Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Kripto piyasasındaki son durum

23 Sunday 2021
Dünya genelinde yaklaşık 100 milyon kullanıcıya sahip olan bu piyasada son günlerde ciddi sert düşüler yaşanmaktadır. Kripto paraların öncüsü olan bitcoin’in ise piyasa hakimiyeti (dominance) ise %45 seviyesindedir. Bu oranda zayıfla olmuştur. 2021 Mayıs ayından beri değer kaybeden bitcoin piyasa hakimiyetinin de azalması ile piyasa büyüklüğü çok fazla azalmamıştır. Aslında burada alt coinlerde yaşanan yükseliş piyasanın çok fazla küçülmemesine neden olmuştur. Kripto paralarının piyasa büyüklüğü ve 24H (24 saatlik) işlem hacminin zirve yaptığı dönemi grafikten de görebilirsiniz.  Piyasa büyüklüğü şu an için 1,6 trilyon $ seviyesine kadar gerilemiştir. Baktığımızda ise blockchain cüzdan sayısının ise yaklaşık 73 milyon sayısına ulaştığı görülmektedir. (Kaynak: https://www.blockchain.com/charts/my-wallet-n-users)
 
 Merkeziyetsiz bir piyasanın bu kadar volatiliteye de sahip olması hasebiyle düşüşler ve yükselişler normaldir. Ayrıca bu hızlı düşüşü tetikleyen bazı olayları şu şekildedir;
  • Nisan ayı sonunda yaşanan sel ve yangın nedeniyle HashRate oranının düşmesi (Bilgisayar ağının gücü/İşlem gücünün azalması)
  • Elon Musk yapmış olduğu Bitcoin üretimden kaynaklı çevreci açıklamalar
  • ABD’in kripto piyasanın %25 işlem hacmine sahip Binance hakkında soruşturma açması
  • Piyasanın bir düzeltme hareketi beklentisi içinde olmasıyla kar satışlarının yaşanması
  • Tüm dünyada enflasyon oluşacak beklentisi ile paranın güvenli liman olan Altın ve Gümüşe kayması
  • Çin’den gelen yasaklama açıklamaları
  • Farklı ülkelerden gelen yasaklama haberleri
 
Öncelikle daha öncede defalarca belirttiğim bir konuyu tekrar dile getirmekte fayda görüyorum, kripto para piyasasına hiç umursayamayacağınız bir miktar ile giriş yapın ve soğuk cüzdanınızda uzun süreli taşımayı hedefleyin. Kısa sürede çok kazanmak gibi bir beklenti içine girmemenizi tavsiye ederim. Kripto paraların daha doğrusu teknolojisinin uzun vadede hayatımızda olacağı aşikardır. Sizlere tavsiyem sayıları her geçen gün artan ve yaklaşık 10 bin civarında olan bu paralardan teknolojisi iyi olan, gelecek vaat edeni seçmenizdir. Birkaç tane örnek vermek gerekirse;
  • Ethereum- ETH : Blockchain sistemi üzerinde kullanıcıların bu sistem üzerinden yeni yazılımları oluşturmasını sağlamaktadır. Ethereum’un sayesinde birçok alt coin çıkarılmaktadır. Kişisel verilerin depolanmasını ve farklı amaçlar için kullanılmasını engellenmektedir. Bugün neredeyse internetten yaptığımız bütün işlemler (alışveriş, banka işlemleri, sosyal medya kullanımımız, internet geçmişimiz vb.) veriler halinde data banklarda kayıt altına alınmaktadır. Tasarım olarak blok zinciri, veri değişikliklerinin engellenmesini karşı dirençli yapılmıştır. Karşılıklı olarak yapılan işlemlerin kayıtları açık olarak tutulmakta ve doğrulanmaktadır. 
     
  • Ripple- XRP: Büyük miktarlardaki varlık ve para transferlerinin hızlı, güvenilir ve ucuz bir şekilde yapılmaktadır. Bitcoin transfer işlemlerinde her bir saniyede 4 işlem yapabilirken, Ripple’da bir saniyede 1500 işlem yapılabilmektedir. (Bu rakamlar zamanla değişebilir)
     
  • Saicoin – Sc : Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir bulut depolama platformudur. Günümüzde veriler ve depolamanın önemi her geçen gün artmaktadır. Google, Amazon ve Microsoft rakiptir.
     
  • Fetch.ai – FET: Nesnelerin İnterneti ( IoT ) cihazlarını ve algoritmalarını bağlamayı amaçlayan bir platformdur.
     
  • Audius- Audio: Kullanıcılar arasındaki doğrudan işlemleri kolaylaştıran, herkese ses içeriğini dağıtma, para kazanma ve yayınlama özgürlüğü veren merkezi olmayan bir müzik paylaşım ve akış platformudur. Spotify’ın rakibidir. 
     

Bunlar benim takip ettiklerimden bazıları, sizler de kendi düşüncelerinize uygun gelecekte var olacağına inandığınız projelere sahip olan coinlere seçerek uzun vadeli bir yatırım yapabilirsiniz.
 
Teknik olarak baktığımızda sarı ile belirtilen 200 günlük ortalamanın altında kaldığımız takdirde 30 bin $ seviyelerine kadar geri çekilmeler görebiliriz. Ayrıca birçok kişinin son günlerde paylaştığı gibi Wyckoff analizine benzeyen bir durum söz konusudur. Grafiğin orta kısmında yer alan küçük siyah grafik Wyckoff analizine ana grafiğin benzediği görülmektedir. Önümüzdeki hafta bir ayı piyasası mı başlıyor cevabını alabiliriz. Ayı piyasası olsa bile geçmiş yıllardaki kadar uzun sürmeyeceğini düşünüyorum nedeni de piyasa hacminin çok ciddi seviyelere ulaşmasıdır. Tabi ki teknik çalışmaların yanında gelecek haber akışları da fiyatların yön bulmasına yardımcı olacaktır.

Bereketli, bol kazançlar dilerim.
 
Saygılarımla...

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English