Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Dış Ticaretin 2020 Bilançosu

17 Sunday 2021
2020 yılı her yönüyle zor geçen bir yıl oldu. Etkileri ve yansımalarını ise hala yaşamaya devam ediyoruz. Kronik bir cari açık sorunumuz olduğu için bu durumu değiştirmek için aslında yaşanan kriz bizim için bazı noktalarda bir fırsattır. Ülkeler artık tek bir tedarikçi yerine alternatif yerler aramakta ve özellikle üretim noktasında Çin’e alternatif olma noktasına baktığımızda ülkemiz öne çıkmaktadır. Pandemi süresinde bölgesel yapılanlar tekrardan gündeme gelmiş ve yeni ticaret anlaşmaları yapılmaya başlanmıştır. Afrika’da ve Çin tarafımdan yapılan yeni bölgesel ticaret anlaşmalarını bunun bir göstergesidir.
 
2020 yılı verilere göre ihracat bir önceki yıla göre %6,26 gerileyerek 169 milyar 514 milyon $ olmuş, ithalat %4,32 artış ile 219 milyar 425 milyon $ olmuştur. Dış ticaret açığında ise artış %69,1 oldu. Ülkemizin 2020'de dış ticaret açığı 49,9 milyar $ olmuştur. 2020'de Türkiye'nin ihracatı 169,5 milyar $, ithalat ise 219,4 milyar $ olmuştur. 2020'de ihracatın ithalatı karşılama oranının %77,3, altın hariç tutulduğunda da %85,8 olarak gerçekleşmiştir.
 
Pandeminin etkisiyle ihracatımız yılın ikinci çeyreğinde 32,4 milyar $ kadar gerilemiştir. Yılın üçüncü çeyreğinde ise büyümenin de etkisi ile hızlı bir toparlanma olmuştur. Aralık ayında ihracatımız yıllık %16 artışla 17,84 milyar $ ile tüm zamanların en yüksek aylık rakamına ulaşmıştır. 2020'nin son çeyreğinde 51,2 milyar $ ihracatla en yüksek çeyreklik rakama ulaşılmıştır. Grafikte 2013-2020 yılları arasında ihracat, ithalat, dış ticaret açığı ve karşılama oranları mevcut.


Konya özelinde baktığımızda ise 2020 yılında ihracatını %8,28 artırarak 2 milyar 185 milyon $ ihraçta yapmıştır. Grafikte son 3 yıldaki Konya’nın ihracat rakamları vardır. Emeği geçen tüm hemşerilerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

 
2020 yılında ABD'de dış ticaret açığı da bir önceki aya göre %8 artarak 68,1 milyar $ ulaşarak, Ağustos 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştır. ABD'nin dış ticaret açığı verdiği diğer ülkeler arasında Çin 30 milyar $, AB 16,7 milyar $, Meksika 11,3 milyar $, Japonya 6,6 milyar $ olmuştur.
 Daha fazla ihracat yaparak hem döviz geliri elde etmeliyiz hem de dış ticaret açığını azaltmalıyız. Bunun içinde imalatın ithalata bağımlılığını azaltmalıyız. Üretimde teknolojik ürünlere yönelmeli, üretimde teknolojinin kullanım payını artırarak rekabet gücümüzü artırmalıyız. Bölgesel anlaşmaları artırmalı Çin’e alternatif olmalıyız. 2021 yılı yeni ihracat rekorlarının kırıldığı bir yıl olması dileğiyle…
 
Saygılarımla…17.1.21

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Yavuz

    Hocam, Kalkınma iktisadi dersinde benim okuduğum kadarıyla anladığım şu; bugünün gelişmiş ülkeleri buna Rusya'da dahil önce tarım üzerinden tasarrufa giderek sermaye birikimi yapmışlar. Bu sermaye birikimi ile sanayi ve bilime yatırım yaparak bugüne gelmişler.Her ne kadar emperyalist tutum sergileyip Afrika ve Asya'yi , Amerika kıtasının keşfi ile zengin olmuş olsalar bile İngiltere'de 1848 yılında sanayii ihtilalinin nasıl gerçekleştiğini öğrenip ona göre bir politika geliştirmemiz lazım. İlk önce tarıma, eğitime önem verip çok ciddi olarak tasarrufa giderek sermaye birikimi yapmamız lazım. Üniversitelerin bilim üretip sanayi ile işbirliği yapması lazım. Liyakat sahibi çocuklarımızı değerlendirmemiz şart. Yoksa biz emperyalist ülkelerin hamalligini yaparak bir yere varamayız.Cin'den söküp Türkiye'ye getirdiği fabrikayı yarın sokup Mısır' a taşırlar. Biz niye bunların kölesi olalım. Liyakat, tasarruf, bilimsel yatırım şart. Otomotiv yedek parça dökümcusu ( Avrupa'da yasaklandı Çin, Türkiye, Pakistan, Hindistan yapıyor),Afrika'ya şeker, bisküvi, Irak'a yumurta,un,tavuk satmakla kalkinamayiz.Selamlar...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Ramazan Çınar

    Merhabalar, Öncelikle geç cevap verdiğim için k bakmayın. Büyüme tasarruf ile olursa başarılı olursunuz. Tüm ülkenin tasarruf yapıp bununla yatırımlarımızı yapmamız gerekir. Yenilikçi, teknolojik ve sürekli gelişen ürünler üretmeliyiz. Tarımın önemi bundan sonra daha da artacaktır fakat maalesef ülkemizde ise önemi her geçen gün azalmaktadır. Ülkemizin tasarrufları artırması, işi ehline vermesi (liyakat sahibi insanlara) ve en önemlisi verimli bir şekilde çok çalışmalıyız. Selamlar...

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English