Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Varisler canınızı sıkmasın

12 Thursday 2013

Toplardamarların genişlemesine ve şişmesine varis denir. Tıpta “Kronik Venöz Yetmezlik” adı verilen bu rahatsızlık, damarların deri yüzeyinde görünür hale gelip morarması ile kendini gösterir.

Genellikle, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir. Ayak bileklerinde şişlikler oluşabilir. Uzun süre ayakta kalındığında bacaklarda ağrı ve karıncalanma hissedilir.
Tedavi edilmediğinde önemli bir sağlık sorununa dönüşebilen ve özellikle de kadınların canını fazlasıyla sıkan varisler için önlem almak mümkün:

NELER YAPMALI?

Yapmanız gereken tek şey, aşağıda yer alan tavsiyelere uymak ve günde sadece 15 dakikanızı ayırarak birbirinden basit bu 7 egzersizi uygulamak:
1 – Isınma amacıyla dizlerinizi yukarı çekerek ve aynı zamanda kollarınızı da aynı tempoda sallayarak bacaklarınızı hareket ettirin. Egzersizi 1 dakika boyunca uygulayın.
2 – Bir bacağınızı dizden kırarak yukarı çekin. Ayağınızı gergin bir şekilde uzatın. Gerginliği kaybettirmeden ayağınızı yukarı aşağı hareket ettirin. Egzersizi her ayağınızla 20’şer kez tekrarlayın.
3 – Bacaklarınız kapalıyken parmak uçlarınızın üzerinde yükselip, yavaş yavaş alçalarak tekrar yere basın. Egzersizi 15 kez tekrar edin.
4 – Değişken bir şekilde ayak ucu ve topuklarınızla yere dokunun. Her bacağınız için 20 tekrar yapın.
5 – Bacaklarınızı kaldırın ve ayaklarınızla değişken olarak sanki bir pedala basıyormuş gibi sallayın. Egzersizi 20 kez tekrar edin.
6 – Bir bacağınızı kaldırın ve ayağınızla havada bir daire çizin. Egzersizi her bacağınızda 30’ar saniye süre ile uygulayın.
7 – Bir bacağınızı yerden kaldırın. Bacağınızı havada 8 çiziyormuş gibi hareket ettirin. Her bacak için 10 tekrar yapın.   

TAVSİYELER:

Varisten korunmak için uzun süre hareketsiz oturmaktan, ayakta kalmaktan, kilo almaktan ve dar pantolon giymekten kaçınmak; sigara içmemek; kaplıca ve sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durmak büyük önem taşır.
Uzun süre ayakta durmayı ya da oturmayı gerektiren işlerde çalışan kişilerin, fırsat buldukları her an ayaklarını yukarı kaldırarak dolaşımlarını rahatlatmaları, bunu yapamadıkları zamanlarda ise ayaklarını ileri-geri hareket ettirerek baldır kaslarını çalıştırmaları gerekir. Özellikle yürüyüş ve yüzme gibi sporlar varislerin gelişimini önlemede önemli bir role sahiptir; ancak bu tür egzersizler için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, sıcak kum ve güneşten uzak durulmalıdır.  
Her akşam yatmadan önce bacaklarınıza soğuk suyla duş masajı yapın; her fırsatta bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde uzatıp dinlenmeye gayret edin ve sadece varisleriniz için değil, genel sağlığınız için de mümkün olduğunca hareketli bir yaşam sürün.
Unutmayın; sağlık, mutluluktur.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English