Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Nasıl Yatırım Yapılmalı

25 Sunday 2021
Paranızı, birikimlerinizi ve kaynaklarınızı değerlendirmenin pek çok yolu vardır. Önemli olan burada sizin beklentilerinize, birikiminize, yatırım sürenize, planınıza uygun olan yatırım aracını seçmektir. Bunun içinde öncelikle iyi bir araştırma yapmak gerekir. Kısıtlı kaynaklarımızı neye ve nasıl yatıracağımızı bulmak da her zaman çok kolay olmamaktadır. Teknoloji ve bilgi çağında olduğumuz için farklı bilgilere ulaşabilmekteyiz fakat burada bilgileri süzgeçten geçirerek hareket etmek gerekiyor çünkü internet ortamında maalesef yalan, yanlış birçok bilgi mevcut.
 
Yatırım yaparken dikkat edilmesi gerek hususlar;
  • Beklentiniz
  • Yatırım süresi
  • Plan ve Hedef
  • Bütçe
  • Analiz
  • Çeşitlilik (Sepet yapılması)
en önemli unsurlardır. Bunlardan dolayı yatırımlar kişiye göre farklılıklar göstermektedir. Yani sizin için uygun olan yatırım koşulları başkası için aynı sonuçları vermeyebilir.
 
Öncelikle yatırıma başlamadan önce gelirinizden her ay %5-10 arasında bir miktarı tasarruf etmelisiniz. Tasarruflar ile yatırımlar doğru sonuçlar verecektir. Tabi ki enflasyon, döviz kurlarının yükselmesinden kaynaklı alım gücümüz düşmektedir bu ortamda nasıl birikim yapalım dediğinizi duyar gibiyim ama şunu da unutmamak gerekir, ne kadar kazanırsanız o kadar harcamanız olur. Memleket olarak üretmeye ve tasarruf yapmaya mecburuz çünkü üretmeyen ve kaynaklarını doğru yönetemeyen ekonomiler bitmeye mahkumdur. Hiçbir zaman elinizde tüm bütçenin tamamı ile yatırım yapılmaz. Ayrıca bir diğer nokta ise yatırım bütçenizin her zaman %20’sini nakitte tutmakta fayda vardır. Yatırım yapıyorken sepet yapmalısınız ki beklentiler dahilinde gelişmeler olmadığında tüm paranız sadece bir enstrümana bağlı olmasın. Sepetten kastım altın, gümüş, döviz, borsalar ve kripto paralardan oluşabilir. Bütçeniz az ise tek bir enstrüman belirleyerek hareke edilebilirsiniz. Bir diğer nokta ise kademeli alım, yani tüm alım işlemleri aynı fiyattan yapmak yerine farklı fiyatlardan alım yaparak olası düşüşlerde ortalama fiyatını düşürme şansınız olacaktır. Ekonomide ve hayatta fırsatlar hiçbir zaman bitmez.
 
Yatırımların kesin doğru bir sonucu yoktur çünkü şartlar ve koşullar çok hızlı değişmektedir. Gündem, iç ve dış riskler, vergilendirme, yasal koşullar gibi konular yatırımın sonucunu etkileyecek unsurlardır. Ayrıca yatırıma karar verdiğinizde hedef fiyat ve plan belirli olmalıdır. Bu yüzden kar cebe yakışır mantığı ile karımızı almasını bilmeliyiz. Unutmamanız gereken bir diğer konu da kar, zararın kardeşidir. Zarar etmeyi de göze almalısınız. Bu sebeple yaptığınız yatırımın sonucunda zarar edebileceğiniz kısım sizin hayatınızı ne kadar az etilerse o kadar rahat edersiniz. Bunları yaşamamak için orta ve uzun vadeli yatırımla yapmalı ve beklentilerinizi bu yönde belirlemelisiniz. Günlük trade etmek çok zor ve sinir yıpratıcı bir iştir.
 
Kolay para kazanmak diye bir şey olmadığını bilmeli ve kabul etmeliyiz. Mesafe kısa kar çoksa orada bir problem vardır. Yapacağınız yatırımın ya size dönüşü olmayacaktır ya da aldığınız ürün sahte veya çalıntıdır. Çünkü her şeyin bir değeri vardır ve bazen değer ile fiyat karıştırılmaktadır. Değerinin altında bir ürün satılıyorsa ona itibar etmemek gerekir. Fiyat ödediğiniz tutar ile değer ise size sağladığı kazançla alakalıdır. Özellikle dijitalleşme ile artık ürünlerin fiyatları tüm dünya da net bir şekilde görülmektedir. Tüm dünyada belirli bir fiyat bandında satılan fiyatında bırakın 1 dolar farklılığı sadece sent farklılığı olduğu bir ortamda kimsenin bu ürünü %30 daha ucuza vermesi normal şartlarda kulağa doğru ve mantıklı gelmemektedir. Bedava peynir sadece fare kapanında olur. Geçtiğimiz günlerde kripto borsasında bir coinin değerinin %30 altında satışa çıkması ve sonrasında paraları alıp kaçmaları ile sonuçlandı. Kripto borsalarında insanlara hep söylediğimiz uzun vadeli hedefler ve sağlam coinler belirleyerek ve de ürünlerini borsada değil soğuk cüzdanda tutmak daha doğru ve mantıklı bir yatırım olacaktır.
 
Özetlemek gerekirse, kendi bütçenize ve hedeflerinize uygun olan uzun vadeli yatırımları seçmeye özen gösterin. Sizin beklentileriniz ile başkalarının beklentileri uyuşmayabilir ve farklı sonuçlar doğurabilir. En önemlisi kısa ve kolay yoldan bir kazanç şekli olmadığını unutmayınız. Bereketli bol kazançlar dileğiyle…

Saygılarımla…25.4.21

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English