Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​50 yaş üstü kadın sağlığı

18 Friday 2020
Yaşadığınız tecrübeler acısıyla tatlısıyla sizin 50 yaşınıza gelmenizi sağladı. Yeni bir yıla, yeni bir hayata hoş geldiniz. Tabiî ki bu yeni yaş ile beraber artık hayatınızda bir takım değişiklikler yapmanın vakti de geldi. Nitekim vücudunuzdaki değişimlere ayak uydurabilmek adına hayat tarzınız ile beraber beslenmenizde de değişiklikler yapmanız gerekiyor. Bu değişikliklerle mücadele edebilmeniz adına sizlere üç önemli bilgilendirmede bulunacağım.

Yaşın ilerlemesi ile beraber vücudun yapısal şekli ve fizyolojik değişimleri de değişiyor. Ne yazık ki vücudunuz yirmili yaşlardaki halinde kalamıyor. Bu noktada vücudunuzda ilk dikkat edilmesi gereken kısım kemikleriniz. Evet, 50 yaş üstü kadınların genel problemi olan osteoporozdan bahsediyorum. Yaşınız ilerledikçe kemikleriniz daha az kalsiyum kullanır ve buna bağlı olarak osteoporoz riski de artar. Kemik sağlığınız için kalsiyum tüketiminiz oldukça önemli. Bunun için yeşillik tüketiminizi artırmak iyi bir alternatif olacaktır. Günlük kalsiyum ihtiyacınızı ayarlayabilmek ve osteoporoz riskini azaltabilmek için doktor ve diyetisyeninize başvurabilirsiniz. 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken kısım ise kaslarınız. Belirli bir yaştan sonra kadınlar maalesef ki daha çok oturup daha az hareket ediyor. Bunun sonucunda vücutta kas kayıpları görülüyor. Bu durum doğal bir yaş alma süreci olup sarkopeni olarak adlandırılıyor. Bu noktada yeterli protein tüketmeniz kas kayıplarını önleyebilmek adına oldukça önemli. Fakat protein tüketimi bireye özgüdür ve fazla protein tüketimi sizin adınıza zararlı olabilir. Bunun için hangi protein kaynağından ne kadar almanız gerektiği konusunda bir uzmana danışabilirsiniz. Bahsetmek istediğim son konu ise beyin işleviniz. Yaşınızın ilerlemesiyle beraber beyin fonksiyonlarınızı koruyabilmeniz adına B-12 vitaminine ihtiyacınız artmaktadır. 

​B-12 vitaminini yumurta, süt, yağsız et, balık ve tahıllardan alabilirsiniz. Fakat yaşınız ilerlediği içi vücudunuz B-12 vitaminini yetersiz kullanabilir. Bunun için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Kan tahlili yaptırarak takviye gerektirdiği durumlar için size yardımcı olacaktır. Unutmayın ki sağlığınızı korumak adına her yaşta değişim yapılabilir. Sağlıklı yaşam adına ne kadar erken ‘U dönüşü' yaparsanız o kadar kaliteli bir hayat yaşarsınız. ‘Geç kaldım, benden geçti' düşünceleri yersiz endişe yaratır. Ayrıca sağlıklı bir beden rahat bir yaşamı ifade eder. Bunun için de yeterli ve dengeli beslenmek esastır. Bu noktada bir uzmandan yardım almak isterseniz firdevssak92@gmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Hacı abdurrahman

    Yazılarınızı sürekli takip ediyoruz. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bizler için çok faydalı alanyadan selâm lar

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Dyt.Firdevs Sak

    İlginize çok teşekkür ederim Abdurrahman Bey. Alanya’ya sevgiler. Sağlıkla kalın.

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English