Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Savaşın adı: “GAMESTOP”

31 Sunday 2021
2020 yılı bize çok şey öğretti ve öğretmeye de devam ediyor. Covid19 ilk başladığında hayatımızda birçok şeyin değişeceği artık eski normalin olmayacağında bahsediliyordu ki öyle oluyor. Geçtiğimiz hafta uzunca zamandır sessiz ve derinden ilerleyen, büyüyen ve gelişen “Reddit” ekibinin adını tüm dünya duşmuş oldu. Bu sosyal platformda özellikle gençler hisse senetleri ve diğer yatırım araçları hakkında yorumlar yazarak konuşmalar gerçekleştirmektedirler. Son dönemde popüler olmasının sebeplerine bakacak olursak; pandemi nedeniyle ABD Hükümeti tüm vatandaşlara para dağıtması, bahis işlemlerinin yavaşlaması insanları farklı arayışlara itmiştir. Bu platform sayesinde opsiyon piyasalarında nasıl işlem yapacaklarını öğrenmişlerdir.
 
Gelelim Gamestop konusuna, video oyunları ve ürünleri satışı yapan yaklaşık 14 ülkede 5500 mağazası olan devasa bir şirkettir. Son değer artışlarıyla beraber 20 milyar $ değere sahip bir şirket olmuştur. Büyük hedge fonlarından biri olan Melvin Capital bu şirketin hisselerini short pozisyon alarak düşeceğini öngörmüşlerdir.
 
Short pozisyon: Elimizde olmayan bir şeyi satmaktır. Yani ödünç alarak satmaktır ki bunun da bir swap maliyeti vardır. Değer kaybı olacağını düşündüğümüz para birini açığa satarak yapılan işlemdir. Örneğin; Dolar kurunun düşeceği düşünerek yapılan işlemdir.  Elinizdeki 100 $ x 7.35  = 5735 TL alırız. Açtığınız Short pozisyon ile ve de Dolar değer kaybetmesiyle 735 TL / 7 = 105 $ alırız. Bu işlemden 5 $ ( 35 TL ) kar elde etmiş oluruz. Bu durum net kar değildir. Swap maliyeti ve alım satım masrafını düşerek net karı buluruz. Bu işlemde düşerken kazanıyoruz ki bu tarz işlemler Trade (Kaldıraçlı) piyasalarında olmaktadır.
 
 
Reddit formunda ise bu Gamestop (GME) hissesinin daha fazla düşmeyeceği ve fonun inşaları zarara uğrattığı düşüncesiyle hisse almaları ve ters opsiyon işlemi yapmaları konusunda bir fikir birliği ortaya çıkmıştır. Forumun büyüklüğüne bakmak gerekirse; Üye sayısı son 1 yılda neredeyse 3 katına çıkmıştır. Artan üye sayısı ve opsiyon işlemlerinde kaldıraç kullanılmasıysa bu güç kar topu misali her geçen gün daha fazla büyümüştür.
Yaklaşık 3 milyon üyeye sahip olan bu platform her üyenin 500 $ koyduğunu ve opsiyonda kaldıracın 10 katı yapıldığını varsayarsak ortaya çıkan rakam 15 milyar $ gibi devası bir fon haline dönüşmektedir.
Gamestop (GME) hisseleri son dönemde artan talep ve bu platformun girişleriyle;
  • Son 1 ayda % 1625
  • Son 1 yılda % 8363
değer kazanmıştır. Fon şirketleri ise milyar $ zarar etmişlerdir. Bu olayda akıllara büyük balık küçük balığı yer hikayesi geliyor tabi ki küçük balıklar organize olurlarsa büyük balığı yiyebilirler. Reddit ekibi de organize bir şekilde bu işi yürüterek kazançlarını artıyor ve tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarıyorlar. Son 1 yıldır ben de hem yazılarımda hem TV programlarında gümüş fiyatlarının olması gerekenden düşük olduğunu belirtiyorum. Reddit platformunda da benzer konuşmalar gerçekleşmiş ve fiyatların JP Morgan tarafından baskılandığı konuşulmuş. Bunun kanıtı da JP Morgan Gümüş fiyatlarında short pozisyon açtığı ve fiyatları manipüle ettiği gerekçesiyle aldığı ceza almasıdır. Bakalım gümüş fiyatlarında da bir yükseliş gerçekleşecek mi?
 
Elon Musk neden Twitter’dan Reddit platformunu destekliyor ve bu işin neresinde derseniz ise geçmiş dönemde Tesla hisselerinde short pozisyon açan Melvin Capital olduğunu görüyoruz. Düşmanın ortak olduğu ortaya çıkmaktadır. ABD Hazine Bakanlığı ve Hükümetinden konuyu izledikleri ile ilgili açıklamalar gelmiştir.
 
Gelelim ülkemize, bizde de Twitter ve diğer sosyal medya araçlarında yorum yazanlara SPK çok ciddi cezalar kesmesinden sonra ortaya çıkan Telegram grupları mevcuttur fakat Reddit gibi ciddi bir analiz yapılmıyor ve fazlaca spekülasyon olduğunu yalan haberlerin çok fazla olduğu dikkatimizi çekmektedir. Bu yüzden bizim ülkemizde sosyal medyada duyduğunuz haberleri mutlaka araştırmanızı tavsiye ederim.
 
Saygılarımla…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English