Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​FED ne yapacak?

31 Sunday 2021
Önümüzdeki hafta FED ‘in toplantısı var ve enflasyonla ilgili neler söyleyecek hep birlikte göreceğiz. Varlık alımlarında bir değişikliğe gidileceği ve faiz indirimleri ile ilgili olarak yapılacakların Kasım FOMC toplantısında açıklanacağını biliyoruz. Enflasyon geçici söylemlerinin yerini çok da geçici olmadığı almaya başladı. FED enflasyon konusunda geç kalıp kalmadığını ve bu konuda değişen fikirlerin olup olmadığını göreceğiz. Aslında FED hem kendini hem de ekonomileri köşeye sıkıştırmaktaydı çünkü ABD’de enflasyon şu anda %5,4 seviyesinde ve enflasyon hedefi olan %2’nin çok üzerinde seyretmektedir. Başkan Jerome Powell dahil olmak üzere FED ‘in bazı üyeleri enflasyon oluşmasını tedarik zinciri bozulmaları ve pandemi sonrası artan talep koşullarına bağlıyorlar fakat durum maalesef böyle değil. Enflasyon şu an tüm dünyanın bir sorunu ve bu durum daha öncede belirttiğim üzere stagflasyona doğru gitmektedir. Artan enerji maliyetleri, tedarik zincirindeki bozulmalar ve artan gıda maliyetleri işleri daha da zorlaştırmaktaydı. 

Piyasalar FED’in faiz artırımı ve enflasyon konusunda geç kalacağı ve sonrasında yapılacak ani hareketlerin piyasası daha fazla olumsuz etkileyebileceği fikri de azımsanmayacak kadar fazla. Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda onlar da bu konuyu yabana atmamakta ve FED öncesi kendilerini korumaya almak için faiz artışları yapmaktadır. Brezilya, Meksika, Rusya faiz artışlarına devam etmekteler. Gerek şirket karlılıkları ve PMI verilerine baktığımızda hisse senedi tarafında yaşanan yeni zirveler tedirgin etmeye devam etmektedir. 

Piyasaları çok fazla tedirgin etmeden parasal gevşemeye devam edecekler ama günün sonunda bu sanki enflasyon yokmuş, problemler yokmuş gibi uzatarak şekilde yapmalarının etkisi daha fazla olacak diye düşüyorum. Oluşturdukları hisse balonu eninde sonunda patlayacak. Temkinli olmakta fayda var. Teknik olarak hala uyumsuzluklar olsa da yalan ya da farklı haberler ile yeni rekorları getiriyorlar. Tesla’nın yeni araç siparişi haberinin çok gerçeği yansıtmadığı, Amazon ve Apple bilançosunun iyi gelmemesi %5 kayıplar yaşanmıştır. Bu hafta gelecek açıklamaları takip edeceğiz. 

Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun.
Saygılarımla…31.10.2021

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English