Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ülkenin enerjisine önemli katkı:10 bin megavat kurulum öngörülüyor

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Türkiye'nin güneş enerjisi kurulumlarının bu yıldan itibaren ivmeleneceğini ve 3 yılda 10 bin megavatlık kurulu gücün sisteme dahil edileceğini bildirdi.

Ülkenin enerjisine önemli katkı:10 bin megavat kurulum öngörülüyor
Kaleli, Türkiye'de güneş enerjisi sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de 3 yılda 10 bin megavatlık güneş enerjisi kurulu gücünün sisteme dahil edileceğini bildiren Kaleli, bunun ülkenin enerji güvenliğine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Kaleli, depolama teknolojileri fiyatlarının hala maliyetli olduğunu ancak zamanla bir dengeye ulaşacağını belirterek, "Depolamanın fizibıl olması için ya enerji fiyatı artacak ya da depolama maliyeti düşecek, başka bir alternatif yok. Büyüyen bir ekonomiyiz, nüfusumuz artıyor. Daha çok elektrik tüketmeye yönelik bir toplum davranışı değişikliği var. Elektrikli araçların kullanımı artacak, sanayi tüketimi daha da yükselecek, kapasite kullanım oranları artacak. Türkiye'nin kişi başına düşen elektrik tüketiminin 4-5 yıl sonra 2 katına çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Bu enerji ihtiyacının karşılanması için devletin aldığı en önemli önlemlerden birinin öz tüketim için güneş enerjisi santrali (GES) kurmak olduğunu dile getiren Kaleli, şöyle devam etti:

"2014'ten bu yana istikrarlı şekilde büyüyen güneş enerjisi sektöründe bu yıl kurulumların ivmeleneceğini öngörüyoruz. Güneşte 3 yılda 8 milyar dolar yatırımla 10 bin megavatlık kurulu gücün sisteme dahil edileceğini hesaplıyoruz. Bu kapasitenin büyük çoğunluğunu öz tüketim uygulamaları oluşturacak."

Kaleli, santral sayısı arttıkça enerji fiyatlarının düşeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye Cumhuriyeti devletinin ana hedefi son kullanıcı dediğimiz hane halkına, sanayiye veya ticarethaneye olabildiğince ucuz elektriği sunmak. Ne kadar çok santrali devreye alırsak enerji fiyatları o kadar düşecek. Güneş enerjisi santrallerini çatı GES, öz tüketim amaçlı arazi GES, hibrit GES ve depolamalı GES gibi farklı alanlara dağıtmak gerekiyor. Hibrit ve depolamalı dediklerimiz lisanslı, öz tüketim amaçlı çatı ve arazi GES'ler ise lisanssız. Lisanslı projelerde izin süreçleri 1-1,5 yıl kadar alıyor ama lisanssız projelerde bu izin süreçleri daha hızlı. Kısa sürede tamamlanabilen lisanssız projelere öncelik vermek, ekonomik olarak daha büyük fayda sağlayacak. Çünkü ne kadar erken enerji tesisini işletmeye alırsak, ülkenin milli servetine o kadar çok katkı sağlamış oluruz."

"Güneş enerjisinde alım garantili fiyat mekanizması gerekiyor"
Güneş enerjisinden maksimum enerji elde edildiği öğle vakitlerinde kömür, doğal gaz gibi kaynaklardan elektrik üretimine ihtiyaç bulunmayacağına işaret eden Kaleli, "Öğle saatlerinde güneşten enerji maksimum düzeyde üretiliyor. Piyasa takas fiyatının sıfır çıktığını düşünün. Güneş santrallerinin belli bir büyüklüğe ulaştığı durumda bu sayıları göreceğiz. Bu, bir taraftan da lisanslı enerji yatırımcısını korkutan bir şey. Yüksek fiyatlı saatlerde ise enerjiyi satabilmek için enerjiyi depolamak uygun bir yol. Depolama imkanı yoksa o zaman alım garantili fiyat mekanizması lazım." ifadelerini kullandı.

Kaleli, güneş enerjisi kurulu gücünde gelecek 10 yılda 30 bin megavat pazar büyüklüğüne ulaşma hedefi bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English