Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Nitelikli Büyüme

06 Haziran 2021
Ülkemizin son yarım aşırına baktığımızda hep büyüme odaklı bir politika izlenmiştir. Ancak izlenen kısa vadeli, popülist, plansız çalışmalar büyüme çabalarında istenilen sonuçlar alınamadığı aşikardır. 1950-60 yıllarda ekonomik göstergeler açısından ülkemiz ile kıyaslanan G.Kore’ye baktığımızda ise uzun vadeli hedefler, planlamalar ve çalışmaların doğru sonuçlar aldığı görülmektedir. Tabloda G.Kore ile ülkemizin son durumdaki verilerini karşılaştırdığımızda büyüme verisinin tek başına bir şey ifade etmediği görülmektedir. Yani büyümenin topluma yansımasına bakmak gerekiyor. G.Kore 2021 yılı Q1 %1,8 büyümüş biz ise %7 büyüme gerçekleştirdik. Fakat halka yansımasına baktığımızda işsizlik, genç işsizlik enflasyon konusunda onların daha az büyüme ile daha başarılı olduklarını görmekteyiz. O zaman da akıllara büyümemiz ne derece nitelikli sorusu gelmektedir.
Türkiye 2004-2006 ve 2010-2011 dönemlerinde cari açık ile birlikte yüksek büyüme gerçekleştirdi. Tabi ki o dönemde doğrudan yabancı yatırımcılar ile cari açık finanse edilmişti fakat bugün son 1 yılda bırakın sermaye girişini çıkışların olduğu bir ortam yaşamamaktayız. Borçlanarak ve dış finansman kaynağına dayalı hareketlerin sürdürülemez olduğunu bir kez daha görmekteyiz. Borçlanma sonucunda yapılan büyümenin refaha yansıma maalesef olmamaktadır. Ayrıca artan enflasyon ile alım gücü düşen vatandaşın refahı bırakın artmayı azalmaktadır. Diğer bir konu ise büyümeye rağmen işsizlik konusunda bir gelişme kat edilememesidir. Son 1 yılda işten çıkartmanın da yasak olduğunu hesaba katarsak aslında bu oranların daha da yüksek olacağı düşünülmektedir. Üreterek, tasarruflarla bir büyüme ve katma değerli ürünler çıkartarak gerçekleştirilen bir büyüme tüm topluma fayda sağlar. Bunun neticesinde istihdam artar, işsizlik azalır ve gelir artar.

Doğru, uzun vadeli, planlı, sanayi üretimini destekleyen, ar-geye önem veren ve sürdürülebilir politikalar belirlemeliyiz. Bu politikalar kişilere ya da partilere ait olmamalıdır. Nitelikli büyümeye önem vermeliyiz. Büyümenin istihdam ve refah seviyesine olan etkisine odaklanmalıyız.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English