Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakanlık mercek altına aldı! Konya kapalı havzasında su varlığı azaldı

Türkiye'de son 10 yılda küresel ısınma, iklim değişikliği ve yağış rejimlerindeki farklılıklar başta olmak üzere çeşitli nedenlerle 25 havzadan 20'sinde su varlığı azalırken 5'inde artış gerçekleşti. Bakanlık, 2013-2022 döneminde Türkiye'deki havzalarda meydana gelen su varlığı değişimini mercek altına aldı.

Bakanlık mercek altına aldı! Konya kapalı havzasında su varlığı azaldı
Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgiye göre, vatandaşların su sıkıntısı yaşamaması için içme ve tarımsal amaçlı kullanılanlar başta olmak üzere, su konusunda kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.

Bakanlık su varlığı değişimini mercek altına aldı
Bakanlık, 2013-2022 döneminde Türkiye'deki havzalarda meydana gelen su varlığı değişimini mercek altına aldı.10 yıllık dönemde mevcut 25 havzadan 20'sinde su varlığında önemli düşüşler görülürken 5'inde artış tespit edildi.

Konya kapalı havzasında su varlığı azaldı
Yapılan analize göre, 2013'te yüzde 92,5 doluluğu yakalayan Asi'de bu rakam 2022'de yüzde 43,5'e geriledi. Akarçay'da yüzde 78'den yüzde 35,1'e düşen su varlığı, son 10 yılda Büyük Menderes'te yüzde 87,8'den yüzde 37,1'e, Fırat-Dicle'de yüzde 74,9'dan yüzde 46,4'e, Kızılırmak'ta yüzde 76,7'den yüzde 35,8'e, Konya-Kapalı'da yüzde 56,5'ten yüzde 36,5'e ve Küçük Menderes'te yüzde 73,1'den yüzde 45,5'e indi.

En dikkat çekici düşüş Burdur'daki göller ve Gediz Havzası'nda
En dikkat çekici düşüş ise Burdur'daki göller ve Gediz Havzası'nda yaşandı. Burdur'daki göllerde 2013'te yüzde 61 olan doluluk oranı 2022 itibarıyla yüzde 5,9'a, Gediz'de ise yüzde 76,6'dan yüzde 7,7'ye geriledi.

Beş havzadaki su varlığında artış
Diğer yandan bazı havzalardaki su varlığında artış belirlendi. Batı Karadeniz Havzası'nda doluluk oranları 10 yıllık dönemde yüzde 53,5'ten yüzde 87,8'e, Çoruh'ta yüzde 51'den yüzde 67,7'ye, Doğu Karadeniz'de yüzde 71,8'den yüzde 83,7'ye, Meriç-Ergene'de yüzde 72,9'dan yüzde 73,3'e ve Seyhan'da yüzde 83,1'den yüzde 88'e yükseldi.

Diğer havzalarda kurak dönemlerde barajlara gelen akımlarda kısmen düşüş meydana gelmesine rağmen ihtiyaçların karşılanmasında gerekli tedbirlerin alınmasıyla sıkıntı yaşanmadan su yılı atlatıldı.

Özellikle Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzalarında aşırı su sıkıntısı ön plana çıkarken alınan tedbirlerle problemler giderilmeye çalışıldı.

İl bazında bakıldığında, Burdur, Konya, Aksaray, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Çankırı, Çorum, Ankara, Kırıkkale'deki depolama tesislerine gelen su miktarlarında önemli azalmalar görüldü.

İçme suyu açısından Ankara, İstanbul, İzmir, Yalova ve Kilis gibi şehirlerde kurak dönemlerde yaşanması muhtemel su sıkıntıları ilave su kaynaklarının devreye alınmasıyla çözüme kavuşturuldu ve problem yaşanmasının önüne geçildi.

418 sulama amaçlı rezervuarın 375'i yeterli
Öte yandan Türkiye genelinde 1 Ekim 2021-1 Nisan 2022 döneminde yağışlarda normale göre yüzde 2,7, 2021 yılı su/tarım yılı yağışlarına göre ise yüzde 25,3 artış gerçekleşti.
Bölge geneli kümülatif yağışlarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricinde tüm bölgelerde normaller civarı veya normale göre artış oldu.

Yapılan analiz neticesinde 418 sulama amaçlı rezervuarın 375'inin yeterli, 24'ünün kısıntılı, 19'unun kritik aktif hacme sahip olduğu tespit edildi.

Bakanlık tedbirleri hayata geçiriyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliği, küresel ısınma, yağış rejimindeki farklılıklar gibi faktörlerin etkisini en aza indirmek amacıyla çalışmalar yapıyor. Bölge müdürlüklerince kuraklığın etkilerinin asgariye indirilmesine yönelik tedbirler uygulanıyor. Suyun sulama alanlarında program dahilinde kullanımının sağlanması da büyük önem taşıyor. Dolayısıyla işletmedeki tüm barajlar için programlar hazırlanarak, bunlar ihtiyaç halinde güncelleniyor ve programa göre işletilmesi sağlanıyor.

Ayrıca, sulama maksatlı barajların hizmet ettiği alanlar için sulama mevsimi öncesinde, depodaki mevcut ve gelecek su miktarına göre çiftçilerden beyanname toplanıyor, sulanacak alan, ekilecek/dikilecek ürün çeşidi belirleniyor.Bu verilere dayanılarak "genel sulama planlaması" hazırlanıyor ve sulama sezonu boyunca haftalık, günlük su dağıtım programları yapılıyor.
Özellikle su sıkıntısı yaşanacağı öngörülen bölgelerde, bölge müdürlükleri koordinasyonunda, mülki idareler, belediyeler, sulayıcı örgütler, çiftçi örgütleri ve önder çiftçilerin katılımlarıyla "kuraklık ve alınacak tedbirler" hususunda toplantılar yapılıyor. Toplantılarda yöre çiftçileri mevcut suyun tasarruflu kullanılması konusunda uyarılıyor, mevcut su durumuna göre alınan kararlar doğrultusunda birçok tedbir alınıyor.Aynı doğrultuda, sulama sezonu öncesinde tüm bölge müdürlüklerinin hidrolojik envanterlerine göre "Kuraklık Eylem Planı"nın bir parçası olan "Kuraklık İşletme Talimatı" hazırlanıyor. Buna uygun olarak su kaynağının mevcut durumu ve ihtiyaçların karşılaştırılmasıyla durum analiz yapılarak, kritik, kısıntılı veya yeterli seviye şartlarına göre bir faaliyet planı oluşturularak, tüm sulamalar bu talimata uygun şekilde işletiliyor.

Eylem Planı Tedbirleri uygulanıyor

Bakanlıkça oluşturulan Eylem Planı Tedbirleri kapsamında yapılacaklar da belirlendi. Buna göre, şu adımlar atılıyor:


-Çiftçilerin su eksikliğinden zarar görmelerini önlemek maksadıyla mülki idare amirleri, yerel yöneticiler, sulayıcı teşkilat yöneticilerinin katılımıyla geniş katılımlı toplantı yapılarak, mevcut suyun adil bir şekilde dağıtımı için bir komisyon kurulması planlandı.

-Gece sulamasının yaygınlaştırılması ve sulamada sabit tesislere (meyve bahçeleri) öncelik verilmesi hedeflendi.

-Sulayıcı teşkilatların ve ilgililerin de katıldığı toplantılar düzenlenerek, sulamalarda yapılacak kısıntı konusu değerlendirilmesi ve bunun su kullanıcılarına duyurulması için ilgili mülki amirlere ve yerel yöneticilere gerekli yazılı ve sözlü ikaz yapılması kararlaştırıldı.

-Kısıntılı dağıtım programının hazırlanması ve sulama planlaması doğrultusunda dağıtım yapılarak suyun tasarruflu kullanılması amaçlandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 3
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • batuhan bozkurt
    2 yıl önce

    ORTALIKTA DEVLET YOK Kİ, HER TARAF DEPO RUHSATLI, SAHTE AĞAÇLANDIRMALI SULAMA KUYUSU, SANKİ HİÇBİRİNİ BİLMİYORLAR, OLMAYAN DEPOYA AYDA 150 BİN TL LİK FATURA NASIL GELİR, EYYY YETKİLİLER KAFANIZI KUMDAN ÇIKARIN, DAHASI VAR ADAM 100 KW LIK TRAFOYU İNDİRMİŞ, 250 KW LIK TRAFO KOYMUŞ DEPO RUHSATLI YERE 200 METRE İLERİYE BİR KUYU DAHA AÇMIŞ 800 DEKAR YER EKİYOR. YETKİLİYİM DİYEN ZATLAR DA SEYREDİYOR. MUZ CUMHURİYETİ MÜBAREK.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • H
    Hasan.
    2 yıl önce

    En önemlisi anlaşılmaz şekilde Mısır ekimi teşvik ediliyor. Buğdaya verilen teşvik artırılıp dışardan buğday alacağımıza Mısır alsak suyumuz bize kalır. Ama çok basit olan bu tetbir bile alınmıyor artık dönüşü olmayan yola girildi. Çiftçi günü kurtarıyor. Konya ovası Mısır ormanına dönüştü.

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
  • V
    VATAN SEVDALISİ
    2 yıl önce

    Ruhsatlı ruhsatsız binlerce kuyu var tedbir alinmaz böyle giderse her canlı bir damla suya hasret kalacak her turafa başında iki üc kuyu nerde bu dsi nerde bu tarım ve orman bakanliğı denetim hiç yok

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • K
    KÖYLÜ
    2 yıl önce

    Yeraltı suları tabii azalacaktır.her köylü tarlasına sondaj yaptırıp sulama kuyusu açtıysa tabii yeraltı suları azalacak ve hatta bitecektir.Hazıra dağlar dayanmaz,bundan sonra herkes susuz yaşama kendini hazırlamalıdır.

    • Cevapla
    • Begen (14)
    • Begenme (0)
  • V
    vatandas
    2 yıl önce

    tarımda bilincsiz sulama yapılıyor .bir kuyu ile 5 tarla sulaniyor.dsi durumu biliyor bişey yapmıyor .birileri para kazanacak diye memleketin geleceği feda ediliyor

    • Cevapla
    • Begen (15)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English