Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Uyku düzensizliğinin sebebi romatizma olabilir

18 Thursday 2013

YUMUŞAK DOKU ROMATİZMASI (FİBROMİYALJİ)

Değerli okurlar, geceleri yeterince uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma ve sürekli yorgunluk hissinden dolayı çalışma isteği duymama gibi yakınmaların görüldüğü yumuşak doku romatizması (fibromiyalji), kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bu romatizma çeşidi, hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Bu kişiler genelde mükemmeliyetçi ve hassas yapıdaki insanlardır. Modern yaşam koşullarının bu yüzden kas romatizması olarak ta bilinen bu rahatsızlığın sayısını artırdığını görmekteyiz.

Günlük yaşamda büyük sıkıntılara neden olan yumuşak doku romatizmasına, pek çok faktör etkili olabiliyor. İnsanların dış görünüşünü hiçbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun sürebilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Özellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda, stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gösteren fibromiyalji, işyerindeki gergin ortamdan tutun, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya dek pek çok nedenden etkileniyor. Sıcak uygulamalarda, kendisini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatilde bu ağrılar azalır.

En sık 20-50 yaş grubu arasındaki kadınlarda görülmesine rağmen her yaş ve cinste ortaya çıkabilir. Aile öyküsü olanlarda, yumuşak doku romatizması görülme sıklığı daha fazladır. Bu hastalığın belirtilerinin başında “yorgunluk” gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner. Bu kişilerde sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Bu tutukluğu iltihaplı eklem hastalarındaki eklem tutukluklarıyla karıştırmamak gerekir.

Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler. Uyku laboratuarlarında derin uykuya geçememeleri, uykuda diş gıcırdatmaları ve istemsiz bazı hareketler yapmaları çok tipiktir. Bu hastalarda baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Ayrıca uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi ve işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilir.

Bu hastalığın tedavisinde değişik ilaçların ve fizik tedavi uygulamalarının yanısıra, lokal enjeksiyonlar, Ozon tedavi, Hacamat - Kupa tedavisi, Biorezonans, Akupunktur, Nöral Terapi, Kuru İğne tedavisi, masaj, hasta ve çevresinin eğitimi, uygun diyet ve düzenli su içilmesi, egzersiz ve fitness çalışmaları, özellikle yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır.

Ozon-Oksijen tedavisinin, fibromiyalji hastalarında çok olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. Ozon tedavi, adrenalini okside ederek, hastaların yaşadığı sıkıntı ve depresyonu azaltır. Ozon enjeksiyonu, ağrılı bölgelere noktasal olarak uygulanır ve kronik ağrı şikayetlerini giderir. Kan ozonu uygulaması da kronik yorgunluk, depresyon, uyku bozuklukları gibi yakınmaları gidermektedir.

Sevgili dostlar, kendinize ve sağlığınıza daha fazla zaman ayırmanın yanısıra yoğun çalışma sırasında verilen molalar da bu hastalığın tedavisinde etkili bir yöntemdir. Hastalığın tespit edilip tedavisinin doğru şekilde düzenlenmesi yaşam kalitenizi yükseltecektir.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English