Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​“Üzümün Sapı, Armudun Çöpü, Muzun Kabuğu” Yenir mi?

20 Ocak 2025

Dünyada her şey imtihan dolayısıyla “ayırt edilmek için” karıştırılmıştır.
Hak ile batıl karıştırılmış, hakkı akıl sahipleri seçip uygulasın diye…
Helal haram karıştırılmış, inananlar helali bilip onu tercih etsinler diye…
İyi ile kötü birbirine yakın gibi tutulmuş, iyi olmanın bedelini müşteri olanlar ödesin diye…
Cevize/Muza/Karpuza… kabuk, üzüme çöp, armuda sap konulmuş ki;
Akıl sahipleri yenilecek ve yenilmeyecekleri ayırsınlar.
Yenilemeyene odaklanıp yenileni kötülemesinler diye…
İnsanda imtihan için yerleştirilmiş “gıll” (Hicr.15/27) armudun sapı. üzümün çöpü. muzun kabuğu” olarak değerlendirilmelidir.
“Gıll” ve sonuçlarına değil, üzüm, armut ve muzda olduğu gibi öze odaklanmak gerekiyor.
Aile kurmada, eş seçiminden alın, dostlukların devamına kadar dünyanın bu temel ilkesi hayata tatbik edilmelidir.
Hesaba hiç katılmaması gereken “üzümün çöpü, armudun sapına” takılan hayatı boyunca ne üzüm yiyebilir ne de armut.
Allah, inanan akıllı insanları; “sözü dinleyip, en güzeline tabii olan”(Zümer, 39/18) olarak tarif eder.
Demek ki neymiş!
İnanan akıllı insan dünyanın her meselesine bakarken öncelikle -Mevlana Celaleddin Rumi’nin Mesnevi’ye başlarken “dinle” emri ile vurgu yaptığı gibi- çok iyi dinleyecek sonrasında seçecek ve en iyisine tabii olacak.
İşin özüne yönelerek kabuğuna/çöpüne/sapına takılmayacak…
İnsanlara yöneldiğinde ise Allah’ın yine imtihan için onların içine/programına yerleştirdiği “gıll”in etkilerini “armudun sapı/üzümün çöpü/muzun kabuğu” gibi değerlendirecek ve “muhatap olduğun kişiyi hızır bil” ilkesiyle özüne yönelecek…
Allah cennette insanları anlatırken şu cümleyi kurar:
“Biz onların (cennet halkının) göğüslerindeki kin ve nefret (gıll) duygularını söküp çıkardık. (Şimdi birbirini seven ve hep iyilik düşünen) Kardeşler olarak, cennet koltukları üzerinde karşılıklı (sohbet ve saadet ortamındadırlar).” Hicr, 15/47.
Dünyayı cennet yapmanın akıllıca yolu ise; insanda gıll gibi; armutta sapı, üzümde çöpü, muzda kabuğu hayatın değiştiremeyeceğimiz bir gerçeği olarak kabul edip işin özüne/bardağın dolu tarafına odaklanmak gerekiyor.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”