Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​HAZIMSIZLIK

23 Thursday 2020
Değişen yaşam tarzı ve beslenme düzeni ile beraber vücudunuz da bu değişime adapte olmaya çalışırken size bazı sinyaller verir. Amacınız bu sinyalleri fark etmek ve bu doğrultuda önce nedenini daha sonra çözümünü bulmaya çalışmak olmalıdır. Bu neden sonuç ilişkisini bir uzman yardımı ile çözümlemek hayat kalitenizi artırmanızı sağlayacaktır. Bu hafta hazımsızlık durumunda vücudunuzun nasıl sinyaller verdiğini ve bu sinyaller karşısında neler yapmanız gerektiği hakkında sizlere bilgilendirmelerde bulunacağım. 

Mide ve safra kesesi rahatsızlığına sahip olan kişilerden sık sık şikâyet olarak duyduğumuz hazımsızlık, karnın üst bölgesinde oluşan ağrı ya da rahatsızlık olarak tanımlanır. Hazımsızlığın en yaygın özelliği midenin geç boşalması ve doygunluk hissidir. Yemekten sonra midede dolgunluk, basınç hissi ve buna bağlı olarak karında hissedilen rahatsızlık, mide ağrısı, şişkinlik, erken doyma, bulantı ve geğirme gibi belirtiler ile kendini gösterir. Hazımsızlığa; yüksek yağlı besinler, şeker, kafein, baharat tüketimi sebep olabilir. Hazımsızlığı gidermek için öncelikle bu tarz besinlerin tüketiminde dikkatli olmalısınız..

Bunun yanı sıra besinleri iyi pişirerek tüketmelisiniz ve ağzınıza alır almaz direk yutmak yerine yeterince çiğnemelisiniz. Uzun süre çiğnenen besin, daha çok parçaya ayrılacağı için midenizde sindirimi de daha kolay olacaktır. Ayrıca günlük almanız gereken besinleri tek bir öğüne sıkıştırmak da hazımsızlığa sebep olabilir. Bu sebeple az az ve sık sık beslenmeniz hazımsızlık şikâyetinize daha iyi gelecektir. Bununla beraber yemek esnasında herhangi bir sıvı tüketimi rahatsızlıklarınızın artmasına sebep olabilir. Bu yüzden sıvı tüketiminizi de öğün aralarında yapabilirsiniz.Mide ve safra kesesi rahatsızlığına sahip olan kişilerden sık sık şikâyet olarak duyduğumuz hazımsızlık, karnın üst bölgesinde oluşan ağrı ya da rahatsızlık olarak tanımlanır.

Hazımsızlığın en yaygın özelliği midenin geç boşalması ve doygunluk hissidir. Yemekten sonra midede dolgunluk, basınç hissi ve buna bağlı olarak karında hissedilen rahatsızlık, mide ağrısı, şişkinlik, erken doyma, bulantı ve geğirme gibi belirtiler ile kendini gösterir. Hazımsızlığa; yüksek yağlı besinler, şeker, kafein, baharat tüketimi sebep olabilir. Hazımsızlığı gidermek için öncelikle bu tarz besinlerin tüketiminde dikkatli olmalısınız..

Bunun yanı sıra besinleri iyi pişirerek tüketmelisiniz ve ağzınıza alır almaz direk yutmak yerine yeterince çiğnemelisiniz. Uzun süre çiğnenen besin, daha çok parçaya ayrılacağı için midenizde sindirimi de daha kolay olacaktır. Ayrıca günlük almanız gereken besinleri tek bir öğüne sıkıştırmak da hazımsızlığa sebep olabilir. Bu sebeple az az ve sık sık beslenmeniz hazımsızlık şikâyetinize daha iyi gelecektir. Bununla beraber yemek esnasında herhangi bir sıvı tüketimi rahatsızlıklarınızın artmasına sebep olabilir. Bu yüzden sıvı tüketiminizi de öğün aralarında yapabilirsiniz.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English