Son Dakika Haberler

Hasan Özkonyalı

Hasan Özkonyalı

​Vatanperverlik nedir nasıldır?

20 Tuesday 2022
Sözlükte “yerleşmek, bir yeri yurt edinmek, kendini bir şeye alıştırmak” anlamındaki vatn kökünden türeyen vatan klasik sözlüklerde ve edebî metinlerde “kişinin doğduğu, yerleştiği, barındığı ve yaşadığı yer” mânasına gelir. Aynı veya yakın anlamda mevtın da (çoğulu mevâtın) kullanılır. İnsanın bir amaçla yerleştiği yer onun mevtınıdır. Îtân ve tavattun “bir yeri vatan edinmek” demektir (İbn Düreyd, III, 119; Fîrûzâbâdî, Ḳāmûsü’l-muḥîṭ, “vṭn” md.; Lisânü’l-ʿArab, “vṭn” md.) TDK göre “yurt severlik” olarak belirtilmiş. Yurt severlik evrenseldir. İslam dışı batıl dinlere bağlı halkalarda bile somut olarak görülür. Peki vatanperverlik aynı şey mi? Çünkü sevmek bir zaman sonra soğuma, uzaklaşma isteğine dönüşebilir. Hatta tamamen sevgisizliğe bile geçebilir insan. 

Bin yıldır Müslümanlar yurt severliği değil “vatanperverliği” benimsemişlerdir.  Zayıf olduğu söylensene Peygamber efendimizin “Vatan sevgisi imandandır” hadisi şerifi dillerden gönüllere inmiştir. Müslümanlar, bağımsız hür ve dinlerini kayıtsız şartsız yaşayabilecekleri yere vatan demişlerdir. Bunlardan biri ellerinden alınsa veya alınmaya kalksa uzanan elleri kırmayı bilmişlerdir. Çünkü birinin olmaması demek o toprakların vatan özelliğini yitirmesi demektir.Son yüz ikiyüz yıldır Müslüman Türklerin elinden alamadıkları toprakları, sinsi bir oyun ile dolaylı yolarla ellerinden almayı planlamışlar ve çok yerde başarılı olmuşlardır. Vatan sevgisi imandan olduğu için önce imanlar zayıflatılmalı ki vatan sevgisi yerinden oynasın, koskoca Anadolu toprakları yeni nesil gözünde sanki arazi konumuna gelsin. Evet bugün maalesef yeni yetişen genç kuşak Türkiye’yi yaşanmaz ülke olarak görüyorlar; hatta yurt dışına gitme kararı alarak, daha havaalanındayken “ülke bir kişi kaybetti” diye salakça resim paylaşıyorlar.

Gerçek vatanperverler kalbi iman coşkusuyla çağlayanlardır. Çünkü biz Allah’ın iman edenlerin yanında olduğuna tam iman etmişizdir. Nefsani ve şehvetinin istediklerini burada bulamayıp Anadolu topraklarını yaşanmaz yer ilan eden çürük beyinliler, imanlarını gözden geçirmeliler. Eğer Müslümansa. Ecdadımız işte bu iman coşkusuyla gerçek vatanperver oldukları için, Devleti Osmaniyye topraklarına çil, çil kubbeler, minareler, çok kıymetli ilmi müesseseler bırakmışlardır. Uçkur sevdasına düşüp halkını küçük gören sapkın zihniyetler asla vatanperver değildirler ve bu topraklarda barınma hakları olamaz. Yunan gavurunu denize döken dedelerimiz ve ninelerimizin vatanımız islamsız kalacak korkusuyla iman nuruyla aynileşmiş bu topraklara canlarını vererek sahip çıkmışlardır.  İşte bu ulvi şuur yitirildiği için” rahat yaşayacak yer olsun neresi olursa olsun “diyerek bir kalemde bu mübarek vatanı silip atan, alfabede yeri olmayan yeni kuşaklardan hiç umutlu olamayız zannımca.

Gerçek vatanperver:
1-) Vatanını imanından gelen bir sevgiyle Müslümanca sevecek.
2-) Bu topraklarda kıyamete kadar İslam yaşansın, ezan, Kur’an okunsun diye gayret sarf etmeli.
3-) Ahlaksızlık, dinsizlik, hainlik gibi pisliklerin yayılmasına mâni olmalı.
4-) Vatanı savunan koruyan gerçek vatanperverleri menfaat çıkar gözetmeden desteklemeli.
5-) Rahatlığı ve lüks yaşantı merakı yüzünden vatan hainlerine prim vermemeli.
6-) İstiklal harbimizde ekmek yapacak un kalmayınca, süpürge tohumunu un yapıp “vatan sağolsun” diye şükür halinde olan nurlu annelerimiz gibi, sende yüksek fedakârlık yapmayı bileceksin. 
7-) Vatanımızı kafirlere karşı askeri, ahlaki, ekonomik, stratejik her konumda en güçlü seviyeye çıkarmak için çalışacak, asla şikayetçi olmayacak.
8-) Gerçek vatanperver, vatandaşı kandırmak, hile yapmak, kin gütmek, düzeni bozacak kötü hallerden uzak durandır.
9-) İhaleye fesat karıştırmak, sahte faturalar ile dolandırıcılık, devletin kasasına göz dikip hortumlamak gerçek vatanperverin işi değildir.
10-) İlim irfan, ahlak vatanperverin özüdür.
11-) Fuhuş, sapıklık, kul hakkı yemek, yiyenlere göz yummak vatanperver olamaz.
12-) Sevgi, muhabbet mayası ile kucaklayıcı hususiyetiyle, Anadolu’yu ihya etmesini bilen kişidir.
Maddeler daha artabilir. Ama konunun anlaşılması için yeterli olduğuna inanıyorum. Allah vatanımıza milletimize zeval vermesin. Âmin. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English