DOLAR : 47,319₺
EURO : 53,875₺
STERLİN : 63,185₺
GRAM : 6.206₺
ÇEYREK : 10.198₺
CUMHURİYET : 40.295₺
GREMSE : 100.365₺
Güncel

Konya’da çoban maaşları dudak uçuklattı! Aylık 70 bin liraya kadar kazanıyorlar

Eklenme: 27.07.2026 - 10:52

Konya Ovası’nda koyunlarını gece boyunca meralarda otlatan besici Kadir Toklu, çoban bulmakta zorlandıklarını belirterek, yabancı uyruklu çobanların aylık 50 ila 70 bin lira arasında maaş aldığını söyledi.

Konya’da çoban maaşları dudak uçuklattı! Aylık 70 bin liraya kadar kazanıyorlar
Reklam alanı

Konya Ovası’nda gece boyunca koyunlarını meralarda otlatan besici Kadir Toklu, bölgede çoban bulmakta zorlandıklarını belirterek, çalışanlara aylık 50 ila 70 bin lira arasında maaş ödendiğini söyledi. Gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini ifade eden Toklu, yabancı uyruklu çobanların hayvancılık sektörü için önemli hale geldiğini anlattı.

Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Konya’da, çobanların aldığı maaş dikkat çekiyor. Koyun sürüsünün sahibi ve çobanı Kadir Toklu, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların çalıştırdıkları çobanlara aylık 50 ila 70 bin lira arasında ücret verdiğini söyledi.

Gençlerin zorlu çalışma şartları nedeniyle çobanlık yapmak istemediğini belirten Toklu, sektördeki iş gücü ihtiyacının büyük bölümünün yabancı uyruklu çalışanlar tarafından karşılandığını ifade etti.“Çobanlarımız 50 ila 70 bin lira maaş alıyor”
Çoban bulmakta zorlandıklarını anlatan Toklu, “Gençlerimiz bu işi yapabilir aslında ama onların zoruna gidiyor. Yabancı uyruklu çobanlarımız olmasa bu işi yapamayanlar olur. Bu işi yapan çobanlarımız aylık 50 ila 70 bin lira arasında maaş alıyor. Hayvancılık yapan vatandaşlarımız bu maaşları çobana veriyor” dedi.Kentteki işini bırakıp köyüne döndü
Kent merkezindeki işini bırakarak köyündeki koyunların başına geçen Toklu, çobanlığın yalnızca para kazanmak için yapılabilecek bir meslek olmadığını söyledi.

Mesleğe çocuk yaşlarda dedesi ve babasının yanında başladığını anlatan Toklu, “Bu işi yapabilmesi için insanın sevmesi, içinden gelmesi lazım. Bu bir aşktır. Küçükken dedemin yanına gidip geliyordum. Dedem koyuna giderken beni de yanında götürüyordu. Daha sonra babamla gitmeye başladım. Yaşım ilerleyince koyunları kendim otlatmaya başladım” diye konuştu.

Bir süre Konya’da çalıştığını belirten Toklu, babasının koyunlarla tek başına ilgilenmekte zorlanması ve çoban bulamamaları üzerine işini bırakarak köyüne döndüğünü kaydetti.Mesaisi akşam başlıyor, sabah sona eriyor
Yaz aylarında koyunlarını gündüz sıcağından korumak için gece otlattığını belirten Toklu, günlük çalışma düzenini şöyle anlattı:

“Ben saat 16.30 civarında uykudan kalkıyorum. Yemeğimi yiyip çayımı içtikten sonra hazırlanıyorum. Saat 18.30 gibi serinlikte koyunları meraya çıkarıyorum. Hayvanlar akşam saat 22.00’ye kadar yayılıyor. Daha sonra gece yarısına kadar dinleniyorlar. O sırada ben de yemeğimi yiyip çayımı içiyorum. Koyunlar tekrar kalkıyor ve gece saat 02.00’ye kadar yayılıyor. Sabah 05.30 gibi yeniden hareket ediyoruz. Eve dönmemiz saat 10.00’u buluyor.”Koyun sürülerinin dönüşü renkli görüntüler oluşturdu
Konya Ovası’nda günün son ışıklarıyla başlayan otlatma mesaisi, güneşin doğmasıyla sona eriyor. Gece boyunca meralarda ve dağlık alanlarda otlayan yüzlerce koyun, sabahın ilk saatlerinde ağılların yolunu tutuyor.

Çobanların yönlendirdiği sürüler, tarlalar arasındaki toprak yollardan ilerlerken koyunların ayaklarıyla yükselen toz, kırsal yaşamın renkli görüntülerini ortaya çıkarıyor. Uzun süren gece mesaisinin ardından sürüler, çobanların kontrolünde köylerine ve ağıllarına ulaşıyor.


Kaynak: İHA

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 0
❤️ 0
😊 0
😡 0
👎 0
😂 0
😢 0
😲 0
Toplam 0 tepki

Yorumlar

  • bilal 17 dakika önce

    yaptıkları işe göre aldıkları paranın nesi abartı.esas dudak uçuklatan maaşlar için devlet dairelerini araştırın.ne kadar iş yapıp ne maaşlar alanlar var

  • Mert 1 saat önce

    50-70 in nesine dudağın uçukladı haberci. Para mı günümüz şartlarında yaptığı işe göre.

Yorum Yap