Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Boyun ağrılarından korunmak için...

17 Mart 2015

Boyun hareketlerinde kısıtlılıkla birlikte kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, baş dönmesi, sersemlik hissi, boyun ağrısı çekenlerin sık dile getirdiği şikayetler arasındadır. Masa başı çalışanlarda ve bilgisayar kullananlarda sık görülen boyun ağrısına yol açan pek çok hastalık var. Bunlar arasında; boyun omurgasında kireçlenme, boyun fıtığı, çeşitli ağrı sendromları, aşırı kullanıma bağlı gelişen ve zedelenme sonucu oluşan ağrılar sayılabilir. Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı, bazı kişilerde sadece ensede görülürken; enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğse doğru yayılabilir.

Boyun ağrılarının tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının belirlenmesi, tedavinin bu yönde planlanması gerekir. Bazı boyun ağrıları, yalnızca ilaç tedavisine çok iyi yanıt verirken bazı ağrılar boyun fıtıkları ya da tümörlerden kaynaklanabilir. Boyun fıtığı olguları ameliyat dışındaki yöntemlerle iyileşebilmektedir. Ancak, mesane ve bağırsak fonksiyonlarında bozulma, tedaviye rağmen kas gücü ve duyu kusurunun ilerlemesi, sinir kökü basısına bağlı ağrının tedavi ile giderilememesi durumunda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Boyun ağrısı sorunu yaşayan pek çok kişide fizik tedavi ile iyileşme sağlanabilir. Fizik tedavide sıcak- soğuk uygulamaların ve elektriksel uyarının fizyolojik etkilerinden yararlanarak kaslarda gevşeme ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesi amaçlanır. Sinir kökü ağrılarının ve baskısının azaltılması için traksiyon yöntemleri kullanılır.

İlaç tedavisinin mutlaka doktor tarafından düzenlenmesi gerekir. Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, kalıcı bir iyileşme için uzman doktorlar tarafından düzenlenen boyun egzersiz programı tedavinin esasını oluşturur. Egzersiz programı her hasta için ayrı düzenlenir. Düzeltici egzersizler, boyun kaslarını germe egzersizleri ve boyun kaslarını güçlendirici egzersizler uygulanır.

Bazı olgularda elle yapılan mobilizasyon ve manipulasyon tedavileri de oldukça faydalıdır. Ancak bu tedavilerin mutlaka bu konuda eğitimli ve deneyimli fizyoterapistler tarafından uygulanması gerekmektedir. Ozon-oksijen tedavi, ozon sauna,  yumuşak doku veya boyun eklemlerine ya da epidural aralığa enjeksiyon uygulamaları ve kaplıca gibi tedaviler de uygun hastalarda yarar sağlamaktadır.

BOYUN AĞRISINDAN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

• Duruşun düzgün olması, boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boynun darbeden ve tekrarlayıcı stresten korunması gerekmektedir. Dengeli beslenilmeli ve günlük fiziksel aktiviteler artırılmalıdır.

• Masada otururken sık ve kısa aralar verip ayağa kalkılmalıdır. Kısa süreli ama düzenli yürüme ve germe egzersizleri yapmak önemlidir.

• Her zaman oturulan sandalye kalça hizasında dizlerden hafifçe daha yukarıda olacak şekilde ayarlanmalıdır. Baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır.

• Çok kalın yastıkla yatılmamalıdır. Yüzüstü yatmak boyundaki ağrıyı ve kısıtlılığı artırabilir. Bu nedenle sırtüstü ya da yan pozisyonda yatmak daha doğrudur.

• Uzun süre başı aşağı doğru eğecek aktivitelerden kaçınılması gereklidir.

• Boyna yönelik germe ve güçlendirme egzersizlerin yapılması uzun dönemde ağrının tekrarlamaması için önemlidir. Düzenli yürüyüş yapılmalı, omurga sağlığı için bol bol yüzülmelidir.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English