Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Camiler çocuk dolsun, Ahlâk'ı Kur’an olsun

17 Haziran 2019
Malumunuz 14 Haziran 2019 Cuma günü ilköğretim ve Ortaöğretim de eğitim-öğretimin yılı sona ermiş olup, öğrencilerimiz, yaz tatiline girmişlerdir. Öğrencilerimiz eğitim-öğretim yılı boyunca çok güzel bilgiler öğrenmişlerdir. Yaz döneminde de, evlâtlarımızın sevdiği spor dalları ile birlikte Kur’an-ı Kerîmi, dini bilgileri öğrenmeleri için çok güzel tercihler sunulmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından  ‘Camiler Çocuk Dolsun, Ahlâk’ı Kur’an Olsun’ ilkesiyle, Camilerimiz ve Kur’an Kurslarımız rengârenk çiçekler açsın, evlâtlarımızla şenlendirilsin düşüncesiyle kurslar düzenlenmiştir.  İman, ibadet ve ahlâka dair derslerin yansıra sosyal ve kültürel etkinliklerle bir yandan öğrenip bilgi sahibi olmaları sağlanırken bir yandan da hoşça vakit geçirme imkânına sahip olacaklardır.  Evlâtlarımızı güzel bir terbiye, güzel ahlâklı yetiştirmek için cami ve Kur’an kurslarımıza mutlaka gönderelim.

     Yaz Kur’an Kursları 17 Haziran Pazartesi günü başlamış olup 8 (sekiz) hafta devam edecektir. Kuran-ı Kerim’in okunması, dini bilgiler ve Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in hayatı hakkında birbirinden önemli bilgiler verilecektir. Yaz Kur’an Kurslarına hala yazılmayan kardeşlerimiz varsa, bu imkânı güzel bir fırsat bilerek, en yakın Kuran Kurslarına, Camilere kayıtlarını yaptırsınlar. Kuran-ı Kerim,  bizim gerçek mirasımızın en önemli kaynağıdır. Hadis-i Şerifte: “Sizin en hayırlınız Kur’an-ı Kerimi öğretenleriniz ve öğrenenlerinizdir.” buyrulmuştur. Başta aile reisleri olmak üzere, aile fertlerinin Kur’an-ı Kerîmi öğrenmelerini tesis etmek önemli vazifelerindendir. Bu sorumluluğun gereği mutlaka yerine getirilmelidir. Âyet-i Kerîmede: “(Resûlüm!) Sana bu mübarek Kitab'ı, âyetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik.” “Biliniz ki, mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan sebebidir ve büyük mükâfat Allah'ın katındadır.” (Enfal Sûresi âyet:28) buyrulmuştur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) döneminde başlayan Kuran-ı Kerim eğitimi, çağlar boyunca devam etmiştir. Kıyamete kadar da devam edecektir. Öncelikle öğrenmek, sonrasında öğrendiğimiz Kuran-ı Kerimi öğretmek, hayırlı olmamız için en önemli özelliktir. Bu yaz tatilinde de evlatlarımıza hem dini bilgilerini vererek ruhlarını, hem de kendilerinin arzu edip istediği spor dallarında da bedenlerini eğiterek en güzel bir şekilde değerlendirelim. Kısacası hem bedenlerini spor ile eğitelim, hem de güzel ahlâk sahibi kişiler olarak yetiştirip, ruhlarını manevi gıdalar ile doyuralım. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) :“Hiçbir baba, çocuğuna güzel ahlaktan daha kıymetli bir miras bırakmamıştır.” (Tirmizî, Birr, 33; İbn Hanbel, IV, 77.) buyurmuşlardır.

      Evlâtlarımızı yaz tatilin de, Yaz Kur’an Kurslarına göndererek dini bilgilerinin en güzel şekilde öğrenmelerini sağlayalım. Bu açıdan yaz Kur’an Kurslarımızın önemi çok büyüktür. Bu yaşlarda dini bilgilerini öğrenemeyenler daha sonraki yaşlarda zorlanmaktadırlar. Size Öğretmen olarak görev yaptığım yıllarda yaşadığım yürek burkan bir gerçeği aktarmak istiyorum: Yıllar öncesinden bir doktor arkadaşımı ziyarete gitmiştim. Doktor kardeşimiz Ömer Hocam iyi geldiniz, Savcı kardeşimiz gelip, namaz kılmak istiyorum ama inanın hiçbir bilgiye sahip değilim. Bana yardımcı olur musunuz demişler. Bunun üzerine kitaplar temin ettik. Kur’an kurslarında Kur’an öğreten hocalarla buluşturduk. Rabbimize sonsuz şükürler olsun. O kardeşimizin talebini karşıladık. İster Doktor, Mühendis, Esnaf v.b. olalım, İbadetlerimizi yapacak bilgiye her Müslüman sahip olmak zorundadır. Genç yaşlarda dini bilgiler mutlaka öğrenilmelidir.

      Yavrularımızın en verimli bu zaman dilimlerini, en güzel bir şekilde dini bilgilerini öğreterek değerlendirelim. Ayrıca büyüklerimizden dini bilgilerini ve Kur’an-ı Kerimi bugüne kadar öğrenmemiş olanlar için de, Kuran Kurslarımızın varlığı büyük bir nimettir. Hem yaz, hem de kış dönemlerinden gereği gibi faydalanalım. Bir zamanlar Kur’an-ı öğrenmenin önünde büyük engeller, yasaklar vardı. Yakın tarihimizden biliyoruz ki, Kur’an-ı öğretmek ve öğrenmek isteyenlere büyük baskılar ve zulümler yapılmıştır. Günümüzde, hangi yaşta olurlarsa olsunlar çocuklarımıza, herkese, Kur’anı Kerimi öğretme imkânlarına sahibiz. Bu günlerimize ne kadar şükretsek, hamd etsek azdır diye düşünüyorum. Kur'an'ı Öğrenmenin-Okumanın yaşı yok, talep sizlerden görev tüm hocalarımızdandır.  Aile fertlerinin her biri, özellikle de anne-babalar, eğitim-öğretim süresince maddi ve manevi yönden büyük fedakârlıklarda bulunmuşlardır. Evlatlarımızın iyi yetişmesi, hem dünya hem de âhiret nimetlerinden en güzel şekilde faydalanmalarını sağlayıcı bilgilerle donatılmaları bizlere de büyük mutluluk verir. Ahlâki özelliklerle dopdolu olarak yetiştirilen evlâtların, öğrendikleri dini bilgileri uyguladıklarında, anne-babaları ölmüş olsalar bile amel defterlerinin açık kalıp sevaba nail olacakları Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.s)’in müjdelemiş olduğu bir husustur. Çocuklarımız bizlere Yüce Allah (c.c.)’ın emanetidir. Dünya hayatında en iyi yerlere gelip, rahat yaşamalarını düşündüğümüz gibi, ölümden sonraki gerçek ahiret hayatını da düşünüp, evlatlarımıza lazım olan dini bilgilerini de öğretmek en önemli görevlerimizdendir. Anne ve babalar; evlatlarına güzel isim vermek, haramlardan uzak tutup, helâl kazançla beslenmek, okutmak, terbiyeli ve ahlâklı yetiştirmek, zamanı gelince uygun bir eş ile evlendirmek, sevgilerini sürekli gösterip, dua etmek, koruyup kollamak, vatana millete faydalı birer insan olmalarını sağlamakla yükümlüdürler. Bu güzellikleri gerçekleştiren ebeveynler büyük bir sevaba nail olmaktadırlar. Evlâtlarımız ve mallarımız bizler için birer imtihan vesilesidir. Bu dünya hayatındaki imtihanımızı hiçbir zaman unutmamalıyız. 

     Rabbimiz, aile efradımıza, sevdiklerimize, Milletimize ve bütün insanlığa karşı görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeyi, Kur’an-ı Kerimi okuyup anlayıp, yaşamayı ve namazı dosdoğru kılmayı, rızasına uygun işler yapmayı her birimize nasip eylesin. Sıhhat ve âfiyetler dilerim.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English