Son Dakika Haberler

Ali Günaydın

Ali Günaydın

​Kur’an-ı Kerim’de helal kazanç ve helal rızık

18 Temmuz 2013

Kendisiyle yaşayanlar için iki cihan saadetinin garantisi olan Kur’ân- Azîm’üş-Şân, bir çok âyet’i kerimede iyi bir kul olmanın esaslarından birinin de helâl rızıktan geçtiğini vurgulamaktadır.

Diyânet İşleri Başkanlığımız da bu yıl yani Hicrî 1434. Ramazan Ayı’nın ana konusunu “Helâl Kazanç-Helâl Lokma” olarak belirlemiştir.

Bir Mısır Atasözü şöyledir: “İnsanoğlu yediklerinin dörtte biriyle yaşar, dörtte üçüyle de doktorları geçindirir.”

Fazla uzatmadan, sözlerin en güzelinde konumuz hakkında  Yüce Rabbimiz neler buyurmuş onu görelim ve ve görmeyenlere de gösterelim ki bir erdemliliğe vesîle olalım inşâallâh.

“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin. Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.”

O, size ancak kötülüğü, hayasızlığı ve Allâh’a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder.” (Bakara 2/168-169)

“Ey îmân edenler! Eğer siz ancak Allâh’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allâh’a şükredin.”

“Allâh, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allâh’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismâr etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz Allâh çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Bakara 2/172-173)

Yüce Dînimiz İslâm’da zaruretlerin mahzurları ortadan kaldırdığına, bir başka ifâdeyle mâzeretlerin, haramları mübah kıldığına 173.Âyet en güzel delil olmaktadır.

“Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile yemek için onları hâkimlere (rüşvet olarak) vermeyin.” (Bakara 2/188)

“Ey îmân edenler! Mallarınızı aranızda bâtıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile ticaretle olursa başka. Kendinizi helâk etmeyin. Şüphesiz Allâh size karşı çok merhametlidir.”

“Kim haddi aşarak ve zulmederek bunu yaparsa, onu cehennem ateşine atacağız. Bu Allâh’a pek kolaydır.” (Nisâ 4/29-30)

(Ey Muhammed!) Sana, kendilerine neyin helâl kılındığını soruyorlar. De ki: “Size temiz ve hoş olan şeyler, bir de Allâh’ın size verdiği yeteneklerle eğitip alıştırdığınız avcı hayvanların tuttuğu (avlar) helâl kılındı.” Onların, sizin için tuttuklarından yiyin. Onu (av için) salarken üzerine Allâh’ın adını anın. (Besmele çekin) Allâh’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allâh, hesâbı çabuk görendir.

“Bugün size temiz ve hoş şeyler helâl kılındı…” (Mâide 5/4-5) 

“Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allâh’a ait olmasın. Her birinin (Dünya’da) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de o bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfûz’da yazılı) dır.” (Hûd 11/6)

“Ölçtüğünüzde ölçmeyi tam yapın. Doğru terâzi ile tartın. Bu daha hayırlı, sonuç bakımıından daha güzeldir.” (İsrâ 17/35)

“Ölçüyü tam yapın. Eksik verenlerden olmayın.”

“Doğru terâzi ile tartın.”

“İnsanların mallarını ve haklarını eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın.”

“Sizi ve önceki nesilleri yaratana karşı gelmekten sakının.” (Şuârâ 26/181-184)

“İnsan için ancak çalıştığı vardır.”

“Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir.”

“Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir.” (Necm 53/39-41)

“Ölçüde haddi aşmayın.”

“Tartıyı adâletle yapın. Terâziyi eksik tutmayın.” (Rahmân 55/8-9)

“Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allâh’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allâh’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cumâ 62/10)

“Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline!”

“Onlar, insanlardan (bir şey) ölçüp aldıkları zaman, tam ölçerler.”

“Fakat, kendileri onlara bir şey ölçüp, yahut tartıp verdikleri zaman eksik ölçüp tartarlar.” (Mütaffifîn 83/1-3)

“Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz.” (Tekâsür 102/8)

Görüldüğü üzere helâl kazanç ve helâl lokma, kişinin kendi emeğine, ticârette ve her işinde doğru ve dürüst olmasına bağlıdır.

Kazancının zerresine kadar hesabının sorulacağına inanan insan kolay kolay harama bulaşmaz. Kısacık dünya hayatı için, âhiretini fedâ etmez.

Ne mutlu dünya ve âhiret saadetine erenlere.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English