Son Dakika Haberler

Firdevs Sak

Firdevs Sak

​BEDEN KÜTLE İNDEKSİ (BKİ)

29 Thursday 2020
Vücudunuz hakkında bilgi sahibi olmak, dikkatinizi çeken durumlar fark ettiğinizde merak edip araştırmak kendinize değer verdiğinizin göstergesidir. Nihayetinde sizin vücudunuz, size emanet ve sizden başka hiç kimse sizinle aynı özeni gösteremez. Bu merak doğrultusunda nerden başlayacağınızı bilemiyorsanız BKİ uygun bir başlangıç olabilir. Tabiî ki bu araştırmalar için internetin derya deniz olduğunu bilmek ve her bilgiyi doğru kaynaktan, uzmanından öğrenmek oldukça önemli. Sorularınıza cevap bulabilmek adına gelin bu hafta sizlere BKİ'nin ne olduğundan kısaca bahsedeyim:

Beden Kütle İndeksi (BKİ) bireyin vücut ağırlığının boyuna oranla normal olup olmadığını gösteren bir çeşit parametredir. Yani boyunuzu ve kilonuzu baz alan bir hesaplama çeşididir. Aslına BKİ'nin ne anlama geldiğini anlamaktan ziyade neyi neden ölçtüğünü sorgulamanızda fayda var. Kişinin BKİ değeri eğer 18,5 ve altında bir değer çıkarsa kişi zayıf olarak değerlendirilir. Bununla beraber normal bir BKİ değeri 18,5-25 arasında ve 25-30 arasındaki BKİ değeri aşırı kilolu olarak değerlendirilir. BKİ'nin 30 üzerinde çıkması halinde ise birey obez olarak değerlendirilir. Tabiî ki bireyi sadece BKİ ile değerlendirmek birey hakkında detaylı bir bilgilendirme vermez. Fakat yine de BKİ önemli bir parametredir ve BKİ yüksekliğinin bir takım rahatsızlıklara zemin hazırladığını gösteren çalışmalar mevcuttur. BKİ'nin yükselmesi vücut ağırlığının fazla olduğunu ve bununla beraber diyabet, artrit, uyku apnesi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve çeşitli karaciğer hastalıkları gibi hastalıkların oluşmasına da zemin hazırladığını gösterebilir. Aynı şekilde BKİ'nin olması gerekenden düşük olması da yetersiz beslenme olduğunun göstergesi olarak kabul edilir. Bütün bunlar genel bilgilendirme niteliğindedir fakat her zaman olduğu gibi burada da hastalık değil hasta vardır prensibine bakılarak normal BKİ değerine sahip bir birey kronik hastalıklara sahip iken normal BKİ değerinde olmayan bir bireyin de herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmayabilir.

​Kısacası günümüzde BKİ hesaplamak oldukça pratik. İnternette birçok sitede bulabilirsiniz. Fakat kendi BKİ'nizi hesaplayarak kendi sağlığınız hakkında detaylı bir bilgilendirmede bulunamayabilirsiniz. Bu noktada yardımcı olmak adına hem doktor hem de diyetisyeninizle görüşmenizde fayda vardır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Kütle

    Küte,küt... Pata küte...

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • TÜRK

    Çok bilmişlik tarzın mı? Defalarca aradım dün,sen ve sana benzeyenlere RTÜK vb uyarı yapabiliyor mu ki? Etik sizede şart. Sızdırılan ya da paralel giden durumlara...

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English