Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Virüsün Piyasalara Etkisi

02 Sunday 2020
Dünya son günlerde Çin’de başlayarak salgınlaşan ve birçok insanın ölümüne yol açan korona virüsü ile uğraşmaktadır. Bu durum yaşamı, ticareti, planları yani hayatı olumsuz etkilemektedir. Tarihsel olarak virüslerin ortaya çıkışıyla birlikte piyasaların ilk çeyrekte olumsuz etkilendiği, sonraki yarım dönemde ise toparlandığı görülmektedir. 

Wuhan imalat, nakliyat ve iş merkezi olan bir kenttir. Yaklaşık 6,000 insanın etkilendiği belirtilen virüsün kentte hayatı durdurma noktasına kadar getirmiştir. Apple ve Toyata üretimlerini durdurduğunu açıkladı. McDonald’s Corp, Starbucks ve KFC gibi zincirler mağazalarını kapatıyor. Bazı sigorta ve banka şirketleri ise çalışanlarının evden çalışmalarına devam etmelerini öneriyor. Tüm dünya virüsün yayılmaması için seyahat kısıtlamaları ile uçuşlar ertelenmektedir. Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün sebebi ise; Seyahat kısıtlamaları nedeniyle hava yolculuğu talebinde yaşanacak düşüş petrol talebini olumsuz etkileyeceği içindir. Ayrıca imalat sanayinde yaşanacak kısıtlamalar ve üretimin durması gibi durumlardan da olumsuz etkilenmektedir.

Geçmiş yıllardaki benzer olaylara bakmak gerekirse; bu tarz durumlarda borsalarda ciddi kayıplara neden olduğu görülmektedir.Örneğin; 2003 yılı ilk çeyreğinde Ebola virüsü nedeniyle Samp;P 500 Endeksi'nin sırasıyla % 6 ve % 13 değer kaybettiğini görülmektedir. Bugün ise, ABD’de Dow Jons Endeksi 2019 Ağustos’tan beri en düşük seviyeyi gördü. Teknoloji ve iletişim şirketleri burada en fazla değer kaybeden şirketlerdir. Çünkü birçok teknoloji firmasının imalatını Çin’de gerçekleştirdiği içindir.

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı sebebiyle de Çin % 6,1 ile son 30 yılın en düşük büyümesini gerçekleştirdi. Çin’in bu virüs nedeniyle hem üretim hem de turizm gelirlerinde düşüşler yaşanacağı ve büyümenin olumsuz etkileyeceği ön görülmektedir. İnsanların tüm dünyada sokaklara çıkmaması tüketimde yaşanan azalmalar dikkat çekmektedir. Bu durumlar turizm ve perakende hisselerini olumsuz etkilemiştir. Altın güvenli liman olarak artan tedirginlik sebebiyle yükselişe geçti ve 1585 dolar seviyelerine kadar yükselmiştir.

Bu tarz vakalarda genelde felaket senaryoları her zaman ön plana çıkmıştır. Bu vakada da ABD'de yapılan bir simülasyonda, virüs nedeniyle 65 milyon insanın hayatını kaybedebileceği ortaya konmuştur.

En kısa zamanda güzel haberler alarak tüm dünyanın virüsten kurtulması dileğiyle…

Saygılarımla... 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English