Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Ekonomik Kavramlar

29 Sunday 2020
Piyasaların ve dünyanın virüs salgını nedeniyle yaşamış olduğu zor günlerde sık sık duyduğumuz bazı ekonomik kavramları açıklayacağım. Son günlerde gazete ve TV’lerde kullanılan bazı terimleri açıklamanın faydalı olacağını düşünüyorum. Kısaca bu yazımda Parasal Genişleme (QE), Açık Piyasa İşlemleri (APİ), tahvil, bono, hisse senedi, repo, resesyon gibi kavramları açıklamaya çalışacağım.

Parasal Genişleme: (QE)
Merkez bankalarının piyasaya likidite vermek istediklerinde piyasadan tahvil, bono gibi enstrümanları kullanarak ve karşılığında para vermesidir. Bu durumu iki şekilde yapabilirler. Satın alma ya da kısa süreli iade etmeye dayalı repo yöntemi ile gerçekleştirilir. Parasal genişlemeyi ilk kez ABD Merkez Bankası (Fed) kullanmıştır. Amaç; bu şekilde likidite sunarak ekonomiyi canlandırmaktır. Bu durum para basma şeklinden bir farkı yoktur. Sonuçta merkez bankası Hazine kağıtlarını alarak, onun borcunu üstelenmiş oluyor. 

Açık Piyasa İşlemleri (APİ): 
Merkez bankalarının dolaşımdaki para miktarını kontrol edebilmek için yaptığı işlemlerdir. Bunlar; hazine bonosu, tahvil ve hisse senedi alım satımı işlemleridir. Amaç; banka rezervleri ile oynayarak para arzını etkilemektir.  Alım ve satımlar kesin alım veya satım olabileceği gibi geri alım veya satım vaadiyle (repo) şeklinde de olabilir. Bunun sonucunda piyasadaki miktar ve fiyat etkilenir. Merkez bankası, 
Likidite fazlasını kontrol etmek için senet satar. 
Para darlığında ise senet satın alır.

Tahvil: 
Kaynak bulmak için Sermaye Piyasa Kurumu izniyle çıkarılan vadesi bir yıldan uzun borç senedidir. Faiz getirisi vardır. Alınan tahvil kişiye, alacak hakkı verir, yönetim hakkı vermez. 

Bono:
Borç senedidir. Gününde ya da gününden önce tahsil edilebilir. Alınan bono kişiye, alacak hakkı verir, yönetim hakkı vermez. Getirisi sabittir. 

Hisse Senedi:

Bir şirketin anaparasının eşdeğer parçalarından biridir. Getirisi değişkendir. Hisse senedi alan kişiye ortaklık hakkı ve yönetim hakkı verilir. Vadesi yoktur. 

Repo:
Kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir dönem sonra tekrardan geri alınması şartıyla gerçekleşen satış işlemidir. 

Resesyon: 
Ekonomide küçülme halidir. Üst üste 2 çeyrek dönem GSYH küçülmesi yaşanıyorsa resesyondan söz edilebilir. Bu durum daha da uzun da olabilir.

V tipi: Ekonominin resesyondan iki çeyrek sonunda çıkmasına (2008 Küresel Kriz Türkiye Ekonomisi)

U tipi: Ekonominin resesyonda iki çeyrekten daha uzun süre kalması

W tipi: Ekonominin resesyondan çıkıp tekrar girmesi durumuna denir yani çift dipli durum diye de ifade edilir. (2008 Küresel Kriz İngiltere Ekonomisi)
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Ali Tunç

    Ramazancım takibe devam... Ellerine sağlık

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English