Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Merkez Bankaları Para Basıyor mu?

03 Sunday 2020
Son dönemlerde Merkez bankalarının para basıp basmadıkları en çok merak edilen konulardan birisidir. Para basarak, şuan yaşamış olduğumuz ve tam olarak etkilerini görmediğimiz ekonomik daralmayı kolayca atlatabilir miyiz? 
Merkez Bankası bilançosunda yer alan emisyon miktarı yeni basılan para miktarını göstermektedir. Bu oran geçen yıla göre %55 artış göstermektedir. Madeni paralar Darphane tarafından basıldığı için bu orana dâhil değildir. Ayrıca merkez bankası eskiyen paraları belirli aralıklarla piyasadan toplar ve yenisini basar. Her sıfır yani yeni para gördüğümüzde para basıldığını da çıkartmamak gerekir. 
2019 yılı sonundan bugüne Merkez Bankasının kadar 21,2 milyar $ döviz çıkışı olmuştur. Bu çıkışın nedenleri ise; MB döviz satması, yabancıların ellerinde bulunan Bono-Tahvil ve hisse senetlerini satarak yurtdışına paralarını taşımaları ve piyasan döviz talebi eklenebilir. Bütün bunlarda dolar kurunun 5.94’ten 7 Tl yükselmesinde etkendir. Yaşanan ekonomik daralma nedeniyle firmaların ve şahısların nakit akışları bozulmuştur. Ayrıca herkesin nakit para tutma isteği nedeniyle de piyasada paraya olan talep artmış ve bankalar merkez bankasından talebi karşılaması istenmiştir. Piyasada bozulan nakit akışı düzeltmek için Merkez Bankası’nın nette 66,1 milyar TL (yaklaşık 10 milyar USD karşılığı) aktarmıştır. 
2008 Küresel krizinin başladığı Ağustos ayında FED bilançosu yaklaşık 900 milyar dolardı. Bugün açıklana rakamlarda FED bilançosunun aktif büyüklüğü yaklaşık 6,6 trilyon dolar olmuştur. Doların bu kadar fazla olduğu bir ortamda değerinin nasıl değiştiğine bakmak gerekirse; dolar enflasyonu ve doların diğer önemli para birimleri (Euro, Japon Yeni, Sterlin) karşısındaki seyrine bakmak gerekir. 
Normal şartalar altında bu kadar fazla para basıldığında paranın değer kaybetmesi beklenirken değer kazanmasının nedenleri ise;
Arzın arttığı ortamda talebin de artması,
FED hızlı önlem almas;faiz düşürmesi ve para basması,
Firma ya da ülkelerin ihtiyaç duyduğu ek teminat karşılığında dolar alması,

Çözümü Merkez bankasından bekleyip sonrada para basıyor olmasını sorun etmek çok mantıklı gelmiyor. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English