Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Doların gücü

19 Sunday 2020
Değişen dünya düzeniyle birlikte askeri gücün yanında parasal gücün öneminin artmasıyla “Para imparatorlukları “ dönemi başlamıştır. Bu dönem 15.yy da Portekiz ile başlamış, sırasıyla İspanya, Hollanda ve Fransa ile devam etmiştir. 18 y.y ise İngiltere kontrolüne geçmiştir. 1944 yılında 44 ülkenin katılımıyla ABD’nin Bretton Woods kasabasında gerçekleştirilen konferans ile "Uluslararası Para Anlaşması" adı altında yeni sistem üzerine anlaşma imzalanmıştır. Bretton Woods anlaşması ile Dolar, altına dönüşebilen tek para birimi olmuştur. 1 ons altın 35 dolar (0,88867 gram altın) olarak kabul görmüştür.

Para çok önemli işlevi olan bir araçtır. Bir mal veya hizmeti satın almaya, Değer katmaya, korumaya ve ölçü birimi olarak kullanılan bir araçtır. Rezerv ise biriktirme, saklama anlamındadır. ABD doları dünyada en fazla olan rezerv para birimidir. Emtialar da ABD doları cinsinden fiyatlanmaktadır. Ayrıca dünyadaki Merkez bankalarının ellerinde döviz rezervi olarak da bulundurmaktadır. Rezerv paralar tüm dünya ticaretinde kullanıldığı için yaygın ekonomilerden seçilir. Ayrıca hızlı, kabul görmüş ve kolay çevirim yapılması da diğer tercih sebebidir. Dünyadaki rezerv para birimleri:

ABD Doları

Euro

İngiliz Sterlini

Japon Yeni

Çin Yuan

Grafikte 2015-2018 yılları arasında rezerv para birimlerinin yüzde dağılımı görülmektedir. ABD doları miktarı azalsa da hala ciddi oranda rezerv olarak kullanıldığı aşikârdır. Rakamlar bize doların gücünün bitmeyeceğini göstermektedir. 1944 olduğu gibi tüm dünya ülkeleri tekrardan yeni bir ekonomik sistem üzerinde anlaşma yapmadığı takdirde bu sistemin değişmesi pek mümkün değildir. Son yıllarda Japon Yeni ve Çin Yuan ile Doların etkisi az da olsa azaltılmaktadır fakat daha fazla zamana ihtiyaç vardır. Çünkü Çin Yuanı son 3 yılda rezerv payında %1.43 seviyesindedir bu payı ABD dolarından almaktadır. Ticaret savaşlarının artması sadece mal ya da hizmet satılmasıyla alakalı olmadığını da görülmektedir.


Kaynak: The World Economic Forum verileri kullanılarak yazar tarafından oluşturulmuştur.

Saygılarımla...
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English