Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​Stres ve beslenme

16 Thursday 2020
Sürprizlerle dolu hayat her an karşınıza yenilikler çıkartabilir. Bu yenilikler sizin duygu durumunuzu etkiler ve o anki ruh halinize göre vücudunuz tepki gösterir. Yani sürprizlere habersiz yakalanmanız vücudunuzun strese girmesine sebep olur. Bu durum kötü bir durum olarak gösterilemez. Nitekim odaklanmak, hatırlamanız gereken şeyleri hatırlamak, sorumlulukları yerine getirmek için de stres hayatınızda gereklidir. Önemli olan, hayatın bu sürprizleri karşısında sizin bu yenilikleri nasıl karşıladığınızdır. Bu karşılamaya gerekenden fazla önem verirseniz vücudunuzdaki stres seviyesi artar ve yönetilmesi gereken bir durum haline gelir. Tabii her bireyin stresi yönetme biçimi farklı olmakla beraber kimi bireyler stresi yemek yiyerek yönetmeye çalışır.

Birey; yemek yerken bir şey düşünmediği için yemeği duygulara anestezi veren araç olarak kullanabilir, fazla stres halinde çözümü en kolay yol olarak gördüğü yemeği seçebilir, yemek yemenin kısa süreli verdiği haz için stresi yemek yemek ile yönetebilir. Kendinizi tanımanız bu noktada çok önemli. Ne zaman ve neden yemek yediğinizi fark etmeniz sorunları çözmeniz açısından büyük önem taşır. Sorunu fark edip tanımladıktan sonra çözüme odaklanmalısınız. Aşırı stres anında yeme isteğinizi önleyebilmek adına çözümlere odaklanacak olursak:

-Yaşadığınız her duygu çok değerli. Duygularınızı yargılamadan kabul edin ve çözülmesi gereken bir problem olmadığının farkında olun. 

-Odağınızı başka yöne değiştirmeye çalışın.

-Fazla yedikten sonra hissedeceklerinizi düşünün.

-Yemek sizi iyileştirmez. Sıkıntınızı ve/veya probleminizi çözmez. Bunu aklınızdan çıkarmamaya çalışın.

-Stresli zamanınızda çözümü yemek yemekte aramanız bulunduğunuz anı değiştirmez ancak sizi fiziksel olarak değiştirir. 

Unutmayın ki hayat bir tane ve o da sizin hayatınız. Hayatınızı kontrol altına almaya çalışmak yerine akışına bırakmak, gelen her yeniliği olduğu gibi kabul etmek sizi daha çok rahatlatır ve hayattan daha fazla zevk almanızı sağlar. Fakat bu zevki yemekten sağlamaya çalışmak size sefa yerine cefa verebilir. Bu anlamda bir diyetisyen ve psikolog ile beraber çalışmak hayat kalitenizi artırabilir. Ben de bu yazımdaki katkılarından dolayı Sevgili Feyza Hanım’a teşekkürlerimi iletiyorum. Özellikle stresli zamanlarda kontrolsüz yediğinizi düşünüyorsanız ve fazla kilolarınızdan muzdaripseniz firdevssak92@gmail.com mail adresimden iletişime geçebiliriz. 
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English