Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​En büyük 10 Ekonomi

09 Ağustos 2020
Ülkelerin ekonomi arasında inceleme ve değerlendirme her zaman yapılmaktadır. Hangi ülkeler neyi doğru yaptı ya da yap(a)madı. 1980’lerde en büyük ekonomi sıralaması; ABD, Japonya, Almanya, İtalya ve Brezilya olarak sıralanmaktadır.  Daha sonraki yıllarda ise Çin’in yükselişi ve Brezilya’nın düşüşünü göreceğiz.

Son 40 yılı baz aldığımızda dünyadaki en iyi 10 ekonomisinde Çin’in ve Hindistan’ın yapmış olduğu atılım çok net olarak görülmektedir. 2000’li yıllar itibariyle Asya ülkelerinin çıkışı göze çarparken Batı ülkelerinin de düşüşü gözden kaçmamaktadır. Teknoloji deyince her zaman akla gelen ülkelerden olan Japonya neredeyse hep ilk beş ekonomi arasında olmayı başarmıştır. Günümüzde ise, Çin 29,47 Trilyon Dolar ile Dünya’nın en büyük ekonomisine sahiptir. Aynı Çin gibi son yıllarda ciddi bir atılım yapan bir diğer ülke ise Hindistan’dır. Yazılım ve sanayileşme konusundaki başarıları bu atılımda ciddi pay sahibidir. Asya ekonomilerinin Batı ekonomilerinin yerini almasında en önemli konu ise; Sanayileşmedir. Sanayileşme ile işsizlik konusuna çözüm bulundu ve insanların gelişimine katkı sağlandı. 

Brezilya’nın düşüşün yaşanmasına rağmen gelecekte önemli ekonomilerden birisi olacağı öngörülmektedir. Bu yüzden BRIC Ülkeleri (Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya) içinde yer almaktadır. Yüksek vergiler, enflasyon, halk protestoları ve yolsuzluklar gibi konular yüzünden krizler yaşanmaktadır. Doğal kaynakları sayesinde tedarikçi ülke konumunda olan Brezilya’nın yeni bulunan petrol rezervleri ile ciddi gelir kaynaklarına sahip olacaktır. 

İtalya ekonomisi 1980’lerde başlayan artan verimlilik ve artan ihracat sayesinde yükselişe geçmiştir. Sürdürülemez mali açıklar büyümeyi hızlandırmış daha sonra ise 2000’lerde artan kamu borçlarını azalma istemeleri nedeniyle ekonomik büyümeleri sınırlı kalmıştır. 
Covid19 nedeniyle tüm dünya ekonomisi kötü bir şekilde etkilenmiş ve ekonomilerde küçülmeler meydana gelmiştir. Dünya Bankası verilerine göre 2.Dünya Savaşı’ndan bu güne kadar yaşanan en kötü durgunluk yaşanmaktadır. Covid19 nedeniyle ülkelerin ve ekonomilerin ciddi kayıpları olacaktır. Önemli olan bu kayıpların nasıl telafi edileceği ve gelecek on yıla yansımaları neler olacağıdır. Bu yansımalar en büyük 10 ekonomi sıralamasını nasıl değiştirecektir. Türkiye olarak bizler de sanayileşmeye ve teknolojik yatırımlara önem vermeliyiz. Nitelikli üretim yapmalıyız ve bunu tüm dünyaya pazarlamalıyız.  

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English