Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Ölümcül Yıl 2020

22 Sunday 2020
3 ay önce yeni yıla başlarken herkes umutluydu. Büyümelerin olacağı, ticaretin hızlanacağı ve beklentilerin olduğu bir yıl bekleniyordu. Çin’de başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüsü nedeniyle Dünya ekonomisi resesyona girecektir. Kısaca resesyondan bahsetmek gerekirse;

Resesyon : Ekonomide küçülme halidir. Üst üste 2 çeyrek dönem GSYH küçülmesi yaşanıyorsa resesyondan söz edilebilir. Bu durum daha da uzun da olabilir.

V tipi : Ekonominin resesyondan iki çeyrek sonunda çıkmasına (2008 Krüsel Kriz Türkiye Ekonomisi)

U tipi : Ekonominin resesyonda iki çeyrekten daha uzun süre kalması

W tipi : Ekonominin resesyondan çıkıp tekrar girmesi durumuna denir yani çift dipli durum diye de ifade edilir. (2008 Krüsel Kriz İngiltere Ekonomisi )

Uluslararası derecelendirme kuruluşları ve bankalardan, Samp;amp;P, Fitch Ratings, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Deutsche Bank küresel büyümenin düşeceğini ve resesyona gireceğini tahmin ettiler. Bu durumu destekleyen en net göstergelerden birisi de; Çin ekonomisinin 40 yıllık büyüme sonrasında ilk kez daralma yaşayacak olmasıdır.

Virüs krizinin dünyada yol açacağı en büyük etkilerden birisi de genç işsizler olacaktır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2008 krizindeki işsiz sayısından daha fazla artış beklediğini belirtti. 2008 küresel krizinde dünya geneli 22 milyon işsizlik artış göstermişti. Virüs krizi yerini ekonomik ve istihdam krizine bırakmaya başlıyor. Ekonominin resesyona girmesi, düşen emtialar, faizin sıfıra inmesi ve para basılma göstergeleri 2008 krizinin aynısını yaşıyoruz. Biraz daha süre geçtikten sonra 2008 küresel krizi ile 2020 virüs krizini ayrıntılı olarak karşılaştıracağım.

2008 krizi ile benzerlikler var olduğu için, Virüs salgını hızla yayıldı fakat bu durumun düzelmesi aynı hızda olmayacaktır. Ekonomilerde ve insanların psikolojilerinde kalıcı hasarlar bırakacaktır. Çünkü toparlanma zaman alacaktır. Ekonomide ve hayatta fırsatlar hiç bitmiyor.

Sadece sizin o noktada, algınızın açık olması ve paranızın olması gerekiyor. Virüs salgını konusunda gerekli çözümler netliğe kavuştuğu zaman; aç ve işsiz gençler, tüketime hazır insanlar, düşük emtialar ile aslında yeni bir fırsata sahip olacağız.

Gün dayanışma günü. Gün birliktelik günü. Gün anlayışlı olma günü. Lütfen kurallara uyalım. Umarım kısa zamanda daha az insan kaybı ile bu durumdan çıkarız. Her şeyin başı
sağlıktır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English