Son Dakika Haberler

Ali Günaydın

Ali Günaydın

​ORUÇ CEHENNEME KARŞI BİR KALEDİR

11 Temmuz 2013

Bütün ibâdetler, âbidi/kulu Allâh’a yaklaştırır. Her bir ibâdetin de kendine göre dereceleri ve farkları vardır. Hangi ibâdet olursa olsun mü’minin samimiyetine göre derecesinin yükselmesine vesîleolur.

Bedenle yapılan bir ibâdet olması hasebiyle oruç, nefis terbiyesinde en etken âmildir. Sürekli tıka basa doldurulan mideler ve arkasından gelen hastalıklar bedensel dengeyi bozmakla kalmıyor, insanın rûh sağlığını da bozuyor.

Başta obezite/şişmanlık olmak üzere şeker, tansiyon, damar sertlik ve tıkanıklıkları, kroner kalp hastalıkları… Bedenen sıkıntı çeken insan, zihnen de meşgul durumdadır. Huzur ve huşû içinde ibâdet etmesi zorlaşır. Belki de irâde zayıflığından mütevellid olarak, Allâh korusun ibâdetlerini tamamen de terkedebilir.

Nefs-i Emmâre, bilindiği üzere hep kötülüğü emreder. Bedensel gıdalardan mahrum bırakıldığı zaman o da güçsüzleşir. İnsana hükmeden şehevî duygular zayıflar. İnsan, hisleriyle değil, aklıyla düşünüp hareket eder. Böylece hem başarılı olur, hem de hayatından lezzet alır. Daha da önemlisi yaratılış gayesine göre hareket eder. Kulluğun zevkine varır. Bu mazhariyetlerin tek yolu Yüce Rabbimizin emrettiği şekilde tutulan oruçtan geçmektedir.

Oruç ibadetinin illeti, Bakara Sûresi’nin 183.Âyet’i kerimesinde “Allâh’a karşı gelmekten sakınmak” olarak ifâde edilmektedir. Âyet’in tam meâli şöyledir: “Ey îmân edenler! Allâh’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.”

Allâh’a karşı gelmekten sakınmak, aynı zamanda Allâh’ın (CC) korumasına girmek demektir. Allâh’ın himâyesinde olmak ise cennet garantisidir. Bu garantinin temelinde de kâmil mânâda tutlan oruç gelmektedir.

Oruç sayesinde şehvetlere engel olunur. Kalpler rikkate gelir/yumuşar. Merhamet duyguları zirveleşir. Yardımlaşma ve paylaşım ortaya çıkar. Kardeşlik bağları daha da güçlenir. Toplumsal huzur ve refâh artar. Îmân alâmetlerinden olan karşılıklı sevgi saygı ve güven artar.

Oruç tutmakla insan, acziyyetinin farkına varır. Mal-mülk, makam-mevkî gibi değerlerin fâniliğini/geçiciliğini anlar. Çünkü herşeyi veren Allâh’tır. Sürekli midesi ve zevkleri için çalışan insan, gaflet ve dalâlet içersinde kalacağından fâniliği aklına bile getirmez.

Oruç ibadetinin insana kazandırdığı en büyük değerlerden birisi de sabır ve tahammüldür. Birçok âyet-i kerimede Allâh’ın sabredenlerle beraber olduğu vurgulanır.

Sabır ve tahammül, et ve tırnak gibi birbirini tamamlayan iki yüceliktir.

Sabır: Mücâdele etmek.

Tahammül: Mücâdele esnâsında meydana gelebilecek sıkıntıları göğüslemektir.

Bulunduğumuz ân’dan îtibâren gelecekte ne olacağını en iyi bilen Allâh’ü Azîmüş-Şân’dır. Geçmişte nice varlıklı kimseler, ansızın gelen felâketlerle her şeylerini kaybedip, bir lokma ekmeğe muhtaç duruma düştüler. Nice sıhhat ve âfiyette olanlar, ansızın yakalandıkları hastalıklarla sıkıntı çektiler. Nice insanlar hayal bile etmedikleri musibetlerle karşılaştılar. Netîcede öyleleri oldu ki, mâlesef intihâr yolunu seçerek, hem dünya, hem de âhiretlerini kaybettiler. Bir çokları da inançlarını, ümitlerini kaybetti. Bu durum kıyamete kadar da böyle devam edecektir. İstikrarlı ve müreffeh bir hayat ancak öbür âlemde mevcuttur.

Oruç ibadetinin kazandırmış olduğu sabır ve tahammül gücüyle insan, her türlü olumsuz şartlarla başarılı bir şekilde mücâdele etmesini bilir. Aslâ ümitsizliğe kapılmaz. Yûnus Emre Merhûmun dediği gibi: “Ne varlığına sevinirim, Ne yokluğuna yerinirim” diyerek, sarsılmaz bir teslîmiyyet ve tevekkül içersinde hayatına devam eder.

Diğer ibâdetlerde olduğu gibi, oruç ibadetinin de en büyük özelliği, Allâh’ın emrine boyun eğmektir. Kendisine boyun eğeni yüceltecek olan O’dur. O’nun rızasını kazanmak her şeyden önemlidir. Eğer öyle olmazsa her şey boştur. Kişi kendisini aldatmıştır.

Allâh’ın (CC) emrettiği şekilde şartlarını yerine getirerek edâ edilen oruç ibadetinin kazandırdıklarının neticesini Hz.Peygamber (SAV) ne güzel müjdeliyor:

“Oruç, cehenneme karşı bir kalkandır.”

Yüce Rabbimiz cümlemiz ve tüm ehl-i îmânın oruçlarını cehenneme kalkan olan oruçlar zümresine dahil eylesin. ÂMÎN

Ali GÜNAYDIN

.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • aytekin ULUKAN

    hocam yazılarını atlamadan günlük takip ediyorum eline koluna sağlık

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • aytekin ulukan

    hocam ramazanı nıteprik eder yazından dolayı eline koluna sağlık.hayırlı cuma lar.Ramazanın mubarek olsun.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English