Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kudüslü ayakkabı tamircisi, yarım asırdan fazladır icra ettiği zanaatın kaybolmasından endişeli

Filistinli ayakkabı tamircisi Nebil Hazim: "Mesleği babamdan öğrendim ve 25 yıl onunla birlikte çalıştım. Babamın 30 yıl önce vefat etmesinin ardından mesleği tek başına yapmaya başladım" "Yeni nesil, bu zanaata meraklı değil. Bu nedenle ayakkabı tamirinin zamanla yok olmasından endişe ediyorum"

Anadolu Ajansı haberine göre;

KUDÜS (AA) - ABDURRAUF ARNAUT - Kudüs'ün en yaşlı ayakkabı tamircisi olduğu belirtilen Nebil Hazim (72) yarım asırdan uzun süredir severek yaptığı zanaatın unutulmasından endişe ediyor.


Doğu Kudüs'teki Eski Şehir'de yer alan El-Attarin Çarşısı'nda küçük bir dükkanı bulunan Hazim, eskimiş ya da yıpranmış ayakkabılar ile çantaları onarıyor.


Hazim'in dükkanına onlarca yıldır, Doğu Kudüs sakinlerinin yanı sıra zaman zaman da olsa işgal altındaki Batı Şeria'dan müşteriler geliyor.


Ayakkabı tamircisi Hazim'in dükkanı, bölgedeki en eski zanaatkarlardan biri olması sebebiyle Eski Şehir'i ziyaret eden yabancı turistler tarafından da rağbet görüyor.


- Babasından öğrendiği mesleği 55 yıldır icra ediyor


Kudüs'teki sembol isimlerden Hazim, 55 yıldır icra ettiği zanaatının inceliklerini ve mesleğine dair endişelerini AA muhabirine anlattı.


Mesleği babasından öğrendiğini, okuldan sonra yardım için dükkana gittiğini aktaran Hazim, 4 kardeş olduklarını ancak dükkanda babasının yanında en çok kendisinin kaldığını ifade etti.


Hazim, "Mesleği babamdan öğrendim ve 25 yıl onunla birlikte çalıştım. Babamın 30 yıl önce vefat etmesinin ardından mesleği tek başına yapmaya başladım. 55 yılı geride bıraktığım bu mesleğe, sağlığım elverdiği ölçüde devam etmek isterim." dedi.


- 30 ayakkabı tamircisinden 3'ü ayakta


Hazim, Eski Şehir'de önceleri çok fazla ayakkabı tamir eden dükkanlar bulunduğunu, sayıları 30'dan fazla olan bu dükkanlardan şimdi sadece 3'ünün ayakta kaldığını aktardı.


"Yeni nesil, bu zanaata meraklı değil. Bu nedenle ayakkabı tamirinin zamanla yok olmasından endişe ediyorum." diyen Hazim, şunları söyledi:


"Kardeşim benimle birlikte 20 sene çalıştı sonra da ayrıldı. Benzer şekilde oğlum da benimle 10 yıl çalıştı ve o da ayrıldı. Önceden babalar çocuklarını zanaat öğrenmesi için yanında getirirdi ancak şimdi böyle bir şey kalmadı."


- Eski Şehir'den taşınmak zorunda kalan esnaflar


İsrail'in 90'ların başından bu yana Batı Şeria ve Gazze Şeridi sakinlerinin Doğu Kudüs'e girişlerini kısıtlaması, bölgedeki ticaret akışını da aşamalı şekilde azalttı.


Onlarca yıldır Filistinlilerin ticaret merkezi olan Eski Şehir bölgesindeki ekonomik hareketliliğin neredeyse "Eski Şehir sakinleri ve çevre mahallelerle" kısıtlı hale geldiği belirtiliyor. Bu durum, Eski Şehir'deki pek çok esnafın da beldenin dışına taşınması sonucunu doğurdu.


Hazim, "Pek çok zanaatkarın işlerini Eski Şehir'in dışına taşıdığı doğru. Fakat şahsen beldenin dışına taşınmayı reddediyorum." diye konuştu.


Kudüslü zanaatkar, tamir ücretlerinin yüksek olmadığını ancak yeni ürünlerin daha cazip hale geldiğini söyledi.


Ayakkabı tamirinin düzenli bir geliri olmadığını, kimi zaman işlerin arttığı kimi zaman da durgunluk olduğunu kaydeden Hazim, rızkın nasip olduğunu ve payına düşenle yetindiğini dile getirdi.


Hazim, "Meşgul olduğun işi seversen başarılı olursun. Tabii ki başarı emek ister. Çalışmamak bir hastalık, çalışmak ise bedeni canlandırır. Başkalarına muhtaç olmamak için çalışmak gerekir." ifadelerini kullandı.


Zamanla değişen değerlere ve yaşam şartlarına rağmen dükkanına gelirleri fark etmeksizin her kesimden müşterinin geldiğini kaydeden Hazim, genellikle ayakkabı ve çanta tamiri için gelen müşterileri olduğunu aktardı.


- Yarım asırlık aletler


Hazim, zanaatkarlığın yanı sıra dükkanın sermayesinin deri parçaları, küçük çiviler ve yıllardır muhafaza ettiği eski iki dikiş makinasından oluştuğunu aktardı.


Dikiş makinalarını babasının aldığını söyleyen Hazim, birinin 50 diğerinin ise 55 yıllık olduğunu dile getirdi.


Hazim, emektar makinaların bu türlerinin artık satılmadığını sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”