Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Yerli ve Milli Otomobil

29 Sunday 2019
Tekerleğin icadıyla başlayan otomotiv sektörü; yedek parça, servis, sigorta ve akaryakıt ile ilişlisinden dolayı lokomotiftir. Birçok sektörle bağlantısı olduğu için anahtar sektör olarak da dile getirebiliriz.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ve görücüye çıkan yerli ve milli otomobillerimiz toplumun büyük bir kısmı tarafından beğenilmiştir. Gurur verici ve mutlu edici bir tablodur. Otomobil üretimi ile ilgili yanlış bilinen ya da bilinmeyen durum ise; Tüm dünyada otomobil üretilmeden önce prototip üretilir, fuarlarda sergilenir ve üretim yapıl(ma)acağına karar verilir. Karar verildikten sonra fabrika yeri ve üretim planlaması yapılır. Bu aşamada birçok araç üretime geçmeden tarih olmaktadır.

TOGG’nin prototipini yapan ve tartışma konusu olan İtalyan “Pininfarina” firmasına. Firma alanında uzman olmakla beraber; Ferrari, Maserati gibi dünyaca ünlü birçok markaya da hizmet vermektedir.

Yerli otomobil öne çıkan özelliklerine bakmak gerekirse;

Elektrikli olması

Dolu bataryanın menzili 500 km

Uzun pil ömrü.(8 yıl pil garanti)

Sıfır (0) emisyon ile çevre dostu olması

Sürücü odaklı kokpit tasarımı (Helikopter tasarımı yapan mühendisler tarafından tasarlanmıştır.)

İnternet bağlantısı ile yazılım güncellenebilecek

4.8 saniyede 0-100 km/sa hızlanma kapasitesi.(400 beygir gücüne sahip araçlar)

Lisans ve tasarımı bize ait.

Düşük bakım maliyeti.

Otonom sürüş teknolojisi.

Holografik Asistan teknolojisi de ile sürücü konforu artırılacak. Dünya da ilk kez kullanılacak.

Dünyada hali hazırda otomobil üreten 22 ülke vardır. Türkiye 23.ülke olacaktır. Japonya (13), ABD (12), Birleşik Krallık (10), Çin (8), Almanya (7), İtalya (6), Güney Kore (5), Hindisyan ve Rusya (4), İran (3), İspanya,İsveç ve Malezya (2), Brezilya, Meksika, Romanya, Çekya, Tayvan, Madagaskar, Tunus ve Ukrayna (1) markaya sahiptir. 2018 yılı Dünya Otomobil Üreticileri Birliği (OICA) raporuna göre; 70 milyon 498 bin otomobil, 25 milyon 137 bin ticari araç olmak üzere toplam 95 milyon 634 bin araç üretildi. Dünyada 23 milyon 529 bin otomobil Çin’de üretilmiştir.2005-2018 yılları arasında üretilen toplam (milyon) otomobil sayıları grafikte yer almaktadır. Her yıl artış gösteren bu sektörde biz de ülke olarak yer almalıyız.

Kaynak: OICA verileri kullanılarak yazar tarafından hazırlanmıştır.

60 sene önce Devrim otomobillerinde yaşadığımız sorunları yaşamamak için daha çok çalışmalı ve birlik olmalıyız. Otomobili üretiminde dikkat etmemiz gereken konular ise; pil ve şarj teknolojisi, dağıtım ağı, kalite, markalaşma süreci, ihracat, rekabet için fiyat politikası en önemli unsurlardır. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun her zaman söylediği icat çıkarma işini bugün Türk İş dünyası Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirmiştir. Umuyorum tarihe adını altın harflerle yazdıran TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve 5 Babayiğit gereken sürede üretime geçerek, ülkemizin bu özlemini yerine getirecektir. Devrim arabası dolasıyla Rahmetli Erbakan Hocamızı da saygı ve özlemle anıyorum. TOGG’da emeği geçenlere sonsuz teşekkürler ve başarılar.

Saygılarımla...

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • harun ince

    köşe yazınızı okuduğumda kafamda oluşan birtakım soru işaretleri(fabrika,konum vs.) giderilmiş oldu.devamını bekliyorum.teşekkür ederim.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English