Son Dakika Haberler

İsfahan

Eklenme Tarihi: 31.12.2014 - 17:08

İsfahan

12. İsfahan

 

Yine 400 km. civarında gideceğiz. Minibüste şoför Ali, rehberimiz Hüseyin dahil 11 erkek var. 11 erkek biraraya gelir de ne anlatır birbirine? Her şey. Doğrusu hiç sıkılmadık, bu kadar kilometreleri yapmamıza rağmen. Öyleki rehberimiz Hüseyin ayrılış yemeğinde şunları söyleyecekti: “Gezdirdiğim hiç bir grupta bu kadar güldüğümü hatırlamıyorum.”

Biz Hüseyin’i İran’da Muta Nikahı konusunda sıkıştırdık. O bize böyle bir şey olmadığını, ne hikmetse Türkiye’den gelen tüm erkeklerin bu işi merak ettiklerini söyledi. Hatta Karadeniz’den gelen bir seçkin davetlinin gezisinin başından sonuna kadar sürekli “ha burda müta var midur?” sorusuyla kendisini sıkıştırdığını da ilave etti. 

 

Isfahan Nizamülmülk Medresesi

 

Güle oynaya İsfahan’a ulaştık. 

Bir İran şiiri “ben gittim İsfahan’da yüz dünya gördüm” der.  

Bir diğer şiir de şöyle der: “Esfahan nefse jahan” yani “İsfahan yarım cihan -dünyanın yarısı-” (Demirburak 2014: 48) 

Gerçekten İsfahan’da şimdiye kadar gördüklerimizden kat kat güzel şeyler gördük. 

 

 

Şeyh Abbas’ın 1602’de yaptırdığı İsfahan Meydanı. Şimdi Pekin’deki Tiananmen Meydanından sonra dünyanın en büyük 2. meydanı olarak biliniyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış bu meydan. Uzunluğu 525, genişliği 159 m olan bir diktörtgen alan. 

Isfahan’ı ikiye bölen büyük Zayende nehrinin kenarındaki Kowsar Otelde geçirdik geceyi.  Bu büyük nehrin içinde su yoktu maalesef. Nehrin üzerindeki tarihi Khajou ve 33 kemerli köprüler ise yerli yerinde duruyordu. İçinde suyu olmayan nehri seyrederek geçtik köprülerin üzerinden.  

 

Nakşi Cihan Meydanı

 

Isfahan İran halı endüstrisinin başkenti

Burada arkadaşlarımızdan biri ipek yün karışımı bir halı aldı. Aldığı halıdan çok yapılan pazarlık dikkatimi çekti. Satıcının 2.200 dolar dediği halının fiyatını pazarlık sonucunda nasıl 600 dolara çektiğini seyrettik tüm arkadaşlar. 

 

İsfahan Nakşi Cihan Meydanı

İsfahan Meydanı’nı çevreleyen çarşıları gezdik dolaştık. Dondurma yedik, tatlıcı dükkanlarında İsfahan tatlılarını denedik. Yine meydanın yanıbaşındaki büyük lokantada İran kebaplarından yedik. 

 

.

 

Türkçe العربية English