Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​Ubasute

08 Monday 2023
Ubasute yaşlı ya da hasta yakınlarının ormanın ücra bir köşesinde ölüme bırakmak anlamına gelen eski bir Japon halk âdeti.
Bu adet her ne kadar Japon efsanelerince onaylanmış da olsa yaygın olup olmadığı konusu hala net değil.
Bugün ise günümüz Japonya’sı ve dünyanın farklı coğrafyalarında bu pratiğin farklı şekilde de olsa canlandığı görülüyor.
Ubasute aynı zamanda obasute olarak da bilinir ki bu yaşlı bir kadını terk etmek anlamına gelir.
Bir diğer kullanılan terim ise ebeveyni terk etmek anlamına gelen oyasute’dir.
Ubasute yaşlı insanları öldürmenin (senicide) bir çeşididir ve kişiyi dağ tepesi ya da ıssız bir yere ölümde terk etmektir.
Fuji Dağı’nın kuzeybatı ayağındaki sık ormanların bunun için oldukça popüler bir yer olduğu düşünülmektedir.
Ana vatanı cennetten kısa süreliğine çetin bir yer olan dünyaya indirilen insan, yine insana emanettir.
İnsan insanın ya vatanıdır, ya da kurdudur.
İnsan yaşayacağı hayatın bütün kademlerini yap/gör formasyonunda tamamlar.
Yukarıda bahsettiğimiz Japonya merkezli ubasutenin dünyaya bir virüs gibi yayılmasının sebebi yine insanların bizzat kendi tercihlerinin sonucudur.
İnsan hayatından onun en aciz olduğu iki dönem 0-8 yaş ve 80+ dönemlerdir.
İnsanın 80+ dönemde göreceği muamele geçmişinde 0-8 yaşındakilere yaptıkları yatırımlara bağlı olarak gelişir.
Allah Teâlâ bakın kesin ve birbiriyle bağlantılı gerçeği bize nasıl anlatır:
“En içten tevazu ve merhamet duygularıyla onlara kol kanat ger ve haklarında: “Rabbim! Nasıl onlar beni küçüklüğümde şefkat ve sevgiyle terbiye edip yetiştirdilerse, sen de onlara öyle merhamet eyle” diye dua et!” İsra, 17/24.
0-8 yaşta çocuğun çok muhtaç olduğu sevgi, merhamet, şefkat ve muhabbetten mahrum etmek ubasutenin en acımasız şekli olduğu gibi, yaşlılıkta bu işi yapanların kesin yaşayacağı kısır döngünün ilk tohumlarını saçmak demektir.
Bir çocuğun hayatından anne/baba 0-8 yaşta hayati değerdedir.
Burada oluşacak anne/baba boşluğu “oral fiksasyon” sendromuna sebep olacaktır.
"Babalar, oğullarınıza sarılın, yoksa başka bir erkek onlara sarılır.”
(Joseph Nicolosi, Ph.D. (1947-2017), Onarım Terapisinin Kurucusu, (Psikoterapi Savaşı, Christopher Doyle, 321)
Winnicott isimli bilim adamı da anne/baba yoksunluğunun yol açtığı “oral fiksasyon” un sonuçları bağlamında “hırsızlık yapan çocuk annesini arar” demiştir.
Bu sendroma bir şekilde muhatap olan çocuk bir ömür o ağırlıkla yaşamak durumundadır.
Siz erken dönemde çocuğunuz için kendiniz yerine dışarıdan hizmet satın alırsanız, onlarda siz yaşlandığınızda dışarıdan hizmet satın alma yoluna gideceklerdir.
Çünkü bu yol ve yöntemi bizzat sizden öğrendiler.
Ubasute gibi insanı insanın kurdu yapacak yaklaşımların çözümü anne/baba, devlet/millet olarak 0-8 yaşta ki çocukların mutlaka ve mutlaka sağlıklı ve huzurlu bir aile ortamında; şefkat, muhabbet, güven ve huzurla büyümeleri için her tür tedbirlerin alınmasıdır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English