Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​Sağlık için hareket

17 Haziran 2021
Kişisel araba, yürüyen merdiven kullanımının artması gibi hayat kalitesini artırdığı düşünülen teknolojik ve ekonomik gelişmeler sadece hareketsiz yaşama katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalar, çalışma esnasında masadan kalkıp dolanmak, masa başı egzersizler yapmak, yoğun iş temposuna rağmen hayata küçük ama düzenli egzersizler yerleştirmek bile daha az bel çevresi ile beraber daha az sağlık sorunları olacağını gösteriyor. Sadece ayakta dik durmak bile kasları çalıştırıyor ve yer çekimine karşı direnç sağlıyor. Fakat gelin görün ki hareketsiz yaşam ile bu durum tam tersi bir hal alıyor. Kaslar güçsüzleniyor ve vücudun yerçekimine karşı direnci azalıyor, üstelik metabolizma da azalan fiziksel talebe uyum sağlayıp yavaşlamaya başlıyor. Bunun sonucunda da daha az kalori yakılıyor ve daha fazla yağ depolanıyor. Bu anlamda metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yolu hareket etmektir. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre günde sadece 10 dakika yapılan düzenli fiziksel aktivitede bile yaşam süresi iki yıl artıyor. Bununla beraber orta ve ileri düzey egzersiz yapmak ile kandaki iyi kolesterol artıyor, kas ve kemikler güçleniyor, osteoporoz ve artrit ağrıları azalıyor, felç, diyabet ve belirli kanser türlerine yakalanma riski de düşüyor. Bu nedenle uzmanlar, yetişkinlerin haftada en az iki buçuk saat orta yoğunlukta veya haftada 75 dakika şiddetli düzeyde egzersiz yapmayı hedeflemelerini öneriyor. Haftada beş gün 30 dakika orta yoğunlukta veya haftada üç gün 45 ila 60 dakika egzersiz yapılabileceğini belirtiyorlar. Başka bir çalışma ise uzun süre oturmanın egzersiz yapılsa bile yaşam şekli ve süresi üzerinde negatif bir etki yaratabileceğini gösteriyor. 240.000'den fazla yetişkin ile on yıl süren bu çalışmada haftada yedi saat egzersiz yapıp günde yedi saatten fazla TV izledikleri takdirde kardiyovasküler hastalıklara yakalanma oranında ve beraberinde ölüm riskinde artış olduğu belirtiliyor. Yani yapılan egzersiz ile uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerine karşı her zaman koruma sağlanamayabilir. Bu anlamda sağlık için gün içerisindeki oturma -hareketsiz kalma- süresi azaltılmalıdır ve gün içerisinde egzersize ayrılan süreyi geçmemelidir. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English