Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Faizi Neden Arttırdık?

27 Eylül 2020
Perşembe günü yapılan Merkez Bankası PPK toplantısında 200 baz puan faiz artışı kararı çıktı. Bu durum piyasanın ve de ekonomistlerin beklemediği bir durumdu. Cuma günü ise BDDK’nın swap hatlarında yapmış olduğu değişikliklerde olumlu yansımıştır. Bu hamlenin nedeni yılbaşından bu yana TL'de yaşanan yaklaşık % 30'luk değer kayıpları, ülke risk priminin yükselmesi ve de oluşan enflasyondur. Petrol fiyatlarının düşmesi hammadde fiyatlarına olumlu yansısa da içerde yaşanan kur artışları ithal girdilerin maliyetlerini artırmakta ve fiyatların yükselmesine neden olmaktadır.

Covid19 nedeniyle kredi büyümesinden ciddi bir artışa neden olduğu ve bu durum enflasyon oluşmasına neden oldu. Merkez Bankasının kuru sabit tutmak için rezervlerini kullanması da çok yeterli olmadı. Harcanan rezervler işe yaramadığında piyasa daha fazla döviz tutmaya çalışmaktadır ve güvensizlik oluşmaktadır. Swap hatlarını kullanmaya çalıştık fakat bu durumda kısa süreli bir etkiye sahip olduğu için yeterli olmadı.

Temel sorun gerçekler ile göstergeler arasında kaynaklanan uyuşmazlıklardandır. Örneğin faiz 8.25 iken gerçekte ise 10.39 olması gibi. Merkez Bankası (MB) faizi 8.25 olarak görünürken, piyasada uygulanan faiz ise bunun çok üzerindeydi. Bankalar kredi büyümesi sonrası faizleri artırmışlardı. Piyasa MB önce hareket geçmiştir. MB piyasadan önce hareket etmesi gerekir ki daha sonrasında yapacağı adımlar piyasa tarafından tatmin edici olsun.  Ayrıca yaklaşık %14 civarında olan enflasyon olduğu bir ortamda faizlerin negatif bir durumda kalması da sürdürülebilir bir durum değildir. Bu durumlarda MB faiz artırmaya iten nedenlerdendir. 

Dolar TL kısa süreli 7.45-7.50 seviyelerine kadar geri geçilmeler olsa da teknik göstergeler ve gelişmelere baktığımızda ise yönün hala yukarı olduğu görülmektedir. Dolar TL kısa ve orta vadede 8.00-8.25 bandına kadar yükselişler muhtemeldir. Bu durumu MB da destekler nitelikte yılsonu tahminini 7.55 olarak revize etmiştir.(Önceki tahmin 7.32) Görünenlerle gerçekleşeni örtüştürdüğümüz zaman başarıya ulaşacağız.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English