı nefsani çıkar amacı görüp tabulaştırmadan, bunları dava’ya hizmet eden bir araç olarak görerek, gönüllere dokunucu hizmetler üreten Müslümanlar olduğumuz sürece dünyanın her türlü imkânlarının, nimetlerinin Allah'ın bir lütfu olarak bizlere sunulacağı unutulmamalıdır. İnandığımız değerleri, davamızı savunurken en vazgeçilmezimiz; İmanımızın gereği salih amelleri samimiyet içinde hiçbir riyakarlığa düşmeden bütünüyle yaşayıp güzel ahlâka ulaşmamız ana gayemizdir. Söylemimizle eylemlerimiz tutarlı olmalıdır. İyi niyetli, samimi olunmadığı sürece dünyevi maddi çıkarlar sebebiyle bir takım fitnelerin kaynatılması da kaçınılmaz olacaktır. İslâm, samimiyeti emretmektedir. İmanımızı korumak ve kollamak için bu güzelliklerin de farkında olmamız gerekmektedir. Biz Müslümanlar dava şuuruyla çalışırsak, tabi ki nefs-i emmare, şeytan gibi iç ve aynı zamanda dış düşmanlarının birtakım olumsuzluklarıyla da karşılaşacağımız aşikardır. Akıl nimetimizle, eşref-i mahlukat olma özelliğimizle imtihanımızı kazanmak durumunda olduğumuzu bilmek zorundayız. İmanımızın gereklerini hayatımıza hakim kılarak kulluk görevlerimizin farkında olmak zorundayız. Çünkü bizim yaratılış gayemiz Allah(c.c.)'a kulluktur. Her davranışımızdan hesaba çekileceğimiz hakikatini unutmadan yaşamalıyız. Özetle dava; iyinin, güzelin, doğrunun ve faydalı olanın yeryüzüne hâkim olmasıdır.

Dava Adamı Kime Denir? Dava’nın başarılı olması için mücadele eden ve davasına karşı olanlara yaşayışıyla, sözleriyle iyi örnek olup hakikati çok iyi temsil edene de Dava adamı denir. Dava adamı; inandığı değerleri hayatının her anında öncelikle yaşayan ve yaşatılması için çabalayan insandır. Dava adamı; Hak uğruna yaptığı mücadelede önüne çıkan engeller karşısında korkarak mücadeleden vazgeçen değil, tam tersine her engelle birlikte mücadele azmini arttıran insandır. Şamil Basayev ‘in çok özlü bir şekilde ifade ettiği gibi: “Bir dava, uğrunda ölünecek kadar değerli değil ise, uğrunda yaşanacak kadar da değerli değildir!” Âyet-i Kerimede: “Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. İşte onlardan kimi, sözünü yerine getirip o yolda canını vermiştir; kimi de (şehitliği) beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde (sözlerini) değiştirmemişlerdir.” (Ahzab Sûresi âyet:23)

Dava adamı; Kemiyetin keyfiyete yani, niceliğin niteliğe galip gelemeyeceği Şuurunda olan kalabalıktan korkarak kalabalığın arasına katılan değil, O kalabalığın karşısına çıkarak gidilen yolun yanlışlığını korkusuzca haykırandır.Tufanı görmeden karada gemisini yapan, yanacağını düşünmeden ateşe atlayan, yarılmasını beklemeden Kızıldeniz’e dalan, kendi değerlerini hakim kılmak için müşriklerin öldürme girişimlerine aldırmadan, korkmadan yapması gerekenleri uygulayan, Nemrut’ların, Firavunların, Ebu Cehillerin beşeri güç ve kuvvetlerini ayaklarının altındaki karıncalar kazar zayıf bulup Kâbe’de, bulunduğu her yerde, hakkı haykırıp İslam’ı yaşayıp tebliğ edendir.İslam’ı; Kur’an ve Sünnet’ten yani ana kaynaklarından doğru anlayıp yaşayan, yaşanması içinde mücadele eden dava kardeşlerimizin her birine Selam olsun.Es-Selamü Aleyküm. Sıhhat ve afiyetler dilerim.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Muhammed Ali

    Dava ve Dava adamı kriterinizi okuduk, Bu kriterlere sahip, Prof.Necmeddin ERBAKAN Mücahit dava adamıdır 3 sene Başbakan yardımcılığı ve Koalisyonla 11 ay BAŞBAKAN oldu, hepsi bu , ne Meclis Çoğunluğu ne Cumhurbaşkanlığı desteği YOK..Dernekler,Sendikalar, İslami Neşriyat, Yardım kuruluşları İHH dâhil, AGD-MGV Televizyon,Gazete...İslâm Dünyasını birbirine kaynaştırdı☆ KIBRIS'ın yarısı alındı☆ Hazine-Merkez Bankası Kamu Bankalarının, Faizle soyulmasını lafla değil, uygulayarak HAVUZ SİSTEMİ kurdu☆BOSNA'ya müthiş destek ☆AMERiKAN ÜSLERİNİN 1975'de Kapatılması☆1997'de ABD Çekiç Gücünün kovulması☆ DIŞ BORÇ almadı☆MADENLERİ, Dev FABRİKALARI satmadı☆YAPTI-SATMADI☆ Memur-İşçi-Çiftçi Bayram etti, Esnaf'da Bayram etti☆Kredi kartı gibi Kredilere MİLLET muhtaç değildi☆Bugün MİLLET Kredi kartı-Kredi ile nefes alır hale geldi☆ BANKALARA HALKI EZDİRMEDİ☆ İSLAM ÜLKELERİNİ GÜÇ HALİNE GETİRİP, NATO - AVRUPA BİRLİGİ-BM gibi Siyonist-Emperyalist Örgütlere karşı D-8 GÜCÜNÜ ( Ekonomik,Dini,Askeri) Kurdu, D-8 GÜCÜ, 19 senedir unutturuldu, ara-sıra Toplanıp, Bir Sayfa Kuran okuyup, Gülsuyu dağıtıp,Yemek yiyip dağılıyorlar...Erbakan Milleti güçlü yapmak İçin desteklerdi, Millet Erbakanı desteklemezdi, hayatında gördüğü en yüksek OY Yüzde 21'dir,Millet bugün, Onu Rahmetle anıyor ve arıyor, Değerini bilemedik diyen Milyonlarca İnsan var........... Geçenlerde İstanbul'da bir Çeçen, Erbakan'nın çok yardımını gördük diyordu, Direncimize SİYASİ-MADDİ destek veriyordu, bugün Çeçenistan RUS Kuklası yönetime geçti..Irak,Suriye,Yemen,Libya,Sudan son 18 senede Yıkıldı.....Yüce ALLAH Erbakan hocanın mekanını Cennet etsin, bizi, Hz.Peygamberin halkasında buluştursun.,

    • Cevapla
    • Begen (13)
    • Begenme (1)
  • Necati Aydin

    Muhammed Ali cigim, bizler dava( hz Muhammed in davasi, Islam) adami olmadikca erbakanlarin yapabilecegi anca o Kadar olur Allahin adini hz Muhammed in davasini yasayabilsek ,samimiyetle yasayarak anlatabilsek erbakana ve erbakan gibi yigitlere zahmet vermesek.kuran Ile uyansak, kuran Ile yasasak, sunneti seniyye Ile nefes Alsak sunneti seniyye Ile insanlara nefes olsak. Kisacasi dava adami olabilsek, musa ol, David ol, Ibrahim ol, nuh ol, isa ol ,Muhammed ol. Yeterki davan Islam olsun, bizde ne

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English